Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

A kereszténység a jelenünk és a jövőnk

2019. március 26. 12:33

Beszámoló a Századvég Alapítvány konferenciájának kerekasztal-beszélgetéséről, melynek résztvevői Bodnár Dániel, a Tett és Védelem Alapítvány elnöke, Juhász Hajnalka miniszteri biztos, Gyorgyovich Miklós, a Századvég Alapítvány vezető kutatója és ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője voltak.

Kinek mit jelent a kereszténység?"

– tették fel a kérdést a Századvég Mit köszönhetünk a keresztény kultúrának? c. rendezvény kerekasztal-beszélgetésén. Juhász Hajnalka miniszteri biztos elmondta: az ő generációjára nagy hatást gyakorolt II. János Pál pápa, aki Magyarország kapcsán azt hangsúlyozta, hogy az államalapítás a kereszténység felvételével kezdődött. Juhász szerint a kereszténység védelmében feladatunk van: ez az elesettek segítése és a tolerancia gyakorlása. De ennek ellenére mégis sokan vannak ma Nyugat-Európában, akik megkérdőjelezik a keresztény Európa gondolatát. Ifj. Lomnici Zoltán ezzel kapcsolatban statisztikai adatokat hozott fel. Ezekből kiderül: számottevően csökkent mind Magyarországon, mind pedig Európában a magukat kereszténynek valló személyek száma. Ugyanakkor Lomnici amellett érvelt, hogy a keresztény gyökereket nem szabad elengedni. S ebben fontos szerepet játszhat Közép-Európa. Bodnár Dániel rabbi a keresztény Európa alapvetése kapcsán pedig úgy fogalmazott: 

Isten nélkül nehéz beszélni ezekről az alapvetésekről. Az emberi élet védelmén alapuló normatív kultúra [...], ez egy cselekvésalapú civilizáció, hogy a világnak van egy normatív célkitűzése."

Fotó: Kozma Zsuzsi

Keresztény kultúra egyenlő a vallásossággal?"

– tették fel az újabb kérdést a résztvevőknek. Gyorgyovich Miklós kutató ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy a magukat vallásosnak valló személyek száma nem azt jelenti, hogy a vallásosság elhagyásáról van szó, hanem arról, hogy az egyén kerül a középpontba, s így az állhat a számok mögött, hogy az egyén mit gondol a vallásról. Vagyis nem térvesztésről, hanem átalakulásról beszélhetünk – érvelt a kutató. Juhász Hajnalka megemlítette, hogy az Európa Tanácsban 2011 óta nem került asztalra az üldözött keresztények ügye, s véleménye szerint ez megdöbbentő.

Gyorgyovich Miklós a kerekasztal-beszélgetés folyamán ismertetett egy 2017-es kutatást is. Egy több mint tízezres mintáról van szó, melyben a magyar társadalom egyötöde vallotta magát vallástalannak. Számukra nem fontos Isten, nincsenek vallási élményeik. A magyarok nyolcvan százalékának viszont van kapcsolata a kereszténységgel. Ez fontos lehet a jövő szempontjából.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A kultúrkereszténységről: mik a főbb pillérek, mennyire vagyunk tisztában ezekkel?"

– tették fel az újabb kérdést a konferencián.

Juhász Hajnalka szerint a kereszténység a jelenünk és a jövőnk. Lomnici Zoltán arról beszélt, hogy az, amit ma Európának tartunk, nagyban függ a keresztény kultúrától. Példaként hozta fel a magyar Alaptörvényt, mely ideológiailag és értékválasztásilag is egyedi Európában. Az európai terrortámadásokra, a muszlimokkal való együttélésre, úgyszólván a multikulturalizmusra utalván később kiemelte:

Bár a keresztény kultúra alapvetése a tolerancia, annak viszont mindenképp kell, hogy legyen határa.”

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Melyik országban dőlhet el Európa sorsa?

Melyik országban dőlhet el Európa sorsa?

amerika, london, párizs

A 888 európai parlamenti választásokról szóló sorozatának hetedik részében megnézzük, hogy állnak az európai politikai pártok Olaszországban, Spanyolországban, Németországban, Franciaországban és a "potyautas" Nagy-Britanniában.

A konzervatívok is Farage Brexit Pártjára szavaznának

A konzervatívok is Farage Brexit Pártjára szavaznának

amerika, london, párizs

Tiltakozásul az ellen, hogy Theresa May miniszterelnök a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) halasztásáról állapodott meg az Európai Unióval.

Szijjártó Péter: a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon

Szijjártó Péter: a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon

kétharmad

A külgazdasági és külügyminiszter a húsvétvasárnap Srí Lankán elkövetett, több mint kétszáz halálos áldozatot követelő merényletsorozattal kapcsolatban nyilatkozott az M1 aktuális csatornának.

Kétszáz fölé emelkedett a halálos áldozatok száma Srí Lankán

Kétszáz fölé emelkedett a halálos áldozatok száma Srí Lankán

amerika, london, párizs

Mindeközben őrizetbe vettek hét embert, három rendőr meghalt.

Szélsebesen emelkedik az antiszemita támadások száma Berlinben

Szélsebesen emelkedik az antiszemita támadások száma Berlinben

amerika, london, párizs

A statisztikák szerint amellett, hogy egyre több a támadás, azok egyre erőszakosabbak is.

Újabb robbanás történt Srí Lankán

Ez már a nyolcadik robbanás a fővárosban, sajnos ennek is vannak halálos áldozatai.

Németh Szilárd húsvéti receptje a 888.hu olvasóinak

Németh Szilárd húsvéti receptje a 888.hu olvasóinak

szabad vasárnap

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára elárulta a 888-nak, mi kerül húsvétkor az asztalra. Sőt, egy exkluzív recepttel is meglepte az olvasókat. Jó étvágyat kívánunk!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére