Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
szatén
 
 
 
 

A magány az új jövedelmező biznisz

2016. szeptember 20. 20:28

A társadalom szerkezete egyre inkább átalakul, amire a piac is reagál.

Az elhízásnál is halálosabb az egyedüllét.”

– olvasható egy tanulmányban, amely szerint a '80-as évekhez képest megsokszorozódott az egyedülállók aránya. A tanulmány készítői arra is rájöttek, hogy szoros összefüggés van az életkörülmények, az egészségügyi háttér és az egyedüllét között.

A médiában kevés szó esik az egyedüllét hatásairól, pedig nemcsak mentálisan, hanem fizikailag is befolyásol minket.

A magányos emberek nagyobb valószínűséggel  szenvednek alvászavarban, hajlamosabbak az önromboló szenvedélybetegségekre, növekedik bennük a stressz, csökken az immunrendszerük védekezőképessége és hajlamosabbak a kardiovaszkuláris betegségekre. A ’80-as években az emberek 20 százaléka tartotta magát magányosnak, napjainkra pedig a társadalom tagjainak 40 százaléka gondolja azt, hogy magányos, azaz egyedül, társ és közeli barátok nélkül éli mindennapjait.

A kutatók szerint az európai és amerikai társadalmak egy átmeneti időszakot élnek, ami azt jelenti, hogy az egyéni preferenciák átrendeződnek, az emberek a magányos élet felé fordulnak a társas lét irányából.

Kétfajta magányos embert különböztetnek meg. Az egyik tudatosan válik azzá. Ő a legmagasabb minőségű kapcsolatokat keresi, aminek igen nehéz megfelelni és nem talál olyan társat, aki passzolna az elvárásaihoz. A másik fajta magányos ember a minőség helyett a mennyiségre törekszik. Ők rengeteg barátot gyűjtenek maguk köré, akikkel a hiányzó szociális kapcsolataikat igyekeznek pótolni.

Fotó: AFP

A internet világának köszönhetően az emberek a magány érzetét a különböző közösségi oldalakon igyekeznek csökkenteni. A pszichológiai felmérések alapján a fiatalok minél kényszeresebben függnek a közösségi kapcsolati háló kiépítésétől, annál erőteljesebben érzik magányosnak és boldogtalannak magukat. Az ismeretlen ismerősök visszaigazolása pedig csak megerősíti az elképzelt szociális közeget a valós helyett.

Sokan maguk választják az egyedüli életet, ami összefügg a bizalommal. Az emberek egymásba vetett hite megrendült, és rengetegen vannak olyanok, akik úgy érzik egyetlenegy emberben sem bíznak meg igazán.

Magyarországon a 2001-es és a 2011-es népszámlálási adatok között az egyik legfeltűnőbb, hogy az emberek a házasságkötés helyett nem az együttélést, hanem az egyedüllétet választják. Itthon is hódít a kapcsolatnélküliség, az egyszemélyes háztartások egyre inkább terjednek.

A kapitalizmus ahhoz vezetett, hogy az emberek a dolgokba sokkal több energiát fektetnek, mint a kapcsolatokba. Ahhoz, hogy egy kapcsolat fennmaradjon, meg kell dolgozni érte. Az emberek, legfőképp a fiatalok, pedig nem akarják azt érezni, hogy kötelező valamit tenniük a kapcsolatért. Csak azt akarják csinálni, amit ők gondolnak és közben elfelejtenek szocializálódni.

– mondta Jacqueline Olds a Harvard egyetem professzora a The Lonely Society című tanulmányban.

A felmérés alapján az emberek 62 százaléka gondolja úgy, hogy a technológia segít kapcsolatot tartani az ismerőseinkkel, de közben ahhoz is hozzájárul, hogy elveszítsük azt. Meglepő módon igen nagy arányban, a társadalom a kétharmada érezte már magát depressziósnak vagy idegesnek, mert a családjától és a barátaitól izoláltan érezte magát.
A jövő biznisze a magány

Chuck McCarthy emberekkel sétál Los Angelesben, és mindezt pénztért teszi. Egy mérföldnyi séta az otthona környékén lévő parkokban és utcákon 7 dollárba kerül. A férfi korábban színészként dolgozott és azon gondolkodott, hogyan tudna plusz keresetre szert tenni. Az ötlet elsőnek őrültségnek tűnt, de végül valóság lett belőle. Jelenleg minden nap sétál a kliensekkel, és vannak visszatérő vendégei is.

„Motivációra van szükséged a sétához? Nem szeretsz egyedül sétálni éjszaka? Vagy csak nem szeretsz egyedül sétálni?  Nem szeretnéd, hogy az emberek azt lássák, hogy egyedül sétálsz és azt gondolják nincs egyetlenegy barátod sem? Nem szeretsz zenét hallgatni, de csendben sem szeretsz sétálni…?" – olvasható a Chuck McCarthy által készített szórólapokon.

McCarthy több száz e-mailt kap magányos, kíváncsi és kalandos emberektől, akik csak egy kis társaságra vágynak.

Az, hogy posztolsz valamit és nem kapsz rá semmi reakciót csak még szomorúbbá tesz. [...] A séták alkalmával inkább próbálom meghallgatni a másikat, mintsem hogy én beszéljek"

– mondta McCarthy, aki már öt másik embert is felvett maga mellé, akik szerte Los Angeles utcáin sétálnak a kliensekkel.

Egy izraeli nő is már hasonló bizniszbe kezdett, de már Nagy-Britanniában is ugyanilyen üzletbe akarnak belevágni, sőt valaki már megkérte New Yorkban McCarthyt, hogy sétáljon minden nap a 8 éves kisfiával a buszmegállóba, úgyhogy lehet, hogy Amerikán belül is terjeszkedni fognak.

Az már megszoktuk, hogy azért fizetünk, hogy valaki sétáljon a kutyánkkal, törődjön az idős szüleinkkel, levezényeljen egy születésnapi partit, vagy vőfélyként tevékenykedjen az esküvőnkön annak ellenére, hogy egyáltalán nem is ismerjük és egy fontos családi pillanatot osztunk meg vele, sőt mondhatni rábízzuk az eseményt.

Fotó: AFP

Az még mondhatni új jelenség, hogy bérelhetsz magadnak barátot, fizethetsz azért, hogy eltölts egy kis időt egy kisgyerekkel, vagy bérelhetsz egy idegent, aki elmegy veled vacsorázni. Azért valljuk be, a gyerekbérlés eléggé furán hangzik.

Kínában már 1000 jüan és 10 ezer jüan (45-450 ezer forint) között bérelhetnek a hölgyek barátot maguknak. Ha valami pluszra is vágynak, például kézfogásra, ölelésre, esetleg moziba szeretnének menni, azért már többet kell fizetni. A meglepő az, hogy a barátbérlést nem az összetört vagy magányos nők számára találták ki. A célcsoport a 20-as éveik végén járó városi nők, akikre egyre jobban nehezedik a házasság terhe, és valahogy meg szeretnék nyugtatni a vidéken élő szüleiket. A Taobao adatai szerint 2012 és 2013 között 884 százalékkal emelkedett a világhálón a „bérelhető barát" kifejezésre történő keresések száma.

A probléma az, hogy nemcsak az idősek, hanem egyre több fiatal is egyedül érzi magát. A 18-43 éves korosztály tagjai nagyobb valószínűséggel szenvednek a magánytól, mint az 55 év felettiek. Ahhoz pedig, hogy a magányosság okozta megbetegedéseket elkerüljük, már fiatal korban le kell számolni az egyedülléttel.

A piac csak a szociális kapcsolatainkra reagál, a ma még furcsának tűnő ötletekkel. Egy bő évtized múlva pedig valószínűleg már megszokottak lesznek az ilyen vállalkozások.

OLVASTAD MÁR?

szatén
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Évek óta azon dolgoznak Merkelék, hogy átvegyék a határőrizetet

Évek óta azon dolgoznak Merkelék, hogy átvegyék a határőrizetet

amerika, london, párizs

A brüsszeli elit már évek óta arra készül, hogy ők mondják meg a nemzetállamoknak, ki léphet be Európába, így Magyarország területére is, és ki nem.

Elmarad az apokalipszis: közel a Brexit-megállapodás

Az EU bejelentette, hogy tud megoldást az észak-írországi határ kérdésére, vagyis arra a problémakörre, amely a leginkább foglalkoztatja a briteket a Brexit kapcsán. Eközben Theresa May brit miniszterelnök levelet írt az egyik legnagyobb német lapba, a Die Weltbe. A Brexit kérdése az uniós állam- és kormányfők ma kezdődő, informális találkozóján is szóba kerül.

Még a "toleráns" nyugat-európaiak sem viselik el a nők burkába kényszerítését

Még a "toleráns" nyugat-európaiak sem viselik el a nők burkába kényszerítését

amerika, london, párizs

Nyugat-Európa mind több állama döbben rá talán túl későn, hogy a bevándorlással nemcsak az olcsó és képzetlen munkaerő áramlott be az országukba, hanem a migránsok magukkal hoztak olyan szokásokat is, amelyek az európai értékekkel összeegyeztethetetlenek. Ilyen például a nők hidzsábba és burkába kényszerítése, amely mind több EU-tagállamban lesz illegális. A Pew Research közvélemény-kutató cég arra volt kíváncsi, hogy ezek a lépések tükrözik-e a átlagemberek véleményét.

Katasztrofális a svéd határvédelem

Katasztrofális a svéd határvédelem

amerika, london, párizs

Egy, a választásokig visszatartott jelentés szerint katasztrofális az, ami jelenleg Svédország határain zajlik.

Juncker helyére pályázik a bukott osztrák kancellár

Juncker helyére pályázik a bukott osztrák kancellár

amerika, london, párizs

Visszavonul az osztrák belpolitikától Christian Kern, mivel a szociáldemokraták színeiben kíván elindulni a jövő évi EP-választásokon.

"Orbán az, aki megvédi a nemzeti szuverenitást"

"Orbán az, aki megvédi a nemzeti szuverenitást"

kétharmad

Nem sokkal azután, hogy az Európai Parlamentben elfogadták a Soros-Sargentini-jelentést, Nadine Morano francia jobboldali politikus kitett egy posztot az Instagram-oldalára, melyben hosszasan méltatta a magyar miniszterelnököt, amiért megvédi a nemzeti szuverenitást.

Nem hagyja szó nélkül a Soros-Sargentini-jelentés hazugságait a kormány

Széles körű tájékoztató kampányt indít a kormány, hogy mindenki előtt világossá tegye: a Sargentini-jelentés hazugságokon alapul, és politikai nyomásgyakorlás céljából, a szabályokat felrúgva szavazta meg az Európai Parlament.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére