Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

A nemzet fontosabb annál, hogy liberális-e a demokrácia

2018. január 29. 14:38

A liberális demokrácia vonzerejének csökkenésével egyre több országban bebizonyosodik, hogy az alapvető nemzeti célok - mint például a saját kultúra, az etnikai összetétel megőrzése - előrébb valók, mint az, hogy épp milyen a politikai rendszer - állapítja meg írásában Pat Buchanan egykori fehér házi tanácsadó.

Richard Nixon, Gerald Ford és Ronald Reagan elnökök egykori tanácsadója a konzervatív Townhall című amerikai politikai magazinban közzétett publicisztikájában amellett érvel, hogy napjainkban más természetű kérdések húzódnak meg a közéleti vitákban, mint hajdanán. Ezek középpontjában főképp a kultúra, az identitás és az etnikum áll.

Pat Buchanan

Fotó: AFP

A szerző példaként hozza Kína állami hírügynökségének beszámolóját, amely az amerikai kormányzat leállása kapcsán gúnyosan megjegyezte, hogy mindez

világszerte egyre több embert fog töprengésre késztetni egy ilyen kaotikus politikai rendszer életképességét és legitimitását illetően.”

Buchanan szerint mindenütt van egy bizonyos célközönsége annak, amit Peking mond az Egyesült Államokról, hiszen van benne igazság. Egyre kevesebb ember tekint ugyanis a világ legnagyszerűbb demokráciájaként az USA-ra mint annak a rendszernek a modelljére, mely a legmegfelelőbb a számukra legértékesebbek fenntartásához és megvédéséhez.

Lehet ugyan, hogy Kína korlátozza a szólás-, a vallás- és a sajtószabadságot, Peking mégis megadta azt, ami büszkévé teszi a kínai embereket:

egy szuperhatalommá váló nemzetet, amely a hatalmas Egyesült Államok vetélytársa”

– írja a volt fehér házi tanácsadó, akinek álláspontja szerint ugyanez igaz az oroszokra is, ahol a Borisz Jelcin-éra megaláztatását követően az oroszok felsorakoztak Vlagyimir Putyin mögött, amiért visszaszerezte a Krím-félszigetet, valamint visszaállította Oroszország nagyhatalmi státuszát.

A szerző megemlíti a közép- és kelet-európai „illiberális” demokráciákat is – Csehországra, Lengyelországra, Ausztriára és Magyarországra utalva –, melyek az Európai Unió „liberális, demokratikus értékei” ellenére úgy döntöttek, hogy nem kérnek az Afrikából és a Közel-Keletről érkező bevándorlókból.

Fotó: AFP

Ehhez kapcsolódik a francia elnök, Emmanuel Macron véleménye is, aki szerint vélhetően a franciák is az EU-ból történő kilépésre szavaztak volna, ha ez a lehetőség megadatik nekik a britekkel egy időben.

Buchanan szerint emögött nem gazdasági, hanem egészen más jellegű indok húzódik. A törzs. Hiszen ahogyan az angolok továbbra is angolok szerettek volna maradni, és a határaik ellenőrzésének visszaszerzésére szavaztak, úgy a franciák is meg akarják őrizni magukat annak, akik és amik – akik és amik mindig is voltak.

Ezekben az országokban az a közös nevező, hogy a nemzeté az elsőbbség, ezért az a politikai rendszer a legjobb, amely leginkább képes fenntartani és megvédeni a nemzet egyedülálló karakterét”

írja Reagan egykori tanácsadója.

A szerző úgy véli azonban, hogy Amerikában sem más a helyzet, mivel Donald Trumpot sem azért az ígéretért választották meg, hogy „demokratikusabbá”, hanem hogy „újra naggyá teszi Amerikát” (Make America Great Again).

Donald Trump

Fotó: AFP

A kormányzati leállásra visszakanyarodva Buchanan megjegyzi, hogy az egész hátterében a nemzeti identitás kérdése állt. Azok a demokraták ugyanis, akik megtagadták a kormány működtetésére való szavazást, nem kifogásoltak semmit sem a republikánus törvényjavaslatban.

Azt ellenezték, hogy mi nem volt a javaslatban: az »álmodozókként« ismert illegális bevándorlóknak járó amnesztia. Az egész arról szólt, ki válhat amerikaivá. És mi másról szólna a »nyitott határokon« alapuló bevándorlás, ha nem az Egyesült Államok jövőbeli etnikai összetételéről?”

– teszi fel a kérdést írásában az amerikai publicista.

Pat Buchanan álláspontja szerint a baloldal a lehető legnagyobb etnikai, kulturális és vallási sokféleséget hirdeti, valamint a régi, „bűnös Amerika” elhantolását. Ebben az új és jobb Amerikában azonban nem hajlandók egyenlő jogokat biztosítani a „gonosz elképzeléseknek” – értsd a jobboldaliakat, akik „gyűlöletet” prédikálnak. Ehhez hasonló logikát követnek azonban a muszlimok is, akik nem engedik a társadalmaikban a „hamis hitek” terjesztését, mint amilyen számukra a kereszténység – állapítja meg a volt tanácsadó.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Ultrák nélkül vág neki az El-nek a Vidi

Ultrák nélkül vág neki az El-nek a Vidi

hajrá, magyarok!

Bár a sok néző garantált a fehérváriak összes meccsén, az nagy kérdés, milyen lesz a hangulat.

Öt év börtönre ítélték a röszkei terroristát, Ahmed H.-t

Jogerősen öt év börtönbüntetéssel sújtotta Ahmed H.-t csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla.

Hisztiznek a balosok Spanyolországban, mert a spanyol Néppárt támogatja Orbánt

Hisztiznek a balosok Spanyolországban, mert a spanyol Néppárt támogatja Orbánt

amerika, london, párizs

Felkérdezné az Unidos Podemos spanyol baloldali pártszövetség a spanyol néppárti képviselőket annak kapcsán, hogy nem szavazták meg a Sargentini-jelentést az Európai Parlamentben - olvasható ki az MTI cikkéből.

Orbán: semmi szükség arra, hogy más védje helyettünk a magyar határt

Orbán: semmi szükség arra, hogy más védje helyettünk a magyar határt

kétharmad

Semmi szükség arra, hogy a Frontex védje meg helyettünk a magyar határt, nem beszélve a szuverenitás elvi kérdéseiről - jelentette ki a miniszterelnök.

Fordulat a dán kultúrharcban: több kereszténység, kevesebb integráció

Fordulat a dán kultúrharcban: több kereszténység, kevesebb integráció

amerika, london, párizs

A dán kulturális minisztérium és a közszolgálati műsorközlő között kötött új szerződés értelmében utóbbinak ezentúl erőteljesebben kell hangsúlyoznia a dán társadalom keresztény gyökereit. Az integráció propagálása viszont kikerült a dokumentumból.

A szlovák miniszterelnök is kiállt a Brüsszeltől független határőrizet mellett

A szlovák miniszterelnök is kiállt a Brüsszeltől független határőrizet mellett

amerika, london, párizs

A Frontexnek kiegészítő megoldásként kellene működnie, nem pedig olyanként, amely helyettesíti a független határőrségeket és a tagállamok ilyen egységeit - jelentette ki Peter Pellegrini szlovák kormányfő a visegrádi négyek miniszterelnökeinek - az informális EU-csúcsot közvetlenül megelőző - találkozója után újságíróknak nyilatkozva Salzburgban szerdán.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére