Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
szabad vasárnap
 
 
 
 

A magyar járműgyártás ünnepe volt ez a hétvége

2018. május 14. 13:48

Szombaton rendezték meg a II. Tapolcai Nemzetközi Ikarus találkozót, megnéztük, milyen volt.

Tapolcán 2016-ban rendeztek először Ikarus-találkozót, tavaly Németországban, majd idén megint Tapolcán került sor a rendezvényre. A nyár végén pedig Polgáron szoktak hasonló eseményt tartani már évek óta. Ezekre találkozókra ugyanis van igény, sokan látogatják, számos vendég érkezik külföldről.

Nem csoda, hiszen az Ikarus fénykorában a világ szinte összes országába exportált buszokat. Az csak egy tévhit, hogy a KGST felvevőpiaca miatt jutott az Ikarus oda, ahova, hiszen az 1970-es és az 1980-as években a szocialista országok mellett az USA, Izland, Görögország és számos afrikai ország, vagy éppen Svédország is vett Ikarust, nem beszélve arról, hogy az 1990-es évek elején még Kuvaitba, Olaszországba és Skandináviába is sikerült eladni buszokat.

A német különítmény fele.

A mostani találkozóra a magyar példányok mellett Németországból érkeztek Ikarusok, illetve jelent volt egy-egy már Magyarországon üzemeltetett, egykori svéd és olasz darab is.

Olaszországban, Milánóban szolgált ez a 412-es, tavaly került haza Magyarországra.

Egészen korán, a legtöbb busz érzekése előtt már ott voltam a helyszínen. A hivatalos megnyitó 9-re volt meghirdetve (és nagyjából 10-re csúszott), addigra már nagy lett a tömeg, előtte még csak páran lézengtünk, a buszok érkezésével lettünk egyre többen.

Lehetett kapni képeslapokat, kitűzőket, szörpöt, kürtőskalácsot és pólókat, míg egy nagyobb sátorban volt sör és grill. Külön kiemelném, hogy a sör helyi volt, a Stari főzdéjének világos, barna és meggyes sörét lehetett kapni. A világosból 500 forint volt 4 deci, meg is ittam hamar kettőt.

Egy jó kis Stari! Háttérben az egyik háromtenegelyes E94-es, mely Svédországból került haza pár éve.

Kürtöskalács és házi szörp az Ikarusok között.

A kép jobb oldalán a GOX-799 látható, egy Ikarus 280-as, mely korábban a Honvédségnél dolgozott. A bal oldalon sátrak, ahol mindenféle földi jót kapni, középen a tömeg.

Ami a buszokat illeti...

Németországból kilenc busz érkezett, három Ikarus 280-as, két-két 250-es és 256-os, és egy-egy 255-ös és faros, Ikarus 66-os.

A legtöbb magyar közlekedési társaság is képviseltette magát, a BKV, a Volánbusz, a KNYKK, DAKK, ÉNYKK és DDKK is jelen volt, a többi jármű magántulajdonban van. Több egyedi, ritka Ikarus is megjelent, ilyen volt például az Ikarus 545 vagy az 553.

GJA-438, talán az egyetlen épen maradt Ikarus 553. Csehországban és Szlovákiában lehet még találkozni ezzel a típussal, ugyanis csehszlovák kooperációban készült a típus.

Le sem tagadhatná, hogy ehhez köze van Csehszlovákiának, csak rá kell nézni, és egy lepukkadt szlovák lakótelepen érzi magát az ember.

Nem túl meglepő módon a legnagyobb számban az Ikarus 200-as széria buszai képviseltették magukat, de voltak igazi veterán farosok, és a fiatalabb generáció sem maradt ki, hála az őket képviselő 400-asoknak, EAG-nak és C56-osoknak.

A 200-asok közül szinte minden ismertebb típus megjelent, a midi 211-estől kezdve a 250/256-os és a 255/266-os ikonikus duókon át a leghíresebb párosig, az Ikarus 260-osig és az Ikarus 280-asig, mely két típus Budapesten és vidéken is jelen van még a napi forgalomban.

Azt mindenképpen meg kell jegyeznem, hogy Tapolca főtere kicsi ehhez a rendezvényhez, mire minden busz megérkezett, valóságos tömeg alakult ki. Emberekből és buszokból is zsúfoltság volt. Igaz, később a részt vevő buszok zöme felvonult a városban és a környéken, itt utazni is lehetett a járművekkel, valamint a fotózásukra is több lehetőség nyílt.

Ikarus 55-ös, mögötte pedig a Budapesten sokat látható kabrió 630-as.

Ezt viszont nem vártam meg, sajnos nem értem rá, fotózni szerencsére reggel is lehetett, csak nagyon korán kellett hozzá kelni.

A továbbiakban beszéljenek a képek!

Béke Antal érkezik a világ legerősebb buszával Polgárról. A buszos szubkultúra nagy alakja ő! A képre kattintva látható egy másik fotó is a FIS-540-ről.

Na ezért faros a faros. Ez egy Ikarus 55-ös egyébként.

Ikarus 311

Ikarus 620-as érkezik a rendezvényre. Évtizedekig ez a busz határozta meg Magyarországon a városi közlekedést.

Az egykori AAT-310, 1976-os Ikarus 280-as, 2009-ig utasokat is szállított, azóta félretéve várja, hogy felújítsák. A busz a mai napig üzemképes. A képre kattintva galéria nyílik meg a busz belső teréről.

Egy újabb különlegesség, az Ikarus 545.

A kedvenc típusom, az Ikarus 266-os. Ez a darab a Kapos Volán felújított 266-osa, korábban BPD-013 rendszámmal szolgálta az utasokat.

A Faros-1, az egyik legrégebben felújított Ikarus 55-ös.

A Malév különítménye.

Az egyik német 280-as a háromból.

A régi BKV-logó az MZE-415-ön, ami a BKV felújított Ikarus 415-öse. Eredetileg a CKC-947-es, azelőtt BX 71-56-ként egyike volt az első 415-ösöknek.

A KNYKK két Ikarus C56-osa között az NLZ-628-at láthatjuk, ami a Vértes Volán utolsóként beszerzett, és utolsóként selejtezett Ikarus 266-osa volt BAJ-413-as rendszámmal.

A fentieken kívül még számos Ikarus érkezett a rendezvényre, de minden fotót bemutatni talán túlzás lenne. Az összes képet a cikk szerzője készítette!

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Orbán vezetésével nyert a magyar válogatott

Orbán vezetésével nyert a magyar válogatott

hajrá, magyarok!

A magyar labdarúgó-válogatott hozta a kötelezőt Észtország ellen.

A soron következő EP-választásnak minden korábbinál nagyobb hatása lehet

A jövő évi európai parlamenti (EP-) választások nagyobb hatással lehetnek az Európai Unió jövőjének alakulására, mint bármely másik korábbi EP-választás - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban, a V4-ek parlamenti elnökeinek találkozóján.

Iszlamizációellenes programmal állt elő egy svéd város önkormányzata

Többek között betiltják a halal ételeket az iskolai menzákon és az idősek otthonában.

Orbán: ez egy olyan este, ami okot ad a magyaroknak a büszkeségre

Orbán: ez egy olyan este, ami okot ad a magyaroknak a büszkeségre

kétharmad

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök este Milánóban a világhírű magyar zeneszerző, Kurtág György első operájának ősbemutatója előtt nyilatkozott az M5 kulturális csatornának.

A német balosok Trianonnal játszadoznak

A német balosok Trianonnal játszadoznak

kinyílott a pitypang

Ott tart ma a hazai és a nemzetközi baloldal, hogy Nagy-Magyarország feldarabolásáról szerveznek játékot Budapesten. Mindezt német pénzen, az első világháború lezárásának századik évfordulóján, s két évvel a gyalázatos békediktátum centenáriuma előtt.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Erről szólt a mai nap.

Román elemző: Csíkszereda Románia szívében van

Román elemző: Csíkszereda Románia szívében van

amerika, london, párizs

Egy befolyásos román szakértő azt kifogásolta bejegyzésében, hogy Magyarország két erdélyi focicsapatot is támogat. Írásának címében Csíkszeredát és Sepsiszentgyörgyöt Románia szívének nevezi.

A globalista Macron és Merkel páros semmibe veszi Európa történelmét

A globalista Macron és Merkel páros semmibe veszi Európa történelmét

piszkostizenkettő

Macron és Merkel "az örök világbéke" jegyében úgy emlékezett meg az első világháborúról, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia, valamint Kelet- és Közép-Európa gyakorlatilag megemlítésre sem került. Az, hogy megemlítsék a trianoni békediktátumot és annak következményeit, természetesen egy pillanatra sem merült fel a globális világrendért aggódó, és ezért a nacionalizmus és a nemzetállamok ellen küzdő Merkel-Macron dream teamben.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére