Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

A MeToo-mozgalom begyűrűzött az amerikai politikába

2018. szeptember 5. 14:20

Az amerikai félidős választások középpontjában a nők állnak. Egyre-másra arról szólnak a hírek, hogy soha ennyi nő még nem indult a kongresszusi választásokon mint most. 

Kevesebb mint két hónap van hátra a félidős amerikai választásokig. A november 6-án esedékes voksoláson újraválasztják a szenátus harmadát valamint a képviselőház egészét, de további 39 államban és szövetségi területen kormányzót is választanak, illetve állami és helyi szintű választást is tartanak.

A Rutgers Egyetem adatai szerint 476 nő száll versenybe a 435 képviselői posztért. Ezt illetően a rekord még 2012-ben dőlt meg, akkor 298 nő indult a választásokon. Jelenleg a törvényhozás 20 százalékát teszik ki nők, azaz 5 képviselőből 1 nő. Az állami törvényhozásban a tisztségviselők negyede nő. Az úgynevezett gyengébbik nem leginkább a kormányzói hivatalokban alulreprezentált, mivel az 50 szövetségi állam közül csak hatot vezetnek nők.

A republikánusok és a demokraták között is egyre több a nő, de nem meglepő módon főleg a demokraták között. Hiszen ők igyekeztek becsatornázni a MeToo-mozgalmat és megpróbálták felhasználni Trump ellen.

Már a 2016-os amerikai elnökválasztást követően sivalkodni kezdtek. 2017 januárjában Trump-ellenes demonstrációt tartottak Amerika-szerte Women’s March, azaz a Nők Menete néven. A tüntetőkben egyetlen dolog volt közös: a Trump-ellenesség. Továbbá megpróbálták az a látszatot kelteni, mintha Trump "nőellenes" – jelentsen ez bármit is – lenne.

Michael Moore filmrendező nagy sivalkodásba kezdett a rendezvényen. Látványosan összetépte a The Washington Post címoldalát, mivel az szerepelt rajta, hogy „Trump átvette a hatalmat” és ez szerinte nem igaz. "A hatalom itt van nálunk, mi vagyunk Amerika többsége" – rikácsolta. Ismerős ez a „mi vagyunk a többség” szöveg? Nem véletlen, miután Orbán Viktor harmadszor is kétharmaddal nyert, az ellenzék nem tudta feldolgozni a vereséget és azzal a szöveggel álltak elő, hogy ők a többség. Most Németországban a libsik és a szocdemek álltak elő ugyanezzel a szöveggel a chemnitzi tüntetések után.

De visszatérve a demokratákra: miután sikerült átpolitizálniuk a MeToo-mozgalmat is, felkarolták az elveszett nőket. Az Emerge America szervezet még tréningeket is tart a demokrata női jelöltek számára azzal a céllal, hogy felkészítsék őket a kampányra.

Texas két latinó nőt, Új-Mexikó egy őslakos nőt, Michigen pedig elsőként indít muszlim nőt a választásokon.

A szexuális zaklatási botrányokból is Trump-ellenes mozgalmat faragnak

Amanda Clayton a Vanderbilt Egyetem adjunktusa szerint a nők sokkal elkötelezettebbek politikailag, ha van előttük egy politikai szerepminta vagy vezető. Azonban most ennek az ellentétét látjuk, a férfiak felülreprezentáltsága ellen küzdenek.

Azaz arra építik a politikai karrierjüket, hogy ők nők és el vannak nyomva. Azonban nem valószínű, hogy a 2018-as amerikai félidős választások hozzák el majd az áttörést a számukra.

Hiszen az kevés, ha valaki a nemiségre akarja építeni a politikai karrierjét. Persze a női öntudatosság virágkorát éli, de a felmérések szerint egy szavazó nem fog azért egy jelöltre voksolni, mert ő nő. Sokkal jobban számít a politikai irányultság, azaz, hogy az illető demokrata vagy republikánus.

Az idén először haladja meg az választókorú Y generáció, azaz az 1981 és 1996 között született nemzedék tagjainak száma az 1946 és 1964 közötti bébibumm-generáció tagjainak számát. Sőt a bevándorlásnak és a honosításnak köszönhetően, ha a jelenlegi trendek folytatódnak, akkor az ezredfordulós nemzedékből kikerülő választók száma tovább növekedhet. A Y generáció tagjainak pedig egy jó része a demokratákhoz húz, hiszen ők tolják a bevándorláspártiságot. Szóval hogy a nők szerepe hogyan alakul majd a politikában, sok múlik az Y generáción. A szakértők szerint hiába a sok női induló, kevés az esély arra, hogy valóban pozíciókhoz jussanak. Azaz a demokraták hiába reménykednek abban, hogy a MeToo-mozgalom hamarosan elhozza számukra az elnöki posztot, de azért mindent megtesznek, hogy Trumpot a nők ellenségeként állítsák be.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Ismét választás lehet a briteknél, hogy megmentsék a Brexitet

Ismét választás lehet a briteknél, hogy megmentsék a Brexitet

amerika, london, párizs

Brüsszel addig keverte a lapokat, míg a sajtóhírek szerint Theresa May azt tervezi, hogy újabb választásokat ír ki Nagy-Britanniában.

Újabb svájci kantonban tiltották be a burkát

Újabb svájci kantonban tiltották be a burkát

amerika, london, párizs

Mától Sankt Gallen kanton területén sem lehet közterületen burkát, nikábot és egyéb, az egész arcot eltakaró öltözéket viselni.

Észt belügyminiszter: Orbán Viktor megvédte Európát és Észtország is igyekszik követni őt ebben

Észt belügyminiszter: Orbán Viktor megvédte Európát és Észtország is igyekszik követni őt ebben

amerika, london, párizs

Andres Anvelt, észt belügyminiszter bejelentette, hogy nem hajlandó bevándorlókat betelepíteni és teljesen egyetért a magyar miniszterelnökkel abban, hogy le kell zárni a határokat, hogy megakadályozzák a harmadik világbeli bevándorlók áradatát.

Javarészt bevándorlók lakta dél-francia település lett Európa legveszélyesebb városa

A legveszélyesebb városok listájának első tíz helyén csak nyugat-európai városokat találni.

Elfogtak egy brit ISIS-terroristát Szíriában

A bevándorlókkal teli Birminghamből négy éve költözött Szíriába az a férfi, akinek az elfogásáról készült felvételt vasárnap hozták nyilvánosságra.

Megint át kell rajzolni Európa térképét?

Megint át kell rajzolni Európa térképét?

amerika, london, párizs

Svájcban van egy kis olasz exklávé. Úgy hívják: Campione d'Italia. A kaszinóváros eddig Olaszországhoz tartozott, ám nemrég csődöt jelentett a kaszinó, emiatt pedig felmerült, hogy csatlakoznának Svájchoz.

Ujhelyi István saját magát hazaárulózta le 2015-ös nyilatkozata alapján

Ujhelyi István saját magát hazaárulózta le 2015-ös nyilatkozata alapján

kinyílott a pitypang

A szocialista politikus a Soros-Sargentini-jelentés kapcsán azt hangoztatta, "hazafias" kötelességből védte meg a magyar embereket Orbánnal szemben, és ezért szavazta meg a jelentést. Fura, hogy 2015-ben még teljesen mást mondott, olyannyira, hogy három évvel ezelőtti nyilatkozatai alapján ma Ujhelyi István is hazaárulónak gondolná Ujhelyi Istvánt.

Durva lejtmenetben Merkelék hitelessége

Durva lejtmenetben Merkelék hitelessége

amerika, london, párizs

Már megbánhatták a kormánykoalíció vezetői, hogy kipaterolták Hans-Georg Maassent, a német belügyi hírszerzés (BfV) vezetőjét.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére