Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

A lengyel-magyar barátságot méltatta Kövér László

2018. szeptember 26. 20:36

Az Országgyűlés elnöke szerdán, Józef Pilsudski lengyel hadvezér és államférfi budapesti mellszobrának avatóünnepségén szólalt fel.

A történelem arra tanított bennünket, hogy Európában mi, magyarok és lengyelek csak önmagunkra és egymásra számíthatunk”

– mondta Kövér László a szoboravatáson.

A jelenleg is fennálló sorsközösséget méltatva a házelnök hozzátette:

Ezt nevezik sorsközösségnek, és ez akkor sem fog változni, ha a mai világ hatalmasai nem akarnak hinni sem a sorsban, sem bármilyen természetes és hagyományos közösségben és értékben.”

Józef Pilsudski szobra Budapesten

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A történelembe jobban elmélyülve Kövér László utalt a lengyel-szovjet háborúra és a magyar tanácsköztársaságra is:

1920-ban a Vörös Hadsereg számára Lengyelországon keresztül vezetett volna az út a világot lángba borító forradalomhoz. Egy évvel korábban Magyarország Európában elsőként esett túszul ennek a kereszténygyűlölő és nemzetellenes internacionalista erőnek, amely a lengyelek leigázásán keresztül egész Európát túszul akarta ejteni."

A Jóisten segítségével a lengyel csapatok Varsó közelében Józef Pilsudski vezetésével végül visszaverték a szovjet csapatokat.

Az Országgyűlés elnöke ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

A Trianonnal halálra ítélt Magyarország akkor az utolsó erejével is a halálos veszedelemben lévő Lengyelország segítségére sietett azzal, hogy több vagon lőszert küldött a lengyeleknek"  

Józef Pilsudskit olyan emberként említette a fideszes politikus, akinek történelmi teljesítménye nélkül minden bizonnyal nem létezne a mai Lengyelország.

Szoboravatás

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Marek Kuchcinski, a varsói szejm elnöke azt emelte ki, hogy 1848-49-ben a lengyelek segítették a magyarokat szabadságharcukban, és nem felejtik el azt a szolidaritást sem, amelyet az 1920-as bolsevik invázió idején a lengyelek történelmi és mai barátai, a magyarok tanúsítottak.

A szejm elnöke arra emlékeztetett:

Pilsudski marsall nagy híve volt Lengyelország és Magyarország szoros együttműködésének, és olyan közös értékeket vallott az akkori magyar politikusokkal, mint az önálló, erős és független állam."  

Hangsúlyozta:

Pilsudski korában a két állam egymás szövetségese volt, napjainkban pedig a két házelnök is azon dolgozik, hogy a két nép jobb életének érdekében elmélyítsék az együttműködést.”  

Pokorni Zoltán, a főváros XII. kerületét a Fidesz-KDNP színeiben irányító polgármester is felszólalt a rendezvényen:

A főváros e része ezer szállal kötődik a lengyel államférfihez, hadvezérhez és a lengyelekhez.”

Majd emlékeztetett arra, hogy Józef Pilsudski halála után egy évvel közterület, majd nem sokkal később már emléktábla tisztelgett a marsall előtt.

Jerzy Snopek, Lengyelország budapesti nagykövete a 123 évnyi rabság után egy évszázada visszanyert lengyel függetlenség atyjaként beszélt Pilsudskiról, aki

A szovjet sereget visszaverő nemzeti hős volt egy olyan korban, amikor országa győzelme vagy veresége Európa további sorsát is meghatározta.”  

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Észtországot is megosztja az ENSZ migrációs paktuma

A baloldali külügyminiszter támogatja, a jobboldali ellenzék aláírásokat gyűjt ellene. A bolgárok kilépnek.

Salvini: elegem van a szarakodásból

Salvini: elegem van a szarakodásból

amerika, london, párizs

Egyre fokozódik a vita az olasz, a máltai és a francia hatóságok között a migráció kérdésében. Matteo Salvini hangot is adott felháborodásának.

Őszintén a hajléktalanokról

Őszintén a hajléktalanokról

piszkostizenkettő

Volt egy nekem egy barátom, aki mérhetetlenül sokat ivott. Egyszer megmondtam neki, hogy ne igyon annyit, mert nem lesz ennek jó vége, teljesen leépül, elveszíti a maradék kapcsolatait, a munkáját, végül az életét is. Igazad van - sóhajtott az én barátom, és mintha egyet is értett volna velem. Aztán másnap ugyanott folytatta, ahol abbahagyta.

Fekete-Győr András nem mert az ukrán és román barátaival a kisebbségi magyarok helyzetéről beszélni

Fekete-Győr András amerikai kiképzése során egy ukrán politikussal meg egy román "civillel" találkozott, akikkel nem mert a kárpátaljai és az erdélyi magyarok helyzetéről beszélni, mert érezte, hogy érzékeny a téma, amivel megsértené a román és az ukrán kollégáinak a lelkivilágát.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

A cenzorok nem pihennek: a Facebook leszedte Megadja 888-as oldalát

A cenzorok nem pihennek: a Facebook leszedte Megadja 888-as oldalát

censored

Ismét lesújtott a Facebook-diktatúra az egyik három nyolcas aloldalra. Megadja Gábor 888-as publicista Facebook-oldalát indoklás nélkül szedte le a Zuckerberg-kommandó. UPDATE: Gellértet három napra kitiltotta a Facebook, mert oldalán megosztotta, hogy cenzúrázták Megadját.

Ilyen egy igazán jó meccsélmény

Ilyen egy igazán jó meccsélmény

hajrá, magyarok!

Ismét magyar meccsel, újra a harmadosztállyal folytatódik a Pörge szurkol!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére