Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

A ligetvédőkre és a libsi médiára is ráégett az azbeszt a Városligetben

2017. szeptember 1. 16:28

A Városligetben a Petőfi Csarnok bontási területén talált kötött formájú azbesztcement nem jelent közvetlen veszélyt az egészségre. Ezt a tényt ugyanaz az akkreditált laboratórium erősítette meg, amely a médiában hivatkozott bevizsgálást is elvégezte.

Hatalmas sivalkodásba kezdtek a héten a magukat "ligetvédőknek" aposztrofáló liberális körök. Szerintük ugyanis régi Petőfi Csarnok lebontása után jelentős mennyiségű, az egészségre rendkívül veszélyes azbeszt maradt. A 444.hu nem finomkodott, szerintük "A létező legveszélyesebb azbesztet találták a Városligetben" a hős ligetvédők. Az Index ezúttal meglepően bizonytalanul fogalmazott a címben, szerintük "Rákkeltő azbeszt lehet a Városligetben", ám a cikk konklúziójában már nem finomkodnak:

a Ligetvédők szerint a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. a Hungexpo épületekhez hasonlóan a Petőfi Csarnoknál sem végezte el a tényleges azbesztmentesítést. "

Azért egyelőre nem érdemes összecsomagolni és elköltözni a Városliget környékéről. A bérért és fizetésért rettegő újságírók ugyanis alaposan túllőttek a célon, amikor a szakértőnek nem éppen nevezhető ligetvédők siralmainak felültek.

PeCsa és az azbeszt

A Petőfi Csarnok bontási területén talált azbesztcement azonos azzal, amely Budapest vízvezeték-hálózatának mintegy 40 százalékában is megtalálható. Az azbesztet – a kiváló tűzvédelmi és hőszigetelő tulajdonsága, viszonylag könnyű feldolgozhatósága miatt – széles körben alkalmazták különösen a múlt század harmadától a nyolcvanas évek végéig. A mai napig számos ekkor épült közintézményben és lakóingatlanban megtalálható.

Az azbesztnek kétféle válfaja van, az egyik az egészségre közvetlenül nem káros azbesztcement, amelynek az azbeszttartalma 10-15%. Jelenleg is nagy előfordulással megtalálható a víz- és szennyvízvezetékekben, tetőfedő palaként, illetve vakolatba keverve. Az azbeszt másik fajtáját szálas anyagként elsősorban szigeteléshez használták. Ezekből a szabadon hagyott szálakból könnyen leválnak olyan, a levegőben lebegő finom szemcsék, amelyek tartósan belélegezve súlyos megbetegedést, azbesztiozist és tüdőrákot okoznak.

A Városliget Zrt. hangsúlyozza, hogy a Petőfi Csarnok felépítményének bontási munkálatai során feltárt, azbeszttartalmú építőanyagokat 2017 elején szakszerűen, biztonságosan, a jogszabályoknak megfelelően szállították el hivatásos azbesztmentesítők.

Kiemelten fontos megjegyezni, hogy a Petőfi Csarnok területén még nem fejeződtek be a bontási munkálatok. Az a tény, hogy az épület egykor látható része eltűnt, nem jelenti a bontási folyamat végét, hiszen számos feladatot kell ezt követően még elvégezni – a közművek eltávolításától a talajrekultivációig –, hogy a bontást lezártnak lehessen nyilvánítani.

Pontosan ezért van elkerítve jelenleg is a munkaterület, és a Városliget Zrt. álláspontja szerint ezért balesetveszélyes a helyszínen tartózkodni mindaddig, amíg valamennyi munkafolyamat le nem zárul. A tiltakozók – élve a gyülekezési jogukkal – állandó jelleggel demonstrációt tartanak az elzárt bontási területen, ezzel akadályozva a munkálatok szakszerű befejezését.
A Petőfi Csarnok bontási munkálatait megelőzően 2017 első felében az épületben lévő azbeszttartalmú anyagokat a Drycon Hungary Kft. szakkivitelező felmérte, majd ezt követően a VS Construction Kft. a vonatkozó jogszabályi követelményeknek és a szigorú biztonsági előírásoknak megfelelően kibontotta, előkészítette a hulladék-lerakóhelyre történő elszállításra, ami később megtörtént. A folyamatot a kivitelezők teljeskörűen dokumentálták.
Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Az azbeszt vizsgálatát végző akkreditált labor vezetője Czap Zoltán, a Kör Ker Kft. ügyvezető igazgatója megerősítette:

a Petőfi Csarnok bontási területén talált minta az azbesztnek nem a belélegezhető, közvetlenül élet- és balesetveszélyes válfaja, hanem a városban mindenütt előforduló, kötött változata."

Sághi Attila a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató helyettese hangsúlyozta: "A Liget Budapest Projekt megvalósításával valamennyi korábban használt elavult, vagy egészségre ártalmas technológia – így az azbeszt is – eltűnik a Városligetből. Célunk, hogy ezektől teljes mértékben megtisztítsuk és zöldfelületeiben bővítsük Európa egyik legelső közparkját. A Városliget Zrt. megteszi a szükséges jogi lépéseket azon személyekkel szemben, akik a Városliget megújítása kapcsán – önös érdekből – félelemkeltésre alkalmas, valótlan információkat terjesztenek.

(MTI OTS)

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Agyrém: abortuszellenes kiállása miatt akarják megbuktatni a finn külügyminisztert

Agyrém: abortuszellenes kiállása miatt akarják megbuktatni a finn külügyminisztert

amerika, london, párizs

Úgy tűnik, hogy a haladó Finnországban a lelkiismereti és vallásszabadság mindenkit megillet, kivéve azt, aki katolikus meggyőződése alapján elutasítja a magzatgyilkosságokat.

"Radikális ideológia húzódik a Sargentini-jelentés hátterében"

A Sargentini-jelentés hátterében egy olyan radikális ideológia húzódik meg, amelyet uniós politikai nyomásgyakorlással akarnak érvényesíteni, s amelynek célja a régi európai nemzeti identitások felbomlasztása, és helyettük egy új páneurópai identitás kialakítása a migráció révén - írta keddi kommentárjában Pawel Lisicki, a DoRzeczy című lengyel konzervatív hetilap főszerkesztője.

Vége lehet a boros estéknek

Vége lehet a boros estéknek

century-on

A szőlőt megviseli a klímaváltozás. Kevesebb terem és más a minősége.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei!

Kavanaugh a MeToo-karaktergyilkolás legújabb áldozata

Kavanaugh a MeToo-karaktergyilkolás legújabb áldozata

kinyílott a pitypang

A #metoo, a politikai lejáratás eszköze ismét felütötte a fejét. Brett Kavanaugh-t, Donald Trump főbírójelöltjét vasárnap szexuális zaklatással vádolta meg egy volt iskolatársnője. Az állítólagos áldozat korábban egy demokrata szenátornak írt levelében számolt be az erőszak részleteiről.

Merkel kirúgta a német titkosszolgálat vezetőjét, mert igazat mondott

Merkel kirúgta a német titkosszolgálat vezetőjét, mert igazat mondott

amerika, london, párizs

A német belügyi hírszerzés vezetője a chemnitzi zavargásokkor több, a liberális és a bevándorláspárti világfelfogásba nem illeszkedő tényadatot is közzétett. Emiatt összebalhézott Merkellel, így most el kell búcsúznia állásától.

Hiába adja a tévé a meccset, ha élőben sokkal jobb buli!

Hiába adja a tévé a meccset, ha élőben sokkal jobb buli!

hajrá, magyarok!

Folytatódik a Pörge szurkol, most egy másodosztályú találkozóval.

Orbán: nemzeti érdekünk, hogy jó legyen a kapcsolat Kelet és Nyugat között

Orbán: nemzeti érdekünk, hogy jó legyen a kapcsolat Kelet és Nyugat között

kétharmad

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden Moszkvába látogatott, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére