Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

A Jobbikról

Nemez Béla

2015. október 18. 16:02

A tapolcai időközi választások után egy közismert politikai elemző azt találta mondani: összetört az üvegplafon a Jobbik fölött. Ezzel arra utalt, hogy valami véglegesen megváltozott, a Jobbik növekedésének ezután már nincs határa.

Egy másik politológus, egy „okoskodó elemző”, ezzel szemben azt állította, hogy nincs semmiféle Jobbik-kérdés. Nem tört össze semmiféle üvegplafon. Ha a Fidesz visszatalál a korábban járt útra, azaz ismét az emberek mellé áll, a dolgok majd kisimulnak.

Az azóta eltelt félév megmutatta, ki okoskodott előrelátóbban.

A tavasszal még a Fidesz nyomába eredő Jobbik semmit sem profitált az eltelt időszakból. Ahogy a Fidesz elvette a szociktól a rezsikérdést, úgy vette el a Jobbiktól a bevándorlás-topikot is és ezzel a Fidesz ismét faltól-falig ér.

Vagyis lehet, hogy az üvegplafon összetört, de a szilánkok úgy tünik, hogy maguk alá temették Vona Gáborékat. 

A Jobbik számai ma nem nőnek, hanem csökkenek. A folyamatokkal Vona is elégedetlen lehet. Erre utal a hír, hogy leszedi korábbi kifutófiúit és új embereket nevez a frakcióhelyettesi posztra.

Van gond elég.

A Jobbik ma számtalan kihívással és dilemmával küzd és egyelőre nem látni, hogy sikeresen boldogulna a feladattal.

Nézzük a dilemmákat.

Identitásválság

A Jobbiknak ma még nincs válasza arra, hogy ő kicsoda. Bár a „cukiság-kampány” első hullámai nagy reményeket kelthettek a néppártosodás-pártiakban, a folyamat megrekedt.

Mivel a bevándorláskérdés mindent visz és a kormány van cselekvő pozícióban, a Jobbik mozgástere szűkült. Kénytelen ugyanis a kormánnyal egyetérteni vagy még hangosabban még radikálisabb lépéseket követelni, de cselekedni a kormány cselekszik, méghozzá jól, vagyis a választóknak tetsző módon.

Tehát cukiság-kampány ide, néppártosodás oda, a bevándorláskérdés befagyasztotta a Jobbik növekedési potenciálját. Ráadásul az a kérdés sincs végérvényesen tisztázva, hogy mi maradna a Jobbikból, ha hidegre teszi jobb szárnyát.

Kormányzóképtelenség

Ezzel szorosan összefügg a kormányzóképesség kérdése. Ahogy GFG örökérvényűen megfogalmazta: el tudná-e képzelni Novák Elődöt belügyminiszternek? Hát, mitadisten, sokan nem tudnák elképzelni.

A néppártosodás stratégiája mögött az áll, hogy a Jobbiknak akkor van esélye kormányzóképes erővé válni, ha bemegy középre. Csakhogy egyáltalán nem olyan könnyű ezt a manővert végrehajtani. Még akkor is így van ez, ha neves politikai elemzők segítik ezt a törekvést.

A nyár során egyre-másra jelentek meg a különböző „objektív” elemzések arról arról, hogy a Jobbik és az LMP megtalálja az utat egymáshoz, hogy a Jobbik lesz 2018-ban az új Fidesz, hogy Orbán és Vona küzdelméről szól a magyar belpolitikai élet és így tovább. Jobbikos források azt is megerősítették, hogy az elismertetés munkája nemcsak a nyilvánosság előtt zajlik, hanem a háttérben is: meghatározó üzleti körök közegében.

Hitelesség-probléma 

Itt is van egy sűrítő-képünk a Jobbik-problémáról: KGBéla. Ugyebár friss hír, hogy a kémkedés gyanújába keveredett jobbikos európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolja az Európai Parlament jogi bizottsága. KGBéla pedig olyan, mint cseppben a tenger, benne van minden, ami a Jobbikban gázos és zavaros. A Jobbik homályos orosz-kapcsolatai és viszonya idegen érdekekhez.

Német lapok komoly terjedelmet szántak annak a kérdésnek, hogy Moszkva miként támogatja bőkezűen a nyugat-európai szélsőjobboldali pártokat, meg annak, hogy a Jobbikot is Oroszország pénzelheti.

De ugyanilyen homályos és zavaros a Jobbik Iránhoz fűzödő viszonya. 2009-ben Ahmadinezsád újraválasztását az elsők közt üdvözölte a Hezbollah mellett a Jobbik is. Hezbollah amúgy Irán legfőbb szövetségese. Az Iránhoz fűződő liason egyébként egészen a Jobbik alapításáig vezethető vissza. Tehát nem önmagában a „keleti nyitás” politikájának meghirdetésével függ össze az Irán-barátság, hanem néhány meghatározó személy személyes kapcsolati hálójára, valamint egyes ideológiai és világpolitikai kapcsolódási pontokra.

Az sem mellékes, hogy Vona Gábor az első jelentősebb, írásos külpolitikai állásfoglalását egy, a Barikádban megjelent 2007-es cikkében körvonalazta. Iránt ekkor a muszlim világ vezetőjeként festette le. „(…) Az Egyesült Államok monopolizálta világ remélhetőleg a végóráit éli. Képtelen lesz többfrontos harcra Kínával, Oroszországgal, az Irán vezette muszlim világgal és Latin-Amerikával. Ez utóbbival sokat nem tudunk kezdeni, de az első három felé igen is találnunk kell utat.” A bevándorlási hullám kellős közepette Vonának van mit mondani a muszlimok iránti rajongásáról, na meg az Aszadhoz fűzödő rokonszenvéről is, ami az iráni-orosz-szír közel-keleti hatalmi tengely kiépülése alatt igazán érdekes és elgondolkodtató fejlemény a Jobbik részéről.

Szóval, van még min erőlködni az üvegplafon cserepeinek elhordásában – Vonástúl, Török Gáborostul egészen a Barikádig.

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Egy muszlim férfi rendőrökre támadt Brüsszelben

Egy muszlim férfi rendőrökre támadt Brüsszelben

amerika, london, párizs

Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint rendfenntartókra támadtak Brüsszel belvárosában kedd reggel.

8 jel, hogy Juncker biztosan alkoholista

8 jel, hogy Juncker biztosan alkoholista

pszicho

Persze egy ideig lehet mindent az isiászra fogni, de a jelek magukért beszélnek.

Sorosék állhatnak a macedón tüntetők mögött

Sorosék állhatnak a macedón tüntetők mögött

amerika, london, párizs

Bevándorlásellenes álláspontja miatt buktathatták meg a hazánkban menedéket kérő macedón kormányfőt, Nikola Gruevszkit.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ezek lesznek a nap legfontosabb eseményei!

Nagyot zuhant a magyar államadósság

Nagyot zuhant a magyar államadósság

kétharmad

Az államháztartás finanszírozási többlettel zárta a harmadik negyedévet.

Egy transznemű gyilkos nemátalakító műtétjét az adófizetők pénzéből finanszírozzák

Paris Green, eredeti nevén Peter Laing különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért ül börtönben, életfogytig tartó börtönbüntetését tölti, de emberi jogaira hivatkozva most követeli nemátalakító műtétjét. A nagy-britanniai szabályok szerint márpedig ez jár.

Túltolták a píszít: már szinte mindent gyűlölet-bűncselekménynek tartanak a "britek"

Túltolták a píszít: már szinte mindent gyűlölet-bűncselekménynek tartanak a "britek"

amerika, london, párizs

A brit rendőrségre több ezer bejelentés érkezik gyűlölet-bűncselekményre hivatkozva. Az píszí aktivistái már olyannyira túltolták a biciklit, hogy volt olyan bejelentő, aki abban is rasszizmust vélt felfedezni, hogy megugatta őt egy kutya.

Ismét hazudott a HVG

Ismét hazudott a HVG

kinyílott a pitypang

Ezúttal Joó Hajnalka próbálkozott be egy független, objektív lejáratással. A lejáratás áldozata megkérte a HVG-t, hogy vegye le a cikket, ám a saját bevallása szerint a szakmai szempontokra kényes lap nem reagált. Per lesz belőle.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére