Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
century-on
 
 
 
 

A mesterséges eső bevetésével eloltható lesz minden erdőtűz

2017. augusztus 15. 13:28

A Rostec nevű cég a napokban olyan eredményes kísérletet hajtott végre, amelynek során egy mesterséges eső létrehozásával sikerült eloltania egy erdőtüzet. A cég állítása szerint olyan módszert dolgozott ki, amely garantálja a mesterséges eső létrehozását az esetek nagy részében.

A TASS orosz állami hírügynökség beszámolója szerint a Rostec – orosz állami tulajdonban levő cég – pénteken, 2017 második felében már meg is kezdi a most kifejlesztett, mesterséges esőt létrehozni képes technológia és az alapanyagok tömegtermelését.

A vállalat az erdőtűzoltásra is alkalmazható mesterséges esőt az orosz állami Alkalmazott Kémiai Kutatóintézettel közösen fejlesztette ki. A technológia pontos leírása egyelőre nem ismert.

A Rostec nyilatkozata csupán annyit árul el, hogy

a technológia úgy működik, hogy egy ezüst-jodidot is tartalmazó töltetet repülővel juttatnak egy felhőbe, amelyből ezt követően 30 percen belül eső keletkezik."

A Rostec vállalat már régóta gyárt időjárás- valamint éghajlat-befolyásoló eszközöket. Ilyen ismert és jelenleg is forgalmazott termékei a cégnek az Alazan jégeső-elhárító rakétarendszer, a PV-26 esőindukáló, azaz mesterséges esőt képező patronok rendszere, illetve a Nuris lavinaelhárító rendszer is.

Eddig egy-egy felhő sokszor hiába tartalmazott akár több tucat tonna vizet, mert a mesterséges eső nem mindig esett oda, ahol szükség lett volna rá. Mostanra viszont képessé váltunk irányítani ezt a folyamatot. Így a technológia alkalmassá vált a gyakorlati alkalmazás szempontjából a nagy kiterjedésű tüzek eloltására is. Ez pedig csak egy olyan terület, ahol a fejlesztés felhasználható. Ezt az új esőfejlesztő technikát a gazdálkodók is használhatnák a szárazföld öntözésére"

– mondta el a fejlesztéssel kapcsolatban Artyom Muranov, az Alkalmazott Kémiai Kutatóintézet marketingigazgatója.

A mesterséges eső előállítás már az 1940-es évek óta létező és a világ számos államában nagyiparilag alkalmazott technológia. A módszer lényege, hogy a felhőkbe ezüstjodidot juttatnak. A reagens a felhőben jégmagokat képez, majd ezek a magok aztán el is olvadnak, mire földet érnek, és így normális csapadék képezhető akár a bárányfelhőkből is. Nedvszívó reagensként különböző típusú kloridokat, ureát is alkalmaznak. 
century-on
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Az igazi kérdés az, hogy mi jön Merkel után

Az igazi kérdés az, hogy mi jön Merkel után

piszkostizenkettő

Sok szempontból is történelmi választás volt a tegnapi. Az AfD bejutásával és a szocialisták történelmi vereségével új korszak kezdődhet a német politikában. Az igazi kérdés pedig az, hogy mi jön Merkel után.

Ezúttal tanúként lesz meghallgatva Czeglédy

Tanúként hallgatják meg Czeglédy Csabát egy iskolaszövetkezettel kapcsolatos büntetőperben a Szegedi Törvényszéken. A vádirat szerint a makói szövetkezet több mint félmilliárd forint áfát csalt el alig több mint egy év alatt.

Fekete bőrű bevándorló lövöldözött egy templomban

Fekete bőrű bevándorló lövöldözött egy templomban

amerika, london, párizs

Az amerikai Nashville melletti Antioch városban történt lövöldözésnek egy halálos és hat sebesült áldozata van. Megsebesült a merénylő is.

Blokádokkal kontráznak Macronra a franciák

Blokádokkal kontráznak Macronra a franciák

amerika, london, párizs

Hamar megérkezett a válasz az új munkajogi reformokra.

Az FPÖ örül, a zöldek sivalkodnak a német választás után

Az FPÖ örül, a zöldek sivalkodnak a német választás után

amerika, london, párizs

Természetesen az osztrák politikai életet is felrázta a vasárnapi német választás, a Szabadságpárt örült a leginkább.

Kelet-Németországban második erő az AfD

A szavazatok összeszámlálása után kijelenthető, hogy az egykori NDK területén az AfD a második legnagyobb erő, egy tartományban nyert is a jobboldali párt.

Történelmi csúcson a Bundestag létszáma

Történelmi csúcson a Bundestag létszáma

amerika, london, párizs

Hétszáznál is több képviselője lesz a német parlamentnek.

Egy "menedékkérőt" sem vett át Magyarország, szomorkodik a Soros-szervezet

Az Amnesty International emlékeztetett arra, hogy az európai uniós országok a migránsok áthelyezésében mindössze a vállaltak harmadát teljesítették.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére