Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

A jogsértő ellenzék már az Állami Számvevőszék függetlensége ellen folytat támadást

2019. március 26. 20:57

Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke megelégelte az ÁSZ-t érő ellenzéki támadásokat, ezért levélben arra kérte Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét, hogy a tegyen lépéseket a jogállamiságot képviselő független szervezet elleni képviselői támadások megakadályozására.

A jogállami normákkal és az európai értékekkel teljes mértékben összeegyeztethetetlen módon támadják egyes közpénzekből működő pártok a független Állami Számvevőszéket.

A DK, a Jobbik és a Párbeszéd az elmúlt években számos alkalommal megsértette a pártok gazdálkodására, illetve a közpénzek felhasználására vonatkozó törvényi előírásokat, ugyanakkor – illetve éppen ezért – pedig hevesen támadták a gazdálkodásukat vizsgáló Állami Számvevőszéket. 

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A kialakult helyzet miatt végül Domokos László, az ÁSZ elnöke 2019. február 18-án levélben tájékoztatta Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét a jogállami rendet veszélyeztető jelenségsorozatról.

Az ÁSZ elnöke a levelében arra hívja fel a parlament elnökének figyelmét, hogy megszaporodtak a független, alkotmányos szintű közpénzügyi ellenőrzés befolyásolására irányuló kísérletek az elmúlt időszakban. 

Domokos László

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Az Állami Számvevőszék szerint az intézmény függetlenségét érő támadások azért rendkívül aggasztóak, mert nemegyszer a törvényhozás falai között, illetve egyes országgyűlési képviselők nyilatkozataiban, cselekedeteikben is megjelentek már azok. A jogállami normákkal ellentétes jelenségsorozatról a levelében Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke azt írja, hogy:

az Állami Számvevőszék elleni támadások, alaptalan vádaskodások február 10-én, vasárnap az Állami Számvevőszék székháza előtt tartott demonstráción csúcsosodtak ki, amikor is egyes országgyűlési képviselők egy, az Állami Számvevőszék függetlenségét súlyosan sértő politikai akció végrehajtóiként, visszaélve képviselői jogaikkal, a képviselői igazolványukat felhasználva átjutottak az épületet védő rendőrsorfalon, majd matricákkal ragasztották tele az ÁSZ székház bejáratát és az intézményt azonosító táblát.”

Ez különösen a Párbeszéd Magyarországért Párt, valamint a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Demokratikus Koalíció nevű pártok esetében aggályos – mutatott rá levelében Domokos László –, hiszen a február 10-ei akció időpontjában a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénz-felhasználási ellenőrzésének következményeként előbbi párt esetében folyamatban volt a költségvetési támogatások folyósításának felfüggesztése, míg utóbbi két párt esetében a számvevőszéki ellenőrzés tiltott támogatást tárt fel, és folyamatban volt a törvényben meghatározott jogkövetkezmények érvényesítése.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Az ÁSZ elnöke szerint mindez azt jelenti, hogy „a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció és a Jobbik képviselői egy számvevőszéki ellenőrzéssel érintett szervezet képviseletében használták képviselői igazolványukat az Állami Számvevőszékkel szembeni pártpolitikai nyomásgyakorlásra, és ezáltal a szervezetük részére vagyoni előnyök szerzésére."

Az ÁSZ álláspontja szerint a február 10-ei – vasárnap, hivatali időn kívül megtartott – demonstrációban részt vevő képviselők visszaéltek az országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 98. §-ában biztosított jogaikkal, azaz képviselői igazolványukat nem a képviselői megbízatásuk ellátása érdekében, nem a rendeltetésének megfelelően használták, továbbá anyagi kárt okozva megrongálták az Állami Számvevőszék tábláját is – írta Domokos László elnök, kérve az Országgyűlés elnökétől a történtek kivizsgálását, illetve a szükséges intézkedések megtételét.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Az érintett pártoknál törvénysértéseket, szabálytalanságokat tártak fel a számvevőszéki ellenőrzések. A fentebb említett pártok az elmúlt években több esetben is megsértették a pártok gazdálkodására, illetve a közpénzek felhasználására vonatkozó törvényi előírásokat, ami azt jelenti, hogy az adófizetők, valamint a saját támogatóik, tagságuk felé sem számoltak el szabályszerűen.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Trudeau foghatja a fejét: egyre népszerűtlenebbek a bevándorláspártiak Kanadában

Trudeau foghatja a fejét: egyre népszerűtlenebbek a bevándorláspártiak Kanadában

amerika, london, párizs

Újabb tartományi törvényhozási választáson arattak győzelmet az előrejelzések szerint a konzervatívok Kanadában, ezúttal a Prince Edward-szigeten, ahol az eddig kormányzó liberálisok - a Justin Trudeau kormányfő vezette szövetségi szintű liberális párt helyi szövetségesei - a harmadik helyre csúsztak vissza.

A Trónok harcáról

A Trónok harcáról

piszkostizenkettő

GFG a három nyolcason.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ezek lesznek ma a legfontosabbak!

Újabb eset bizonyítja, hogy a Facebooknál nincsenek biztonságban adataink

Újabb eset bizonyítja, hogy a Facebooknál nincsenek biztonságban adataink

century-on

Több száz millió Instagram-jelszót tárolt a Facebook mindenféle titkosítás és biztonsági óvintézkedés nélkül.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak ma a legfontosabb hírek.

Bíróság előtt felelnek tettükért a válogatás nélkül járókelőkre támadó migránsok

Egy migránsokból álló csoport válogatás nélkül támadt rá járókelőkre egy bajor városban még 2018. december 29-én. Kedden kezdték tárgyalni az ügyüket.

Miért nem írják le az amerikai ballibek, hogy keresztényeket gyilkoltak Srí Lankán?

Miért nem írják le az amerikai ballibek, hogy keresztényeket gyilkoltak Srí Lankán?

amerika, london, párizs

A közismert konzervatív televíziós személyiség, a Fox News kommentátora, Tucker Carlson úgy véli, hogy a balliberálisok egész egyszerűen azért nem hajlandóak nevén nevezni a keresztényellenes támadásokat, mert saját maguk is ellenzik a kereszténységet.

Már több mint 1 millióan írták alá Orbán Viktor hétpontos programját

Már több mint 1 millióan írták alá Orbán Viktor hétpontos programját

kétharmad

Erről Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója beszélt keddi sajtótájékoztatóján.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére