Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

A lengyel-magyar barátságot méltatta Kövér László

2018. szeptember 26. 20:36

Az Országgyűlés elnöke szerdán, Józef Pilsudski lengyel hadvezér és államférfi budapesti mellszobrának avatóünnepségén szólalt fel.

A történelem arra tanított bennünket, hogy Európában mi, magyarok és lengyelek csak önmagunkra és egymásra számíthatunk”

– mondta Kövér László a szoboravatáson.

A jelenleg is fennálló sorsközösséget méltatva a házelnök hozzátette:

Ezt nevezik sorsközösségnek, és ez akkor sem fog változni, ha a mai világ hatalmasai nem akarnak hinni sem a sorsban, sem bármilyen természetes és hagyományos közösségben és értékben.”

Józef Pilsudski szobra Budapesten

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A történelembe jobban elmélyülve Kövér László utalt a lengyel-szovjet háborúra és a magyar tanácsköztársaságra is:

1920-ban a Vörös Hadsereg számára Lengyelországon keresztül vezetett volna az út a világot lángba borító forradalomhoz. Egy évvel korábban Magyarország Európában elsőként esett túszul ennek a kereszténygyűlölő és nemzetellenes internacionalista erőnek, amely a lengyelek leigázásán keresztül egész Európát túszul akarta ejteni."

A Jóisten segítségével a lengyel csapatok Varsó közelében Józef Pilsudski vezetésével végül visszaverték a szovjet csapatokat.

Az Országgyűlés elnöke ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

A Trianonnal halálra ítélt Magyarország akkor az utolsó erejével is a halálos veszedelemben lévő Lengyelország segítségére sietett azzal, hogy több vagon lőszert küldött a lengyeleknek"  

Józef Pilsudskit olyan emberként említette a fideszes politikus, akinek történelmi teljesítménye nélkül minden bizonnyal nem létezne a mai Lengyelország.

Szoboravatás

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Marek Kuchcinski, a varsói szejm elnöke azt emelte ki, hogy 1848-49-ben a lengyelek segítették a magyarokat szabadságharcukban, és nem felejtik el azt a szolidaritást sem, amelyet az 1920-as bolsevik invázió idején a lengyelek történelmi és mai barátai, a magyarok tanúsítottak.

A szejm elnöke arra emlékeztetett:

Pilsudski marsall nagy híve volt Lengyelország és Magyarország szoros együttműködésének, és olyan közös értékeket vallott az akkori magyar politikusokkal, mint az önálló, erős és független állam."  

Hangsúlyozta:

Pilsudski korában a két állam egymás szövetségese volt, napjainkban pedig a két házelnök is azon dolgozik, hogy a két nép jobb életének érdekében elmélyítsék az együttműködést.”  

Pokorni Zoltán, a főváros XII. kerületét a Fidesz-KDNP színeiben irányító polgármester is felszólalt a rendezvényen:

A főváros e része ezer szállal kötődik a lengyel államférfihez, hadvezérhez és a lengyelekhez.”

Majd emlékeztetett arra, hogy Józef Pilsudski halála után egy évvel közterület, majd nem sokkal később már emléktábla tisztelgett a marsall előtt.

Jerzy Snopek, Lengyelország budapesti nagykövete a 123 évnyi rabság után egy évszázada visszanyert lengyel függetlenség atyjaként beszélt Pilsudskiról, aki

A szovjet sereget visszaverő nemzeti hős volt egy olyan korban, amikor országa győzelme vagy veresége Európa további sorsát is meghatározta.”  

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Márki-Zay Péter a bíróság szerint is hazudott

A helyi kórház jó hírnevét sértő kijelentései mellett két másik ügyben is elmarasztalta a Szegedi Ítélőtábla Márki-Zay Péter "független" hódmezővásárhelyi polgármestert.

Angliában tanult az egyik Srí Lanka-i terrorista

Angliában tanult az egyik Srí Lanka-i terrorista

amerika, london, párizs

Ezt az ázsiai ország védelmi minisztere jelentette be, azonban nem részletezte, melyik terroristáról van szó, valamint melyik brit egyetemre járt a merénylő.

A Magyarországon elkapott szír terrorista letartóztatását meghosszabbították

Három hónappal meghosszabbították a Magyarországon elfogott, terrorcselekménnyel gyanúsított szír férfi, Hasszán F. letartóztatását.

A németek háromnegyede azt sem tudja, hogy kicsoda Manfred Weber

A németek háromnegyede azt sem tudja, hogy kicsoda Manfred Weber

amerika, london, párizs

A legfrissebb adatok szerint a német választópolgárok csupán negyede hallott a Néppárt csúcsjelöltjéről.

Ne hallgassunk X úrra!

Ne hallgassunk X úrra!

piszkostizenkettő

X úr amióta megszületett, egyszerűen nem érzi jól magát. És ha már így esett, igyekszik másokat is sűrűn részeltetni a rosszkedvéből.

Orbán Viktor: Magyarország erősíteni akarja kapcsolatait a keleti országokkal

Orbán Viktor: Magyarország erősíteni akarja kapcsolatait a keleti országokkal

kétharmad

Megváltozott Kelet és Nyugat egyensúlyának helyzete, de Magyarország ebben az új helyzetben nem veszélyt lát, hanem lehetőségeket, amelyeket a keleti országokhoz fűződő egyre erősebb kapcsolatok építésével akar kihasználni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Kazahsztánban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére