Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#bevándorlás
#belföld
#Soros György
#külföld
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
century-on
 
 
 
 

A mesterséges eső bevetésével eloltható lesz minden erdőtűz

2017. augusztus 15. 13:28

A Rostec nevű cég a napokban olyan eredményes kísérletet hajtott végre, amelynek során egy mesterséges eső létrehozásával sikerült eloltania egy erdőtüzet. A cég állítása szerint olyan módszert dolgozott ki, amely garantálja a mesterséges eső létrehozását az esetek nagy részében.

A TASS orosz állami hírügynökség beszámolója szerint a Rostec – orosz állami tulajdonban levő cég – pénteken, 2017 második felében már meg is kezdi a most kifejlesztett, mesterséges esőt létrehozni képes technológia és az alapanyagok tömegtermelését.

A vállalat az erdőtűzoltásra is alkalmazható mesterséges esőt az orosz állami Alkalmazott Kémiai Kutatóintézettel közösen fejlesztette ki. A technológia pontos leírása egyelőre nem ismert.

A Rostec nyilatkozata csupán annyit árul el, hogy

a technológia úgy működik, hogy egy ezüst-jodidot is tartalmazó töltetet repülővel juttatnak egy felhőbe, amelyből ezt követően 30 percen belül eső keletkezik."

A Rostec vállalat már régóta gyárt időjárás- valamint éghajlat-befolyásoló eszközöket. Ilyen ismert és jelenleg is forgalmazott termékei a cégnek az Alazan jégeső-elhárító rakétarendszer, a PV-26 esőindukáló, azaz mesterséges esőt képező patronok rendszere, illetve a Nuris lavinaelhárító rendszer is.

Eddig egy-egy felhő sokszor hiába tartalmazott akár több tucat tonna vizet, mert a mesterséges eső nem mindig esett oda, ahol szükség lett volna rá. Mostanra viszont képessé váltunk irányítani ezt a folyamatot. Így a technológia alkalmassá vált a gyakorlati alkalmazás szempontjából a nagy kiterjedésű tüzek eloltására is. Ez pedig csak egy olyan terület, ahol a fejlesztés felhasználható. Ezt az új esőfejlesztő technikát a gazdálkodók is használhatnák a szárazföld öntözésére"

– mondta el a fejlesztéssel kapcsolatban Artyom Muranov, az Alkalmazott Kémiai Kutatóintézet marketingigazgatója.

A mesterséges eső előállítás már az 1940-es évek óta létező és a világ számos államában nagyiparilag alkalmazott technológia. A módszer lényege, hogy a felhőkbe ezüstjodidot juttatnak. A reagens a felhőben jégmagokat képez, majd ezek a magok aztán el is olvadnak, mire földet érnek, és így normális csapadék képezhető akár a bárányfelhőkből is. Nedvszívó reagensként különböző típusú kloridokat, ureát is alkalmaznak. 
century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Erdő Péter: az a cél, hogy egyre több templom legyen nyitva

Erdő Péter: az a cél, hogy egyre több templom legyen nyitva

szabad vasárnap

Az a célunk, hogy egyre több templom legyen nyitva napközben, lehetővé téve az imádkozást, szentségimádást - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek pünkösdhétfőn a máriaremetei kegytemplom kertjében tartott karizmák ünnepén.

"Olaszországban a remény, a gyarapodás és a jövő kormánya alakul meg"

"Olaszországban a remény, a gyarapodás és a jövő kormánya alakul meg"

amerika, london, párizs

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a LEGA Giuseppe Conte jogászt javasolja közös miniszterelnök-jelöltként - jelentette be hétfőn Luigi Di Maio, az M5S párt vezetője mikroblogján.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

"Egyre több migránst termelnek ki az európai segélyek"

"Egyre több migránst termelnek ki az európai segélyek"

amerika, london, párizs

Horribilis összegeket kell folyósítania Európának a leszakadt térségekbe azért, hogy elzárja a migrációs csapokat - vélekedik egyre több brüsszeli bürokrata. Azonban egy friss kutatás szerint elképzelhető, hogy ezt nagyon rosszul látják.

Márki-Zay után most végre Mellár is bebizonyította, hogy ordas hazugság a független jelöltek mítosza

Márki-Zay után most végre Mellár is bebizonyította, hogy ordas hazugság a független jelöltek mítosza

piszkostizenkettő

Számtalan értékes tanulsággal és közvetlen következménnyel is szolgált a Párbeszéd frakció megalakítása körüli tragikomédia. Ezek alapján nem túlzás azt állítani, hogy végső szakaszába érkezett a balliberálisok és az identitásválságba került hajdani radikális jobboldali ellenzék önfelszámolásának a végjátéka. De itt a vége a hazugságokra, megtévesztésre és átverésre épülő ellenzéki összefogósdinak is, mert a függetlenséget hazudó Mellár ballib színvallása már a Jobbiknak is túl sok volt.

A HVG szerint muszlimokkal jobban járunk, mint magyar gyermekekkel

A függetlenobjektív HVG publicistája, Tóta W. Árpád, aki szemmel láthatóan a magyarság eltűnésének örülne, csúcsra pörgette demográfiai elmélkedésében a gyurcsányizmus egyik alapeszméjét, azaz "merjünk kicsik lenni".

A ramadán miatt nem akarnak vizsgázni a berlini muszlimok

Egyre több muszlim szülő panaszkodik nemcsak Berlinben, hanem már egész Németországban amiatt, hogy a ramadáni böjt idején a tanárok nem mentik fel gyermekeiket az iskolában a szokásosnál megterhelőbb mentális kihívások alól, mint például a vizsgáztatás.

Manchesteri terrortámadás: egy éve szöges bombával robbantotta fel magát a másodgenerációs bevándorló

Manchesteri terrortámadás: egy éve szöges bombával robbantotta fel magát a másodgenerációs bevándorló

amerika, london, párizs

Egy nap híján egy éve történt a manchesteri terrortámadás. 2017. május 22-én, este fél 11 környékén Salman Abedi besétált a Manchester Arenába, ahol éppen Ariana Grande adott koncertet. A 22 éves merénylő odasétált a jegypénztárakhoz, ahol a legsűrűbb a tömeg és felrobbantotta magát. Aznap este 19-en haltak meg, ám az áldozatok száma tovább emelkedett.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére