Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
century-on
 
 
 
 

A mesterséges eső bevetésével eloltható lesz minden erdőtűz

2017. augusztus 15. 13:28

A Rostec nevű cég a napokban olyan eredményes kísérletet hajtott végre, amelynek során egy mesterséges eső létrehozásával sikerült eloltania egy erdőtüzet. A cég állítása szerint olyan módszert dolgozott ki, amely garantálja a mesterséges eső létrehozását az esetek nagy részében.

A TASS orosz állami hírügynökség beszámolója szerint a Rostec – orosz állami tulajdonban levő cég – pénteken, 2017 második felében már meg is kezdi a most kifejlesztett, mesterséges esőt létrehozni képes technológia és az alapanyagok tömegtermelését.

A vállalat az erdőtűzoltásra is alkalmazható mesterséges esőt az orosz állami Alkalmazott Kémiai Kutatóintézettel közösen fejlesztette ki. A technológia pontos leírása egyelőre nem ismert.

A Rostec nyilatkozata csupán annyit árul el, hogy

a technológia úgy működik, hogy egy ezüst-jodidot is tartalmazó töltetet repülővel juttatnak egy felhőbe, amelyből ezt követően 30 percen belül eső keletkezik."

A Rostec vállalat már régóta gyárt időjárás- valamint éghajlat-befolyásoló eszközöket. Ilyen ismert és jelenleg is forgalmazott termékei a cégnek az Alazan jégeső-elhárító rakétarendszer, a PV-26 esőindukáló, azaz mesterséges esőt képező patronok rendszere, illetve a Nuris lavinaelhárító rendszer is.

Eddig egy-egy felhő sokszor hiába tartalmazott akár több tucat tonna vizet, mert a mesterséges eső nem mindig esett oda, ahol szükség lett volna rá. Mostanra viszont képessé váltunk irányítani ezt a folyamatot. Így a technológia alkalmassá vált a gyakorlati alkalmazás szempontjából a nagy kiterjedésű tüzek eloltására is. Ez pedig csak egy olyan terület, ahol a fejlesztés felhasználható. Ezt az új esőfejlesztő technikát a gazdálkodók is használhatnák a szárazföld öntözésére"

– mondta el a fejlesztéssel kapcsolatban Artyom Muranov, az Alkalmazott Kémiai Kutatóintézet marketingigazgatója.

A mesterséges eső előállítás már az 1940-es évek óta létező és a világ számos államában nagyiparilag alkalmazott technológia. A módszer lényege, hogy a felhőkbe ezüstjodidot juttatnak. A reagens a felhőben jégmagokat képez, majd ezek a magok aztán el is olvadnak, mire földet érnek, és így normális csapadék képezhető akár a bárányfelhőkből is. Nedvszívó reagensként különböző típusú kloridokat, ureát is alkalmaznak. 
century-on
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

A törökök már szombaton keményen nekimentek a kurdoknak, de az igazi háború csak vasárnap kezdődhet el

A törökök már szombaton keményen nekimentek a kurdoknak, de az igazi háború csak vasárnap kezdődhet el

amerika, london, párizs

Ankara szombaton már a légierőt is bevetette a szíriai területeken élő kurdok ellen. A légicsapásokban hat civil és három fegyveres vesztette életét - legalábbis a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia szóvivője szerint. Vasárnap viszont elkezdődhetnek a szárazföldi hadműveletek is.

Véget ért a kabuli túszdráma: kilenc áldozata van a terrortámadásnak

Véget ért a kabuli túszdráma: kilenc áldozata van a terrortámadásnak

amerika, london, párizs

Véget ért a kabuli Intercontinental szálloda elleni fegyveres támadás az afgán belügyminisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint. A biztonsági erők az összes támadóval végeztek. A merényletben hat civil, köztük egy külföldi nő vesztette életét, állampolgárságát egyelőre nem közölték.

Csak fekete énekesek szerepelhetnének az Erkel Színház egyik előadásában

Az Erkel Színházban január 27-én mutatják be a a Gershwin fivérek Porgy és Bess című operáját. A jogtulajdonosok azonban betiltanák az előadást, mert fehér énekesek szerepelnek benne.

Színjáték volt Ferenc pápa "repülős" esküvője?

Színjáték volt Ferenc pápa "repülős" esküvője?

bulvár

Állítólag teljesen spontán történet az első repülőn celebrált pápai esküvő. Vagy mégsem?

Észak-Korea megegyezett Dél-Koreával

Észak-Korea megegyezett Dél-Koreával

amerika, london, párizs

Legalábbis a téli olimpiát illetően.

Nemsokára megérkezik az új amerikai nagykövet

Remélhetőleg tavasz végére, nyár elejére megérkezik Budapestre az új amerikai nagykövet - jelentette ki Megyesy Jenő, a miniszterelnök amerikai ügyekért felelős főtanácsadója.

Liberálisok kedvenc püspöke: a nemzetbiztonságot át kell gondolni, a migránsáradat megállíthatatlan

Liberálisok kedvenc püspöke: a nemzetbiztonságot át kell gondolni, a migránsáradat megállíthatatlan

kinyílott a pitypang

Beer Miklós váci püspök ismét megszólalt. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a korábbi, menekültbarát, szentimentális álláspontját is sikerült tovább gondolnia a püspöknek.

Kísértetet láttak a Kárpátokban

A kárpátaljai Kőhavas megmászása közben egy turista fotózta le a Brocken-hegyi kísértet nevű jelenséget. Nem ez az első eset.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére