Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

A Nemzeti Front vége

2018. június 5. 22:21

Június 1-jén pénteken a párt vezetője, Marine Le Pen bejelentette, hogy megszületett a párttagság döntése, és elhagyják a Nemzeti Front nevet. Lehet, hogy ez hiba volt?

Fél évszázaddal ezelőtt alapították a Nemzeti Frontot, ami most elhagyja történelmi nevét, Le Penék Rassemblement National néven folytatják. A pártelnök beszámolója szerint a párt tagjainak több mint 80 százaléka szavazott a Rassemblement National pártnévre, ami magyarul nyersen fordítva annyit tesz, hogy Nemzeti Tömörülés vagy Nemzeti Gyűlés/Gyülekezet. Etimológiailag a Rassemblement az összegyűlést vagy gyűlést foglalja magába. Magyarul ez viszont így elég hülyén hangzik, szóval laza fordításban, maradjunk inkább a frappánsabb, Nemzeti Összefogás elnevezésnél.

Marine Le Pen 2011 óta irányítja a pártot.

Fotó: AFP
A párt megtartja régi jelvényét, a nemzeti színű lángot, azaz a folytonosság jelképét.

A névváltoztatás egy régi ígéret és vágy megvalósítása volt. Le Penék egy totális "rebrandinget" és újrapozicionálást szerettek volna elérni már a 2017-es elnökválasztások óta. Le Pen célja a névváltoztatással az volt, hogy a párt nevéből a harcias jellegű és megosztást célzó "front" kifejezés eltűnjön, és elsősorban a hazafias és a nemzeti jegyek határozzák meg ezentúl a mozgalmat.

Le Pen ezzel érvelt:

A Nemzeti FRONT elnevezés számos francia számára, még a jóhiszeműeknek is, pszichológiai fékező erő."

Le Pen a névváltoztatással azt szerette volna elérni, hogy az új elnevezés az általa meghirdetett összefogást tükrözné. Ennek természetesen sok köze van a közelgő EP-választásokhoz, amin Le Penéknek legnagyobb ellenzéki erőként igencsak jó esélyekkel indulnak. A névváltoztatással puhítani szeretnék "populista" imázsukat, és a rájuk égett negatív címkéket.

Marine Le Pen sokat dolgozott azon, hogy megtisztítsa az apja által 1972-ben alapított párt imázsát a fajgyűlölet és az antiszemitizmus bélyegétől. A 89 éves Jean-Marie Le Pen, akit a lánya a párt örökös tiszteletbeli elnökének tisztségétől is megfosztott, nem túl boldog attól, ahogyan a lánya átalakítja a pártot. Az idős politikus "árulásnak" nevezte a névváltoztatást. Pénteken a Twitteren közzétett közleménye szerint a párt identitásának szétmállasztása "a legsúlyosabb csapás" a Nemzeti Front megalapítása óta.

De kérdés: jó ötlet-e az ilyen cukisodás? Ha a magyar példát vesszük, a Jobbik szép lassan belehal. Bár Le Penéknél más a helyzet, de feltehető a kérdés, hogy mi van, ha az egész pártreformmal valójában hibáznak? Hiszen ha a valóságra és a jelen kríziseire (bevándorlás) reagáló  politizálást vesszük alapul, akkor semmilyen tényező nem követeli meg a változtatást. Hiszen pont nem puhítani kellene az álláspontot. Pláne nem a nevet. Harcos idők jönnek, amelyben Európa jövője a tét, és ehhez harcos párt és harcos név is kell, amilyen a Nemzeti Front volt. Nem lehet, hogy az önfeladás és a behódolás jele a névváltoztatás? Hiszen ha nekik van igazuk, miért ők változzanak? Valóban ez kell ahhoz, hogy meggyőzzék a liberálisabb és globalistább eszmék mentén gondolkozó választókat? Nekik kéne megfelelni?

Az igazság labdája az ő térfelükön pattog, egyértelmű, hogy a bevándorlásellenes erőknek áll a zászló Európában, és a valóság is őket igazolja. A puhulás mellett érv lehetne, hogy a franciák nagy része nem tudja befogadni vagy lenyelni a Front múltját és a ráaggatott címkéket, de emellett van egy folyamat is Franciaországban, ami napról napra Le Penék állításait igazolja. Így ha tetszik, ha nem, lassan a választók is belátják, hogy a bevándorlásellenes és euroszkeptikus párt képviseli az igazságot Macronnal szemben.

Ez az elemzés egyik oldala. Lehet, hogy a puhulás hiba, azonban az is lehet, hogy Nemzeti Összefogás mint pártnév és mint szimbólum egyfajta nyitásként is értelmezhető. Nyitás az emberek felé, egy nagyobb platform létrehozásának gondolata, ami maga alá szervezi azokat a választókat, akik csalódtak macroni irányban és a francia politikai establishment történelmi pártjaiban. Kétes kimenetelű lehet tehát a reform. Kérdés, hogy a franciák egy új brandet látnak majd az Összefogásban vagy a régi Front álcáját? Ez nem mindegy.

A kommunikáció terén azonban van fejlődés. Bár puhult, nem lett teljesen önfeladó. Le Penék már nem hangsúlyozzák az eurozónából való kilépést, se az unióból való kilépést. Az új irányelvük szerint csak megreformálnák az uniót, amely a nemzetek Európájának uniója lenne a jövőben.

A névváltoztatás nagyon fontos, történelmi pillanat volt mozgalmunk életében. Az európai parlamenti választások valódi demokratikus forradalomhoz vezethetnek. Képzeljék el, hogy az EU támogatói lesznek kisebbségben jövő tavasszal, az egész Európa-pártiság szétporlik. Európa-szerte új szelek fújnak"

– hangsúlyozta Le Pen, aki a bevándorlásellenes erők győzelmét vizionálja jövőre az EP-választásokon. A pártelnök jóslatai szerint ezek az erők véget vetnének a politikai unió elnyomásának, és egy sokkal szabadabb, nemzetállamokra koncentráló szövetséget hoznának létre Európán belül.

A Nemzeti Frontnak tehát vége. A párt jelentős többsége akarta a változást. Van egy évük a terjeszkedésre és az emberek meggyőzésére. Ha az EP-választásokon sikert tudnak aratni, azzal megbukik Macron Európai Egyesült Államok koncepciója. A Nemzeti Összefogás még csak pár napos, de mindenki (elemzők és újságírók) máshogy értékeli és értelmezi a reformot. Vajon a sikeres jövő vagy a bukás jelképe lesz a név? Egy év múlva biztosan megtudjuk.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Orbán: semmi szükség arra, hogy más védje helyettünk a magyar határt

Orbán: semmi szükség arra, hogy más védje helyettünk a magyar határt

kétharmad

Semmi szükség arra, hogy a Frontex védje meg helyettünk a magyar határt, nem beszélve a szuverenitás elvi kérdéseiről - jelentette ki a miniszterelnök.

Fordulat a dán kultúrharcban: több kereszténység, kevesebb integráció

Fordulat a dán kultúrharcban: több kereszténység, kevesebb integráció

amerika, london, párizs

A dán kulturális minisztérium és a közszolgálati műsorközlő között kötött új szerződés értelmében utóbbinak ezentúl erőteljesebben kell hangsúlyoznia a dán társadalom keresztény gyökereit. Az integráció propagálása viszont kikerült a dokumentumból.

A szlovák miniszterelnök is kiállt a Brüsszeltől független határőrizet mellett

A szlovák miniszterelnök is kiállt a Brüsszeltől független határőrizet mellett

amerika, london, párizs

A Frontexnek kiegészítő megoldásként kellene működnie, nem pedig olyanként, amely helyettesíti a független határőrségeket és a tagállamok ilyen egységeit - jelentette ki Peter Pellegrini szlovák kormányfő a visegrádi négyek miniszterelnökeinek - az informális EU-csúcsot közvetlenül megelőző - találkozója után újságíróknak nyilatkozva Salzburgban szerdán.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

Az Európai Néppárt nem zárja ki a Fideszt

Az Európai Néppárt nem zárja ki a Fideszt

kétharmad

Az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, előző héten kezdeményezett jogállamisági eljárás lezárultáig semmiképp sem zárja ki soraiból a Fideszt az Európai Néppárt (EPP) - jelentette ki Joseph Daul pártelnök szerda este az informális salzburgi EU-csúcs margóján.

Dzsudzsák, az antipéldakép

Dzsudzsák, az antipéldakép

hajrá, magyarok!

Dzsudzsák Balázs az Egyesült Arab Emírségekben folytatja pályafutását, és az Al-Ittihad Kalba labdarúgója lesz. Ezzel a lépésével megkoronázta "nagyszerű" pályafutását. Vélemény.

A bevándorlásellenes svéd párt kormányzó erővé válhat

A választásokon második legerősebb parlamenti erővé váló Mérsékelt Párt politikusai egyáltalán nem zárkóznak el attól, hogy együttműködjenek a kormányzás érdekében a bevándorlásellenes Svéd Demokratákkal.

Megbüntetnének a románok egy iskolát, amiért annak diákjai egészben ábrázolták Magyarországot

Megbüntetnének a románok egy iskolát, amiért annak diákjai egészben ábrázolták Magyarországot

amerika, london, párizs

A románoknak nem tetszik, hogy a székelyudvarhelyi iskola tanulói június 4-én felrajzolták Nagy-Magyarországot az udvarra.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére