Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

A Nemzeti Front vége

2018. június 5. 22:21

Június 1-jén pénteken a párt vezetője, Marine Le Pen bejelentette, hogy megszületett a párttagság döntése, és elhagyják a Nemzeti Front nevet. Lehet, hogy ez hiba volt?

Fél évszázaddal ezelőtt alapították a Nemzeti Frontot, ami most elhagyja történelmi nevét, Le Penék Rassemblement National néven folytatják. A pártelnök beszámolója szerint a párt tagjainak több mint 80 százaléka szavazott a Rassemblement National pártnévre, ami magyarul nyersen fordítva annyit tesz, hogy Nemzeti Tömörülés vagy Nemzeti Gyűlés/Gyülekezet. Etimológiailag a Rassemblement az összegyűlést vagy gyűlést foglalja magába. Magyarul ez viszont így elég hülyén hangzik, szóval laza fordításban, maradjunk inkább a frappánsabb, Nemzeti Összefogás elnevezésnél.

Marine Le Pen 2011 óta irányítja a pártot.

Fotó: AFP
A párt megtartja régi jelvényét, a nemzeti színű lángot, azaz a folytonosság jelképét.

A névváltoztatás egy régi ígéret és vágy megvalósítása volt. Le Penék egy totális "rebrandinget" és újrapozicionálást szerettek volna elérni már a 2017-es elnökválasztások óta. Le Pen célja a névváltoztatással az volt, hogy a párt nevéből a harcias jellegű és megosztást célzó "front" kifejezés eltűnjön, és elsősorban a hazafias és a nemzeti jegyek határozzák meg ezentúl a mozgalmat.

Le Pen ezzel érvelt:

A Nemzeti FRONT elnevezés számos francia számára, még a jóhiszeműeknek is, pszichológiai fékező erő."

Le Pen a névváltoztatással azt szerette volna elérni, hogy az új elnevezés az általa meghirdetett összefogást tükrözné. Ennek természetesen sok köze van a közelgő EP-választásokhoz, amin Le Penéknek legnagyobb ellenzéki erőként igencsak jó esélyekkel indulnak. A névváltoztatással puhítani szeretnék "populista" imázsukat, és a rájuk égett negatív címkéket.

Marine Le Pen sokat dolgozott azon, hogy megtisztítsa az apja által 1972-ben alapított párt imázsát a fajgyűlölet és az antiszemitizmus bélyegétől. A 89 éves Jean-Marie Le Pen, akit a lánya a párt örökös tiszteletbeli elnökének tisztségétől is megfosztott, nem túl boldog attól, ahogyan a lánya átalakítja a pártot. Az idős politikus "árulásnak" nevezte a névváltoztatást. Pénteken a Twitteren közzétett közleménye szerint a párt identitásának szétmállasztása "a legsúlyosabb csapás" a Nemzeti Front megalapítása óta.

De kérdés: jó ötlet-e az ilyen cukisodás? Ha a magyar példát vesszük, a Jobbik szép lassan belehal. Bár Le Penéknél más a helyzet, de feltehető a kérdés, hogy mi van, ha az egész pártreformmal valójában hibáznak? Hiszen ha a valóságra és a jelen kríziseire (bevándorlás) reagáló  politizálást vesszük alapul, akkor semmilyen tényező nem követeli meg a változtatást. Hiszen pont nem puhítani kellene az álláspontot. Pláne nem a nevet. Harcos idők jönnek, amelyben Európa jövője a tét, és ehhez harcos párt és harcos név is kell, amilyen a Nemzeti Front volt. Nem lehet, hogy az önfeladás és a behódolás jele a névváltoztatás? Hiszen ha nekik van igazuk, miért ők változzanak? Valóban ez kell ahhoz, hogy meggyőzzék a liberálisabb és globalistább eszmék mentén gondolkozó választókat? Nekik kéne megfelelni?

Az igazság labdája az ő térfelükön pattog, egyértelmű, hogy a bevándorlásellenes erőknek áll a zászló Európában, és a valóság is őket igazolja. A puhulás mellett érv lehetne, hogy a franciák nagy része nem tudja befogadni vagy lenyelni a Front múltját és a ráaggatott címkéket, de emellett van egy folyamat is Franciaországban, ami napról napra Le Penék állításait igazolja. Így ha tetszik, ha nem, lassan a választók is belátják, hogy a bevándorlásellenes és euroszkeptikus párt képviseli az igazságot Macronnal szemben.

Ez az elemzés egyik oldala. Lehet, hogy a puhulás hiba, azonban az is lehet, hogy Nemzeti Összefogás mint pártnév és mint szimbólum egyfajta nyitásként is értelmezhető. Nyitás az emberek felé, egy nagyobb platform létrehozásának gondolata, ami maga alá szervezi azokat a választókat, akik csalódtak macroni irányban és a francia politikai establishment történelmi pártjaiban. Kétes kimenetelű lehet tehát a reform. Kérdés, hogy a franciák egy új brandet látnak majd az Összefogásban vagy a régi Front álcáját? Ez nem mindegy.

A kommunikáció terén azonban van fejlődés. Bár puhult, nem lett teljesen önfeladó. Le Penék már nem hangsúlyozzák az eurozónából való kilépést, se az unióból való kilépést. Az új irányelvük szerint csak megreformálnák az uniót, amely a nemzetek Európájának uniója lenne a jövőben.

A névváltoztatás nagyon fontos, történelmi pillanat volt mozgalmunk életében. Az európai parlamenti választások valódi demokratikus forradalomhoz vezethetnek. Képzeljék el, hogy az EU támogatói lesznek kisebbségben jövő tavasszal, az egész Európa-pártiság szétporlik. Európa-szerte új szelek fújnak"

– hangsúlyozta Le Pen, aki a bevándorlásellenes erők győzelmét vizionálja jövőre az EP-választásokon. A pártelnök jóslatai szerint ezek az erők véget vetnének a politikai unió elnyomásának, és egy sokkal szabadabb, nemzetállamokra koncentráló szövetséget hoznának létre Európán belül.

A Nemzeti Frontnak tehát vége. A párt jelentős többsége akarta a változást. Van egy évük a terjeszkedésre és az emberek meggyőzésére. Ha az EP-választásokon sikert tudnak aratni, azzal megbukik Macron Európai Egyesült Államok koncepciója. A Nemzeti Összefogás még csak pár napos, de mindenki (elemzők és újságírók) máshogy értékeli és értelmezi a reformot. Vajon a sikeres jövő vagy a bukás jelképe lesz a név? Egy év múlva biztosan megtudjuk.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

A forradalmárnak is alkalmatlan idiótákról

Ezek a mai forradalmárok nem értik a forradalmat. Alkalmatlanok rá. Még erre is alkalmatlanok!

A Momentum Mozgalom nem tud elszámolni félmilliárd forinttal

A Momentum Mozgalom nem tud elszámolni félmilliárd forinttal

kétharmad

Hiába cirkuszolt Hajnal Miklós az Echo TV-ben, a párt nem tudott elszámolni az államtól kapott támogatásával. Megdöbbentő, hogy a Momentum még számlákkal sem tudta igazolni költéseit.

A normalitás pártján: az MTVA kiáll a munkatársai mellett

A normalitás pártján: az MTVA kiáll a munkatársai mellett

kétharmad

Az MTVA megbízott vezérigazgatója levélben biztosította munkatársait arról, mindent megtesznek annak érdekében, hogy megvédjék őket a törvénytelenséggel és az erőszakkal szemben.

Ez a különbség egy globalista és egy bevándorlásellenes politikus között

Ez a különbség egy globalista és egy bevándorlásellenes politikus között

amerika, london, párizs

Macron Franciaországában évek óta nő a zömmel afgánok által beadott menedékkérelmek száma. A bevándorlásellenes Olaszországban közben homlokegyenest más tendenciát figyelhetünk meg.

Újabb durva lépés a fehérellenes Dél-Afrikában: csak feketéknek hirdettek pozíciókat

Újabb durva lépés a fehérellenes Dél-Afrikában: csak feketéknek hirdettek pozíciókat

fehér férfi

Orvosi pozíciókba hirdettek felvételt, azonban kikötötték, hogy csak feketék jelentkezhetnek.

Ilyen rövid idő alatt ennyi nőt még soha nem öltek meg Ausztriában

Ilyen rövid idő alatt ennyi nőt még soha nem öltek meg Ausztriában

amerika, london, párizs

Az osztrák bűnügyi hivatal vezetője szerint ennek az egyik fő oka a bevándorlás.

Minden eddiginél nagyobb az aggodalom Brüsszelben a Brexit miatt

Minden eddiginél nagyobb az aggodalom Brüsszelben a Brexit miatt

amerika, london, párizs

A kilépési megállapodást elutasító brit alsóházi szavazást követően egyre kellemetlenebb helyzetben vannak a Brüsszelben és Strasbourgban székelő bürokraták.

Hadházy már két napja lyukas zokniban harcol a sajtószabadságért

A felvételek tanúsága szerint Hadházy Ákos képviselő úr kifeslett zokniban harcol a demokráciáért, az európai korrupcióüldöző szervezetért és a sajtószabadságért.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére