Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

A Momentum Mozgalom nem tud elszámolni félmilliárd forinttal

2019. január 16. 17:10

Hiába cirkuszolt Hajnal Miklós az Echo TV-ben, a párt nem tudott elszámolni az államtól kapott támogatásával. Megdöbbentő, hogy a Momentum még számlákkal sem tudta igazolni költéseit.

Nagy bajba került a Momentum Mozgalom. A Fekete-Győr András által vezetett párt ellen az Állami Számvevőszék (ÁSZ) után az ügyészség fog vizsgálódni.

Az ÁSZ, amely a pártok gazdálkodását ellenőrzi, a vizsgálata után döntött úgy, hogy az ügyet továbbítja az ügyészségnek. Mint ismert, minden parlamenti párt kérhet állami támogatást kampányához. Ennek mértéke attól függ, hogy az adott párt hány körzetben indít jelöltet. Minél többen, annál nagyobb mértékű támogatást tud felvenni. Emellett az egyéni jelöltek külön is kapnak támogatást. A Momentum Mozgalom 527,6 millió forintos támogatásban részesült.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A kampánypénzek felhasználását szabályozó törvény 60 napot ad arra, hogy a pártok kampánypénzeikkel elszámolhassanak. A párt a beszámolóját a Hivatalos Értesítőben tette közzé, azonban a határidőből kifutva, a lap 2018. július 30-i számában.

Az ÁSZ vizsgálata emellett súlyos szabálytalanságokat tárt fel. Mint írják

az Állami Számvevőszék felé fennálló közreműködési kötelezettségét a Momentum nem teljesítette, a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatás felhasználásáról nem bocsátott adatot az ellenőrzés rendelkezésére. A támogatás szabályszerű felhasználását objektív módon, hiteles adatokkal, dokumentumokkal nem támasztotta alá, ezáltal a támogatás felhasználása nem volt szabályszerű."

A párt legalább az egyéni jelöltek lemondása útján kapott támogatással el tudott számolni.

Azonban súlyos problémák vannak általánosságban véve az elszámolással:

  • nincsenek valós számlák és teljesítés a párt közzétett elszámolása mögött;
  • a párt törvényellenesen nem, vagy nem teljes körűen, illetve nem kampánycélra költötte el a támogatást;
  • a Momentum túllépte a törvényben meghatározott finanszírozási korlátozást és ezzel tisztességtelen előnyhöz jutott a választásokon;
  • a Momentum olyan tiltott hazai, vagy külföldi támogatásokból is finanszírozta a kampányát, amely a párttörvényben rögzített tilalomba ütközik.

Mindezek alapján az ÁSZ kezdeményezte a Momentum állami támogatásának felfüggesztését és az ügyet továbbította az ügyészséghez. A szervezet a döntés hátteréről egy infovideót is közzétett.

Problémák vannak a Párbeszéd elszámolásával is

A Párbeszéd központi költségvetési támogatásban nem részesült, azonban a választásra felhasználtak 2,5 millió forintos állami támogatást és 3,3 millió forintnyi adományt. A párt az MSZP-vel közösen indult a parlamenti választáson, két egyéni választókerületi jelöltje az MSZP javára lemondott a támogatás igénybevételéről. A két párt úgy állapodott meg, hogy minden, a Párbeszédnek járó támogatást a szociknak folyósítson az Államkincstár. Ezért a Párbeszédnél csak a saját forrásaira terjedt ki az ÁSZ ellenőrzése.

Ezzel azonban már gondok adódtak. A Párbeszéd Magyarországért Párt nem igazolta, hogy betartotta a kampánypénzek felhasználásához kapcsolódó törvényi előírásokat, a számviteli-, a kampány- és a párttörvény tekintetében.

  • Nincsenek valós számlák és teljesítés a párt közzétett elszámolása mögött;
  • a Párbeszéd túllépte a törvényben meghatározott finanszírozási korlátozást és ezzel tisztességtelen előnyhöz jutott a választásokon;
  • a Párbeszéd olyan tiltott hazai, vagy külföldi támogatásokból is finanszírozta a kampányát, amely a párttörvényben rögzített tilalomba ütközik.

Az ÁSZ emiatt kezdeményezte a  Párbeszéd Magyarországért Párt költségvetési támogatásának felfüggesztését, valamint továbbította az ügyet a ügyészség felé, amely vizsgálódni fog a párt költései miatt.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Dzsihadistákkal szűrte össze a levet, most már inkább visszatérne Nagy-Britanniába

Dzsihadistákkal szűrte össze a levet, most már inkább visszatérne Nagy-Britanniába

amerika, london, párizs

A 24 éves Sufyan Mustafa 2013-ban döntött úgy, hogy Szíriába megy harcolni. Ennek meg is lett a következménye, ugyanis megfosztották a brit állampolgárságától. Ő azonban most már szívesen visszatérne a szigetországba.

Az osztrák börtönökben kisebbségben vannak az osztrák állampolgárok

Ausztriában a fogvatartottak 45,3 százaléka osztrák állampolgár, a külföldiek zöme EU-n kívüli országokból származik.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

Gulyás Gergely kihúzta a gyufát az ukránoknál

Gulyás Gergely kihúzta a gyufát az ukránoknál

kétharmad

Az ukrán külügyminisztérium megengedhetetlennek minősítette pénteken Gulyás Gergelynek, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek azt a kijelentését, amellyel félfasisztának nevezte az ukrán oktatási törvényt.

Azt írta a szomáliai migránsokra, hogy lusták, ezért pénzbírságot kellett fizetnie

Egy 70 éves embernek kellett a bíróság elé állnia, mert azt írta a Facebookon, hogy "a szomáliaiak lusták és nem akarnak dolgozni."

Holland újságíró: Sorosnak velünk is terve van

Holland újságíró: Sorosnak velünk is terve van

amerika, london, párizs

A magyar származású amerikai milliárdos személye Hollandiában is egyre nagyobb vitákat generál. Az ország egyik legismertebb jobboldali újságírója egy videóban beszélt Soros hollandiai tevékenységéről.

Gyurcsány családi vállalkozást csinált a DK-ból

Gyurcsány Ferenc - az észak-koreai diktátorok "családcentrikusan demokratikus" kinevezési gyakorlatát a magyar baloldalon is meghonosítva - a DK-s EP-lista első helyére a saját feleségét, Dobrev Klárát jelölte meg. Még szerencse, hogy a pártot Demokratikus Koalíciónak hívják.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére