Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
century-on
 
 
 
 

A gondolatával mozgat tárgyakat ez a magyar srác

2016. május 6. 14:38

Egy alig 17 éves, csíkszeredai diák, agyhullámokkal irányítható készüléket gyártott. Magyarul: ha erősen koncentrál, le tudja kapcsolni a villanyt, vagy akár egy robotkart is tud működtetni.

A KMTA (Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány) ösztöndíjasa, az alapítvány által nyújtott támogatáson túl egyelőre semmilyen más támogatást nem kap a kísérleteihez, ám az Intel Corporation már felfigyelt rá. 

Megépítette a jövő technológiáját 

Az agyhullámokkal irányítható készüléknek egyelőre a multifunkcionális változata van kész, mely elmondása szerint annyit jelent, hogy:

"az agynak a különböző tevékenységei alatt (alvás, gondolkodás, összpontosítás, pihenés) különböző görbék, hullámok jelentkeznek, melyeknek sajátos elnevezésük van: alfa, béta, gamma, delta és a theta. Ezek közül az alfa és a béta tudatosan módosítható, amiket én két jelnek tekintettem. Az egész készülék ezen alapszik."

Imets Tamásra először akkor figyelt fel az Intel, amikor egy évvel ezelőtt biciklire rögzített ventilátorral telefontöltésre alkalmas áramot állított elő.

A csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola 10. osztályos diákja, már gyermekkora óta foglakozik elektronikával.

A 888.hu-nak adott interjújában elmesélte, hogy már akkor szétszedte az elektromos játékait, és valami újat próbált meg építeni belőlük, több kevesebb sikerrel, de ez elegendő volt ahhoz, hogy elindítsa benne a tudományok iránti érdeklődést.

Szakkönyvekből tanultam, nem volt itt nagyon olyan ember, aki tanítani tudott volna. A jövőben is ugyan ezt szeretném folytatni, alkotni. 

- mondja. 

Találmányának, jelenleg öt beépített funkciója van: robotvezérlő, kurzorvezérlő, kommunikációs funkció, magasfeszültségű készülékeket kapcsolgató funkció (lámpákat lehet kapcsolgatni például) és a protézis.

A robotvezérlő a későbbiekben remélhetőleg egy kerekesszék lesz, amely egy erőteljes pillantásnak köszönhetően elindul előre, egy másik pillantásra megáll, fókuszálásra balra megy és nyugodt, meditatív állapotban jobbra. Ezt nagyon könnyen meg lehet oldani, mert minden ember ezeket tudatosan tudja stimulálni. Ha becsukjuk a szemünket és összeszorítjuk a szemhéjainkat, akkor az alfa hullámaink megemelkednek, ha pedig fókuszálunk valamire, akkor a béták lesznek sűrűbbek. 

Az agyunkban lévő idegsejtek sokaságát szinte folyamatosan bombázzák a környezet ingerei. A kutatók korábban már kimutatták, hogy amikor figyelmünket összpontosítjuk, akkor e neuronok egy része összehangolódva kezd kisülni, s ez mintegy kórusként emelkedik ki a háttérzajból, a találmány ezeket hullámokat használja, melyek kellően stimulálva a 

környezetünkre fizikai beavatkozás nélkül is hatást tudnak gyakorolni. Például tárgyakat tudunk mozgatni, vagy a villanyt lekapcsolni. 

Milyen technikai felszerelés szükséges ahhoz, hogy ezeket a tárgyakat irányítani vagy mozgatni tudjuk? 

A fiatal feltaláló elmeséli, hogy egy koreai játékról mintázta az ötletet:

"A játék lényege az, hogy a homloklebenyen elhelyezett EEG szenzor érzékeli a felhasználó agyi aktivitását, „hangulatát", majd ennek függvényében mozgatja a rajta található két plüss macskafület. Ennél haszontalanabb és egyben óriási lehetőségeket magában rejtő találmányt még nem láttam ezelőtt, éppen ezért megvásároltam egy példányt."

Majd elkezdte tanulmányozni ennek működését és három hét múlva megépítette a saját gondolatvezérlésű találmányát 

Hogyan tudjuk felkapcsolni a villanyt?

Ha például egy villanyt akar a felhasználó felkapcsolni, akkor csupán annyi a dolga, hogy mereven fókuszáljon a lámpára, ha pedig le akarja kapcsolni, akkor el kell lazulnia. Persze nem Zen állapotról van szó, a szem két-három másodpercig való becsukva tartása elég. Ilyenkor az alfa hullámok amplitúdója megnő.

A Transindexnek adott interjújában elmondja, hogy gyermekkorában nagy Star Wars rajongó volt, 

megfogott a jedik világa, akik gondolattal képesek mozgatni a tárgyakat. Gyerekkoromban próbálgattam megmozdítani például egy tollat, persze sikertelenül, de most már egy robotot tudok irányítani a gondolataimmal”

– mondja.

TedX bemutatókat tartó Tamás, akinek konkrét példaképe nincs, ám felnéz Steven Jobsra, Newtonra és a nagypapájára elmondja, hogy nagy jövőt lát a gondolatvezérlésben, mely elsősorban a szórakoztatóiparban és a gyógyászatban fog meghonosulni. 

A cél az lenne, hogy egy elérhető technológia jöjjön létre, ami képes vissza adni a fogyatékossággal küzdő embereknek azt, amit az élet nem adott meg nekik. 

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Chemnitz újratöltve: mozgássérültet erőszakolt egy "menekült", a rendőrség hallgat

Chemnitz újratöltve: mozgássérültet erőszakolt egy "menekült", a rendőrség hallgat

amerika, london, párizs

Két, egymástól független német forrás is megerősítette, hogy valóban gyanúsan nagy a rendőrségi hallgatás egy chemnitzi bűncselekmény kapcsán, melynek keretében egy szír "menekült" megerőszakolt egy mozgássérült asszonyt.

Hófehérke meséje tényleg nemi erőszakra bátorít?

Hófehérke meséje tényleg nemi erőszakra bátorít?

pszicho

A liberális agymenés szerint az összes Disney-mesét meg kellene reformálni.

Szijjártó kérdésekkel fordult az EU-hoz és az ENSZ-hez a név nélküli bankkártyák ügyében

Kérdésekkel fordult az Európai Bizottság és az ENSZ illetékeséhez Szijjártó Péter a számos migránsnak és menekültnek kiosztott név nélküli bankkártyák ügyében - ezt ő maga jelentette be hétfőn az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásának szünetében.

Mi kerül ennyibe egy karácsonyi vásáron?

Mi kerül ennyibe egy karácsonyi vásáron?

szabad vasárnap

Gurméproli, prolishopping a Vörösmarty téri burzsujpiacon.

Soros dollármilliókat égetett el a semmiért

Soros dollármilliókat égetett el a semmiért

amerika, london, párizs

Szoros versenyben, de a Demokrata Párt veszített Floridában. A republikánus Rick Scott behúzta a szenátust, Ron DeSantis pedig a képviselőházat. A baloldal Georgiában is kudarcot vallott.

Szétesőben az LMP: újabb vezető politikus távozik a pártból

Újabb kulcsfontosságú pozíciót betöltő párttag hátrál ki az LMP-ből. Most a párt kommunikációs igazgatója mondott le posztjáról.

Soros György most épp Sebastian Kurznak puncsolt

Soros György most épp Sebastian Kurznak puncsolt

amerika, london, párizs

A tőzsdespekuláns az osztrák fővárosba utazott, hogy több politikussal is tárgyaljon az egyeteme Bécsbe költöztetéséről.

A ballib Politico kétharmados Fidesz-győzelmet jósol az EP-választásra

A ballib Politico kétharmados Fidesz-győzelmet jósol az EP-választásra

amerika, london, párizs

Már a Soros György érdekkörébe tartozó Politico is elismeri, hogy összességében jobboldali győzelem, Magyarországon pedig a Fidesz minden eddiginél nagyobb, kétharmados mandátumszerzése várható a jövő májusi európai parlamenti választáson. A lap előrejelzése szerint az ellenzékből csak a Jobbiknak, az MSZP-nek és talán a DK-nak lehet majd EP-képviselője.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére