Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

A Nemzeti Front vége

2018. június 5. 22:21

Június 1-jén pénteken a párt vezetője, Marine Le Pen bejelentette, hogy megszületett a párttagság döntése, és elhagyják a Nemzeti Front nevet. Lehet, hogy ez hiba volt?

Fél évszázaddal ezelőtt alapították a Nemzeti Frontot, ami most elhagyja történelmi nevét, Le Penék Rassemblement National néven folytatják. A pártelnök beszámolója szerint a párt tagjainak több mint 80 százaléka szavazott a Rassemblement National pártnévre, ami magyarul nyersen fordítva annyit tesz, hogy Nemzeti Tömörülés vagy Nemzeti Gyűlés/Gyülekezet. Etimológiailag a Rassemblement az összegyűlést vagy gyűlést foglalja magába. Magyarul ez viszont így elég hülyén hangzik, szóval laza fordításban, maradjunk inkább a frappánsabb, Nemzeti Összefogás elnevezésnél.

Marine Le Pen 2011 óta irányítja a pártot.

Fotó: AFP
A párt megtartja régi jelvényét, a nemzeti színű lángot, azaz a folytonosság jelképét.

A névváltoztatás egy régi ígéret és vágy megvalósítása volt. Le Penék egy totális "rebrandinget" és újrapozicionálást szerettek volna elérni már a 2017-es elnökválasztások óta. Le Pen célja a névváltoztatással az volt, hogy a párt nevéből a harcias jellegű és megosztást célzó "front" kifejezés eltűnjön, és elsősorban a hazafias és a nemzeti jegyek határozzák meg ezentúl a mozgalmat.

Le Pen ezzel érvelt:

A Nemzeti FRONT elnevezés számos francia számára, még a jóhiszeműeknek is, pszichológiai fékező erő."

Le Pen a névváltoztatással azt szerette volna elérni, hogy az új elnevezés az általa meghirdetett összefogást tükrözné. Ennek természetesen sok köze van a közelgő EP-választásokhoz, amin Le Penéknek legnagyobb ellenzéki erőként igencsak jó esélyekkel indulnak. A névváltoztatással puhítani szeretnék "populista" imázsukat, és a rájuk égett negatív címkéket.

Marine Le Pen sokat dolgozott azon, hogy megtisztítsa az apja által 1972-ben alapított párt imázsát a fajgyűlölet és az antiszemitizmus bélyegétől. A 89 éves Jean-Marie Le Pen, akit a lánya a párt örökös tiszteletbeli elnökének tisztségétől is megfosztott, nem túl boldog attól, ahogyan a lánya átalakítja a pártot. Az idős politikus "árulásnak" nevezte a névváltoztatást. Pénteken a Twitteren közzétett közleménye szerint a párt identitásának szétmállasztása "a legsúlyosabb csapás" a Nemzeti Front megalapítása óta.

De kérdés: jó ötlet-e az ilyen cukisodás? Ha a magyar példát vesszük, a Jobbik szép lassan belehal. Bár Le Penéknél más a helyzet, de feltehető a kérdés, hogy mi van, ha az egész pártreformmal valójában hibáznak? Hiszen ha a valóságra és a jelen kríziseire (bevándorlás) reagáló  politizálást vesszük alapul, akkor semmilyen tényező nem követeli meg a változtatást. Hiszen pont nem puhítani kellene az álláspontot. Pláne nem a nevet. Harcos idők jönnek, amelyben Európa jövője a tét, és ehhez harcos párt és harcos név is kell, amilyen a Nemzeti Front volt. Nem lehet, hogy az önfeladás és a behódolás jele a névváltoztatás? Hiszen ha nekik van igazuk, miért ők változzanak? Valóban ez kell ahhoz, hogy meggyőzzék a liberálisabb és globalistább eszmék mentén gondolkozó választókat? Nekik kéne megfelelni?

Az igazság labdája az ő térfelükön pattog, egyértelmű, hogy a bevándorlásellenes erőknek áll a zászló Európában, és a valóság is őket igazolja. A puhulás mellett érv lehetne, hogy a franciák nagy része nem tudja befogadni vagy lenyelni a Front múltját és a ráaggatott címkéket, de emellett van egy folyamat is Franciaországban, ami napról napra Le Penék állításait igazolja. Így ha tetszik, ha nem, lassan a választók is belátják, hogy a bevándorlásellenes és euroszkeptikus párt képviseli az igazságot Macronnal szemben.

Ez az elemzés egyik oldala. Lehet, hogy a puhulás hiba, azonban az is lehet, hogy Nemzeti Összefogás mint pártnév és mint szimbólum egyfajta nyitásként is értelmezhető. Nyitás az emberek felé, egy nagyobb platform létrehozásának gondolata, ami maga alá szervezi azokat a választókat, akik csalódtak macroni irányban és a francia politikai establishment történelmi pártjaiban. Kétes kimenetelű lehet tehát a reform. Kérdés, hogy a franciák egy új brandet látnak majd az Összefogásban vagy a régi Front álcáját? Ez nem mindegy.

A kommunikáció terén azonban van fejlődés. Bár puhult, nem lett teljesen önfeladó. Le Penék már nem hangsúlyozzák az eurozónából való kilépést, se az unióból való kilépést. Az új irányelvük szerint csak megreformálnák az uniót, amely a nemzetek Európájának uniója lenne a jövőben.

A névváltoztatás nagyon fontos, történelmi pillanat volt mozgalmunk életében. Az európai parlamenti választások valódi demokratikus forradalomhoz vezethetnek. Képzeljék el, hogy az EU támogatói lesznek kisebbségben jövő tavasszal, az egész Európa-pártiság szétporlik. Európa-szerte új szelek fújnak"

– hangsúlyozta Le Pen, aki a bevándorlásellenes erők győzelmét vizionálja jövőre az EP-választásokon. A pártelnök jóslatai szerint ezek az erők véget vetnének a politikai unió elnyomásának, és egy sokkal szabadabb, nemzetállamokra koncentráló szövetséget hoznának létre Európán belül.

A Nemzeti Frontnak tehát vége. A párt jelentős többsége akarta a változást. Van egy évük a terjeszkedésre és az emberek meggyőzésére. Ha az EP-választásokon sikert tudnak aratni, azzal megbukik Macron Európai Egyesült Államok koncepciója. A Nemzeti Összefogás még csak pár napos, de mindenki (elemzők és újságírók) máshogy értékeli és értelmezi a reformot. Vajon a sikeres jövő vagy a bukás jelképe lesz a név? Egy év múlva biztosan megtudjuk.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Puzsér a tét nélküli idióta, pont ilyenre van szüksége az ellenzéknek

Puzsér a tét nélküli idióta, pont ilyenre van szüksége az ellenzéknek

8)8)8

Puzsér a celebizmus ellen küzdő főceleb. Ő a tét nélküli ember! A liberális médiában tenyésző nihilizmust ötvözi az előrehaladott pszichopatológiás identitászavarral.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a legfontosabb hírek a mai nap.

Alkotmányba foglalnák a fehérellenes rasszizmust Dél-Afrikában

Alkotmányba foglalnák a fehérellenes rasszizmust Dél-Afrikában

fehér férfi

Cyril Ramaphose dél-afrikai elnök biztosította szerdán az Európai Parlamentet: országa földreformja nemsokára teljes mértékben alkotmányos lesz.

Újraélesztésért cserébe nemi erőszak lenne a vád

Újraélesztésért cserébe nemi erőszak lenne a vád

pszicho

A férfiak már félnek nőket újraéleszteni, mert szexuális erőszakkal vádolhatják meg őket.

Igazságos ez így?

Igazságos ez így?

piszkostizenkettő

A kultúrrendőr - Pozsonyi (b)irodalma 5.

Helyszíni felvételek a migránskaraván kerítésmászó akcióiról | VIDEÓ

Helyszíni felvételek a migránskaraván kerítésmászó akcióiról | VIDEÓ

amerika, london, párizs

A migránsok első csoportja már elérte az amerikai-mexikói határt, többen már a kerítéseket ostromolják. Helyszíni felvételek következnek!

Annyira rettegnek a svédek a "szélsőjobboldaltól", hogy inkább a kormányválságot választották

Annyira rettegnek a svédek a "szélsőjobboldaltól", hogy inkább a kormányválságot választották

amerika, london, párizs

Elvesztette a bizalmi szavazást Ulf Kristersson, a jobbközép blokk vezetője a svéd parlamentben szerdán, így tovább mélyül a szeptemberi választások után kialakult kormányválság a skandináv országban.

Nógrádi György: Európa jobbra tolódik

Nógrádi György: Európa jobbra tolódik

csak neked, csak most

A jövő májusi európai parlamenti választások eredményeként a jobboldal térnyerése várható, és Angela Merkel CDU-elnöki utódlásáért folyó versenyben is a jobboldali jelölt győzelmére lehet számítani - mondta el a 888.hu-nak nyilatkozó Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő szerint Merkel bukása a kancellár migrációs politikájának kudarca miatt következett be, és ugyanezen ok miatt várható Németországban is a jobboldal előretörése a következő választásokon.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére