Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
a kutya ugat
 
 
 
 

A hitelminősítők szerint jó úton halad a magyar gazdaság

2016. május 30. 19:28

A csökkenő magyarországi munkanélküliség és a bővülő foglalkoztatás kedvező hatást gyakorol a magyar bankrendszer kilátásaira - áll a Moody's Investors Service hétfői elemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő a befektetési ügyfelek számára hetente kétszer összeállított, Londonban ismertetett helyzetértékelés - Credit Outlook - hétfői kiadásában felidézi, hogy a legutóbbi adatok szerint az áprilissal zárult három hónapban 5,8 százalék volt a munkanélküliség Magyarországon, 1,8 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi azonos időszak átlagánál, a foglakoztatási ráta pedig 3,7 százalékponttal nőtt.

Fotó: AFP

A Moody's szerint mindez - a reálbérek növekedésével együtt - kedvező a magyar bankrendszer hitelképességi megítélésére, mivel erősíti a háztartások adósságszolgálati kapacitását, és elősegíti a nem teljesítő kinnlevőség-állomány csökkentését.

A ház hangsúlyozza, hogy a magyar bankok lakossági követelésállományának 17,3 százaléka volt nem teljesítő márciusban.

A cég közölte, hogy az idén 2,4 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban, és azzal számol, hogy ez a növekedési ütem, valamint a reálbérek növekedése - amelynek üteme márciusban, éves összevetésben 6,6 százalékos volt - hozzájárul a foglalkoztatási mutatók javulásának fenntarthatóságához.

A Moody's várakozása szerint a nem teljesítő lakossági kinnlevőség-állomány és a teljes követelésportfólió egyenlege alapján a reálbérek növekedése a magyar bankok közül az FHB, a Budapest Bank és az OTP Bank eszközállományát fogja a legnagyobb mértékben javítani.

A magyar bankrendszer lakossági kinnlevőség-állományának jelentős nem teljesítő hányada - amely a teljes rendszerszintű hitelportfólió nem teljesítő részének 64 százaléka volt 2015 végén - jórészt 2010-2013 között, a globális pénzügyi válság után halmozódott fel, és a helyzetet rontotta az akkori magas munkanélküliség, a mérsékelt bérnövekedés és - a forint gyengülése miatt - a devizaalapú hitelek magas aránya.

A lakossági hitelállomány minősége azonban tavaly már javulásnak indult a kedvező makrogazdasági kondíciók, valamint a lakossági adósok támogatását célzó kormányzati intézkedések, köztük a devizaalapú hitelek átváltása és a lakossági adósoknak járó jelentős visszatérítés miatt - áll a Moody's hétfői londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint a hitelek átváltása jelentős - a forint potenciális gyengüléséből eredő - eszközminőség-romlási kockázatot szüntetett meg.

Ugyanezt más nagy hitelminősítők is megállapították legutóbbi elemzéseikben.

A Fitch Ratings a magyar bankrendszerről összeállított, minap Londonban ismertetett szektorelemzésében azt jósolta, hogy várhatóan az idén is folytatódik a magyar bankrendszer eszközminőségének javulása, amely már tavaly is érzékelhető volt.

Fotó: AFP

A Fitch hangsúlyozta, hogy tavaly a magyar vállalati szektor nem teljesítő hitelállománya 371 milliárd forinttal csökkent; ez a 2014 végén mért vállalati nem teljesítő tartozásösszeg 35 százalékával volt egyenlő.

A magyar bankrendszer működési környezete javul, és ez várhatóan elejét veszi a nem teljesítő hitelek újbóli felhalmozódásának - állt a Fitch elemzésében.

A Fitch Ratings a minap a nemzetközi hitelminősítők közül elsőként emelte vissza a magyar államadós-besorolásokat a befektetési ajánlású kategóriába, és ennek indoklásában is megemlítette azt a véleményét, hogy a magyar bankszektor helyzete javult, ami enyhíti a gazdasági és pénzügyi stabilitást terhelő kockázatokat.

A harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's Londonban ismertetett legutóbbi regionális szektorelemzésében kiemelte, hogy Magyarországon a kedvező makrogazdasági folyamatok mellett a bankokra kirótt adóterhek enyhítése is jót tesz a bankrendszer működési környezetének. Az S&P is hangsúlyozta emellett, hogy a devizaalapú hitelek átváltása csökkentette a devizaárfolyam-ingadozásokból a háztartásokra háruló kockázatokat. Ugyanez a tényező fokozatosan felszabadíthatja az e kockázatokra korábban félretett elővigyázatossági megtakarításokat is - jósolták a Standard & Poor's elemzői.

Fotó: AFP

A cég várakozása szerint a növekvő magyarországi foglalkoztatottság és a bérek növekedése felszabadíthatja az eddig lefojtott lakossági hitelkeresletet is.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

a kutya ugat
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Csinálhat-e jó kézműves sört egy multi?

Csinálhat-e jó kézműves sört egy multi?

szabad vasárnap

Elsőre egy nagyon egyszerű és határozott "nem" a válasz a címben feltett kérdésre, azonban most nem egy nagyüzemi sörgyár próbálkozásáról lesz szó, hanem egy ténylegesen kisebb manufaktúrában készült sörről, amit viszont egy multi készíttetett.

Nem gondoltuk volna, de íme itt egy valódi bevándorlásellenes sci-fi

Nem gondoltuk volna, de íme itt egy valódi bevándorlásellenes sci-fi

szabad vasárnap

Egy nemzet sem szeret egy számára idegen civilizáció csicskása lenni. Elrabolt világ-kritika.

Deutsch Tamás: "Ha van elhatározás, ha megtaláljuk a szövetségeseinket, akkor meg lehet csinálni!"

Deutsch Tamás: "Ha van elhatározás, ha megtaláljuk a szövetségeseinket, akkor meg lehet csinálni!"

Maccabi

Sporttörténeti konferenciát rendezett az Európai Maccabi Szövetség.

Monológ a Brexit megértéséhez

Monológ a Brexit megértéséhez

amerika, london, párizs

Egy beszéd, amely közelebb visz minket a Brexit okainak megértéséhez, és azoknak a briteknek az elnyomott haragjához, akiket sose hallgattak meg, és akiket sosem kérdeztek meg semmiről.

A Magyarországon elfogott iszlamista még idegenrendészeti őrizetben is verekedett

A Magyarországon elfogott iszlamista még idegenrendészeti őrizetben is verekedett

kétharmad

A Terrorelhárítási Központhoz (TEK) a napokban rengeteg megkeresés érkezett F. Haszan, a Magyarországon elfogott iszlamista ügyével kapcsolatban. A TEK ezért kiadott egy részletes közleményt. Mint kiderült, F. Haszan az idegenrendészeti őrizet alatt is fekete ruhában járt, akárcsak az ISIS harcosai, és a többi fogvatartottal is összeverekedett.

Az európaiak többsége szerint a brüsszeli vezetés már nem az emberek érdekeit képviseli

Az európaiak többsége szerint a brüsszeli vezetés már nem az emberek érdekeit képviseli

amerika, london, párizs

Az EU-ban élő emberek döntő többsége azt állítja, hogy az unió vezetése már nem az állampolgárok érdekeit képviseli és totálisan kifulladt.

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

Párhuzamos valóságok

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére