Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

A német kormány oktat, de nem azt, akit kellene

2016. március 31. 12:28

A német külügyminiszter a hétvégén három közép-ázsiai országban is látogatást tesz, hogy a jogállamiság fontosságáról, az emberi jogok tiszteletben tartásáról, valamint az országokat fenyegető biztonsági problémák megoldásáról tárgyaljon. Az úti céljai között Törökország nem szerepel, pedig a törökök legújabb húzásai is megérnének egy kiselőadást.

Németország idén januárban vette át az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) elnökségét; szándéka, állítólag, hogy a szervezeten keresztül is menedzselje a bevándorlási válságot, pontot tegyen a hosszúra nyúló ukrajnai béketárgyalások végére és érdemben fellépjen az Európát fenyegető terrorveszély ellen. Az elnökség átvételekor a német külügyminiszter arról beszélt, hogy a biztonsági szervezet befolyását is felhasználva próbál majd érvényt szerezni az alapvető emberi jogok védelmének (a EBESZ terminológiája szerint a biztonságpolitika "emberi" dimenziójának), mert úgy véli, ezek is hozzájárulnak a biztonsági kockázatok mérsékléséhez.

Bejelentését a Human Rights Watch tapsviharral fogadta, ahogy eheti útja előtt is megszólaltatta a fanfárokat. Streinmeier Üzbegisztánban, Kirgizisztánban és Tádzsikisztánban is tiszta vizet önt végre a poharakba, az EBESZ nevében kéri számon az országokat az alapvető emberi jogokkal szembeni visszaélésekről, az ellenzék bebörtönzéséről, a sajtószabadság lábbal tiprásáról, az iszlám szélsőségesekkel szembeni elégtelen fellépésről, a kisebbségekkel szembeni folyamatos atrocitásokról.

Nem mellesleg persze a német gazdasági befolyást is erősítené a külügyminiszteri vizit, hiszen azt Steinmeier is jól látja, hogy bármilyen jelentős biztonsági kockázatokat is hordoznak a közép-ázsiai országok, a bennük rejlő gazdasági potenciál még nagyobb. Ezt a potenciált Németország még nem tudta lefölözni, így Steinmeier anélkül oktathat, hogy ezzel a német üzleti/politikai köröknek gazdasági érdeksérelmet okozna; nyomást gyakorolhat a közép-ázsiai országok vezetőire, amelyeket kedvére enyhíthet, ha a gazdasági együttműködésre megfelelő garanciákat lát.

Talán épp ez a pragmatizmus az oka, hogy a térségbe látogató német külügyminiszter Törökországot messzire elkerüli. Azt a Törökországot, amely az ankarai német nagykövetet az elmúlt hét során kétszer is raportra hívta, azt a Törökországot, amelynek elnöke kézzel akarja irányítani most már nem csak a török, de a német sajtót is. Pillanatnyilag ugyanis a török-német érdekszövetségtől várt haszon mellett eltörpülnek a Törökországban tapasztalt visszaélések, a török kormány biztonságpoltikájának " emberi dimenzióiban" tapasztalt anomáliák.

Olyannyira, hogy európai közfelháborodás kellett ahhoz, hogy Steinmeier beosztottja, a külügyi államtitkár végül vegye a bátorságot, és egy semmitmondó nyilatkozatban emlékeztesse a török elnököt arra, hogy a német sajtószabadság még az EU-Törökország paktum ellenében sem eladó. Erdogan ugyanis felszólította a német kormányt, hogy távolíttassa el az ADF által a netre feltett, elé görbe tükröt tartó, Erdowie, Erdowo, Erdogan című szatirikus videót, amelyet eredetileg a közszolgálati ADF mutatott be. A német külügynél még Juncker is gyorsabb volt, igaz, ő is csak aztán lépett, hogy a német sajtóval együtt hőbörgött az ügy miatt a brit is, és mi is.

Fotó: AFP

A török barátsága mindennél fontosabb most a német kormány számára, hiszen Merkel szinte minden politikai tőkéjét egy olyan országgal kötött paktumra pazarolta, amelynek menedékkérőkkel szemben alkalmazott módszereiben nem bízhat, akitől a migránsokkal szembeni szolidaritásra nem számíthat, akik miatt már most minden jogvédő a fejét fogja. Mindezt pedig úgy kellett eladnia Berlinben és Brüsszelben is, mint a lehető legjobb megoldást. Hiszen Angela Merkel magát tenné nevetségessé, ha azután, hogy a török választások előestéjén egy ikertrónon pózolt Recep Tayyip Erdogannal, most, hogy az általa megkent mézesmadzag segítségével az Igazság és Fejlődés Pártja megszilárdította hatalmát, s ráadásként még egy 6 milliárd eurós biankó csekket is kapott az uniótól, számon kérné az élcekre kényes szövetségesét.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Csinálhat-e jó kézműves sört egy multi?

Csinálhat-e jó kézműves sört egy multi?

szabad vasárnap

Elsőre egy nagyon egyszerű és határozott "nem" a válasz a címben feltett kérdésre, azonban most nem egy nagyüzemi sörgyár próbálkozásáról lesz szó, hanem egy ténylegesen kisebb manufaktúrában készült sörről, amit viszont egy multi készíttetett.

Nem gondoltuk volna, de íme itt egy valódi bevándorlásellenes sci-fi

Nem gondoltuk volna, de íme itt egy valódi bevándorlásellenes sci-fi

szabad vasárnap

Egy nemzet sem szeret egy számára idegen civilizáció csicskása lenni. Elrabolt világ-kritika.

Deutsch Tamás: "Ha van elhatározás, ha megtaláljuk a szövetségeseinket, akkor meg lehet csinálni!"

Deutsch Tamás: "Ha van elhatározás, ha megtaláljuk a szövetségeseinket, akkor meg lehet csinálni!"

Maccabi

Sporttörténeti konferenciát rendezett az Európai Maccabi Szövetség.

Monológ a Brexit megértéséhez

Monológ a Brexit megértéséhez

amerika, london, párizs

Egy beszéd, amely közelebb visz minket a Brexit okainak megértéséhez, és azoknak a briteknek az elnyomott haragjához, akiket sose hallgattak meg, és akiket sosem kérdeztek meg semmiről.

A Magyarországon elfogott iszlamista még idegenrendészeti őrizetben is verekedett

A Magyarországon elfogott iszlamista még idegenrendészeti őrizetben is verekedett

kétharmad

A Terrorelhárítási Központhoz (TEK) a napokban rengeteg megkeresés érkezett F. Haszan, a Magyarországon elfogott iszlamista ügyével kapcsolatban. A TEK ezért kiadott egy részletes közleményt. Mint kiderült, F. Haszan az idegenrendészeti őrizet alatt is fekete ruhában járt, akárcsak az ISIS harcosai, és a többi fogvatartottal is összeverekedett.

Az európaiak többsége szerint a brüsszeli vezetés már nem az emberek érdekeit képviseli

Az európaiak többsége szerint a brüsszeli vezetés már nem az emberek érdekeit képviseli

amerika, london, párizs

Az EU-ban élő emberek döntő többsége azt állítja, hogy az unió vezetése már nem az állampolgárok érdekeit képviseli és totálisan kifulladt.

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

Párhuzamos valóságok

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére