Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

A moldovai elnök megígérte, nem egyesülnek Romániával

2018. április 4. 15:40

KISINYOV, 15:40

Igor Dodon kijelentette, nem rühelli a románokat, azonban hallani sem akar arról, hogy egyesüljön a két ország.

A Moldovai Köztársaság elnöke helyretette azokat a román politikusokat, akik úgy gondolják, hogy a két országnak egyesülnie kellene. Igor Dodon kifejtette, hogy meg kell húzni a toleranciahatárt.

Nem utálom Romániát, sosem voltam románellenes, azonban van egy határ és kereken visszautasítok bármiféle unionista megmozdulást"

– mondta az elnök.

Igor Dodon úgy fogalmazott, már csak azért is alaptalanok azok a vádak, miszerint ő románellenes, mert különböző időszakokban közös történelme van a két országnak és ő ezt elfogadja.

Tetszik, nem tetszik, ez a helyzet. 1359-től 1812-ig Moldova nagyon nagy ország volt. 1812 után, amikor Romániát létrehozták, az Orosz Birodalom részét képező Besszarábia is elismerte e folyamatot. Voltak tragikusabb és jobb pillanatok. De a románok a mi barátaink. Nem lehetünk románellenesek, és nem is akarunk azok lenni. Viszont határozottan unióellenesek vagyunk. Ez a Moldovai Köztársaság állampolgárai elsöprő többségének hozzáállása"

– fogalmazott a Dodon.

Igor Dodon

Fotó: AFP

A politikus bejelentette, jelezni fogja az ENSZ és az Európai Tanács felé, hogy a román vezetők már egyesülni akarnak velük.

Amit ők csinálnak, az nem oké. Teljes mértékben nyitott az együttműködésre. Ha a román vezetők valamilyen okból kifolyólag úgy gondolják, mindez nem időszerű, az ő dolguk. Lelkük rajta"

– közölte.

Az utóbbi években a román vezetők miatt komoly feszültség alakult ki a két ország között. Annak ellenére, hogy a moldovai politikai elitet kifejezetten zavarta, hogy az utóbbi években Románia stratégiai célként kezeli Moldova európai integrációját. Kisinyov folyamatosan kérte Bukarestet, hogy ne avatkozzon bele a moldovai belpolitikába, azonban nem hallgatták meg őket, ugyanis a románok főszerepet akarnak játszani abban, hogy a kelet-európai Brüsszel felé lépkedjen.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk ennek a legfőbb szorgalmazója Traian Basescu korábbi román elnök volt, aki a moldovai választási kampányban, november 3-án feleségével együtt Kisinyovban letette a moldovai állampolgársági esküt. Ezzel a Dodon ellenjelöltjének, a Moldova Bukaresthez és az Európai Unióhoz való közeledését szorgalmazó Maria Sandu választási esélyeit próbálta növelni.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A migránsoknak duplán nagy buli az újév Németországban

A migránsoknak duplán nagy buli az újév Németországban

amerika, london, párizs

Az eddigi legnagyobb szilveszteri-szülinapi migránspartit Kölnben tartották 2015 és 2016 fordulóján.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez volt ma.

Kirúgtak egy egyetemista újságírót, mert szerinte a nőknek nincs pénisze

Kirúgtak egy egyetemista újságírót, mert szerinte a nőknek nincs pénisze

fehér férfi

Az egyetemi újságba író férfi annyira felháborította a transznemű közösséget, hogy ki kellett őt rúgni, pedig csak egy biológiai tényt közölt a Twitteren.

A liberalizmus mint imperializmus

A liberalizmus mint imperializmus

amerika, london, párizs

Dogmatikus utópizmussal vádolja meg a birodalmi terjeszkedésű liberalizmust legújabb könyvében Yoram Hazony, a jeruzsálemi Herzl Intézet vezetője, aki szerint a liberálisok bizonyos szempontból korántsem állnak távol a múlt század marxistáitól vagy éppen a középkori egyháztól.

Németország felügyelete alá vonhatja a legnagyobb török iszlamista szervezetet

A német titkosszolgálat megfigyelés alá helyezheti a török iszlamista ernyőszervezetet, a DITIB-et.

A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

amerika, london, párizs

A salzburgi csúcstalálkozón minden szem a migrációra figyelt. Az uniós vezetők már idén megkezdenék a tárgyalásokat az arab, észak-afrikai és közel-keleti államokkal. Eközben egyre inkább előtérbe kerülnek Orbán Viktor korábbi javaslatai a migrációs krízis hosszú távú kezelését illetően.

Lelassul a Csillagok háborúja multikulturális világa

Lelassul a Csillagok háborúja multikulturális világa

szabad vasárnap

A Star Wars-univerzum kétségkívül generációkat meghatározó világ a filmtörténelemben. Az első trilógia klasszisra sikeredett, a folytatások viszont már hagytak némi kívánnivalót maguk után.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére