Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

A magyar haderőfejlesztés számára jó példa lehet Törökország fegyverkezési programja

2018. október 9. 13:00

Magyarország számára nagyon hasznos lehet az a magyar-török hadiipari együttműködés, amiről Orbán Viktor beszélt a török elnök budapesti látogatásakor. Törökország 2004 óta egy olyan, a NATO-n belül is egyedülállónak számító, nagyon jelentős hadiipari fejlesztési programot hajt végre, amelynek alapvetően az a célja, hogy a török hadsereg minden fegyvernem esetében hazai gyártóktól származó fegyvereket és lőszereket használjon.

Az Erdogan török elnökkel folytatott budapesti tárgyalást követő sajtótájékoztatón Orbán Viktor miniszterelnök a magyar-török katonai együttműködésről szólva azt mondta, hogy ennek eddig alacsony volt szintje, de ezen most változtat a két ország, mivel egy erőteljes hadiipari együttműködést szándékoznak kialakítani.

A kormányfő megjegyezte, hogy az elmúlt évtizedek gazdasági nehézségei miatt a magyar hadsereg fejlesztésére sokáig sem erő, sem pénz nem maradt, "ezt a hiányt most pótoljuk be, és Magyarországnak célja egy modern, ütőképes nemzeti hadsereg felépítése. Ehhez pedig számítunk Törökország közreműködésére".

Arról egyelőre nincsenek még hivatalos hírek, hogy milyen területeken jöhet létre hadiipari együttműködés Magyarország és Törökország között, de a török hadiipar és a török fegyverkezési program alapján rendkívül sok területen lehet szó érdemleges együttműködésről. Számos fegyver, fegyverrendszerek, lőszerek megvásárlása is szóba kerülhet, de akár egyes termékek licencének a megvásárlása, illetve akár bizonyos hadiipari termék közös gyártása is felmerülhet.

Altay harckocsi

Törökország 2004 óta egy olyan, a NATO-n belül is egyedülállónak számító és nagyon jelentős hadiipari fejlesztési programot hajt végre, amelynek az a célja, hogy a török hadsereg alapvetően minden fegyvernem esetében hazai gyártóktól származó fegyvereket és lőszereket használjon.

A törökországi haderő és hadiipari fejlesztés tapasztalatai nagyon hasznosak lehetnek Magyarország számára, hiszen a magyar kormány által meghirdetett Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programnak – a megszüntetett magyar hadiipar visszaépítését szolgáló – céljai sok tekintetben megegyeznek a törökök által elérni kívántakkal.

T-129-es Atak harci helikopter

Az Erdogan elnök által meghirdetett hadiipari programnak megfelelően Törökország a vészhelyzeteket kivéve nem vásárol készen külföldről olyan védelmi ipari terméket, programokat vagy rendszereket, amelyeket maga is meg tud tervezni, ki tud fejleszteni és elő tud állítani.

A fegyverkezési és hadiipar-fejlesztési programjának köszönhetően mostanra Törökország saját maga gyárt többek között harckocsikat, páncélozott járműveket, drónokat, gépfegyvereket, hadihajókat, torpedókat, rakétákat és szárazföldi tüzérségi rendszereket is.

T-129-es Atak harci helikopter

A török hadiipar részben külföldi tervezésű haditechnikai eszközöket gyárt licencek alapján. Így például a török légierő  F-16-os repülőgépeinek egy jelentős részét helyben gyártották, ahogy szintén a török hadiipar gyártja licencek továbbfejlesztésével a brit-olasz AgustaWestland cég modelljére épülő T-129-es Atak harci helikoptereket is. 

Ugyanakkor Törökország saját maga fejlesztette és gyártja az Altay harckocsit, ahogy az amerikai M16-os gépkarabély modelljére épülő MPT–76  gépkarabélyt is. De gyártanak olyan kis és közepes hatótávolságú rakétákat is, mint a Bora rakétarendszer és megkezdték a sorozatgyártását a saját fejlesztésű Akinci drónoknak is. 

Akinci drónok

Magyarországon a FÉG, vagyis a Budapesti Fegyver- és Gépgyár 2005-ös bezárásával gyakorlatilag megszűnt a magyar nagyipari fegyvergyártás. Jelenleg csak korlátozott mennyiségben, valamint csak hobbi- és vadászlőszerek gyártása zajlik Magyarországon. A Magyar Honvédség jelentős összegeket költ a rendszerben levő fegyverek és eszközök karbantartására és javítására.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Merkel belátta, a migránsokat a hazájukban kellett volna támogatni

Merkel belátta, a migránsokat a hazájukban kellett volna támogatni

amerika, london, párizs

A hazájukhoz minél közelebb, helyben kell segíteni a menekülteknek, ez a 2015-ös menekülthullám tanulsága - jelentette ki kedden Berlinben Angela Merkel német kancellár.

Bemutatjuk a bevándorláspárti politikusokat

Bemutatjuk a bevándorláspárti politikusokat

kétharmad

Közeleg a május, ideje közelebbről megismerni a bevándorláspártiakat.

Konok Péter, az építőtábor réme

Konok Péter, az építőtábor réme

piszkostizenkettő

Van abban valami egészen szürreális, ahogyan a nemzeti ünnep előtt összecsipegette kis gondolatait arról, hogy miért nincs Magyarország.

Sargentini etikai tisztogatást szeretne az Európai Néppártban

Sargentini etikai tisztogatást szeretne az Európai Néppártban

kétharmad

Nem elegendő, hogy az Európai Néppárt (EPP) foglalkozik a Fidesz tagságának kérdésével, meg kell kezdenie végre az etikai nagytakarítást, és kérdőre kell vonnia Orbán Viktort, hogy milyen viszonyt kíván ápolni a pártcsaláddal és hogyan viszonyul az EPP által képviselt politikához - jelentette ki Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő Brüsszelben újságíróknak.

Salvini újabb Soros-hajónak tiltotta meg az olaszországi partra szállást

A Mediterranea nevű olasz civil szervezet hajója 49 migránssal a fedélzetén kedd reggel érkezett meg az olasz Lampedusa szigetéhez, de egyelőre a tengeren várakozik, miután az olasz hatóságok nem engedélyezték számára a kikötést. Ezzel egy időben az olasz belügyminiszter újabb rendelkezéssel szigorította a tengeri mentési műveleteket.

Szlovák elnökválasztás: ezért nem lelkes a felvidéki magyarság

A hétvégi szlovák elnökválasztáson a lehető legkisebb rossz helyzete állt elő eddig, de azt semmiképpen sem lehet állítani, hogy jó lenne a felvidéki magyaroknak az elnökválasztás eredménye.

Jogerős: kártérítést kap az olaszliszkai lincselő

Sokáig kérdéses volt, hogy az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja, H. Dezső részére kártérítésként megítélt ötmillió forint hova vándorol. A kártérítés jogerős lett, a bíróság pedig a törvények szerint Szögi Lajos családjának kell, hogy kiutalja ki a pénzt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére