Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
piszkostizenkettő
 
 
 
 

A francia elit átverte a választókat

Maurer Szemere

2017. május 9. 10:58

VÉLEMÉNY

A 2017. május 7-i francia elnökválasztást sokan történelmi jelentőségűnek igyekeznek beállítani, főként Emmanuel Macron személyét hangsúlyozva, mondván ennyire fiatalon (39 évesen) még nem választottak meg senkit az V. köztársaság elnökének. Macron fiatalos megjelenésével, pártonkívüliségének hangsúlyozásával a valóban változást igénylő ország számára hozza el a megújulás ígéretét, szemben a földhözragadt, nacionalista, euroszkeptikus és szélsőséges Nemzeti Fronttal  – hirdeti ezt a francia és a nemzetközi balliberális média. Pedig nem történt más csak egy nagy átverés.

Az egész Francois Hollande-dal kezdődött, jobban mondva a még hivatalban lévő elnök példátlan népszerűségvesztésével. Hollande azzal, hogy jóval a választások előtt politikai hullává vált, idő előtt egyértelművé tette a francia jobboldal számára, hogy a következő választásokon ők fogják adni Franciaország első számú vezetőjét. Ez a látszólag egyértelmű helyzet pedig megpecsételte a jobboldal sorsát, hiszen a kampány innentől kezdve nem arról szólt, hogy melyik párt programja lesz vonzóbb az embereknek, esetleg melyik párt vezetője lesz hitelesebb a választóknak.

Ahelyett, hogy az emberek számára valóban fontos kérdésekről, mint például a gazdaság versenyképességének hanyatlásáról, vagy az ország identitását és szociális ellátórendszerét veszélyeztető bevándorlás kezeléséről tegyenek fel húsba vágó kérdéseket, a jobboldali politikai elit belső hatalmi harcairól szólt a kampány nagy része – „hány évig foglalkoztatta fiktíven Francois Fillon a feleségét és ez mennyibe került a francia adófizetőknek?” – mintha ez lenne a legfontosabb kérdés 2017-ben a világ 6. legnagyobb gazdaságával rendelkező 66 milliós népességgel bíró országban. A francia jobboldali elit elsüllyedt a saját hatalmi vitáiban és elfelejtett az emberekkel foglalkozni egy választási kampány kellős közepén – idő előtt alkalmatlanná válva a kormányzásra. Ezzel pedig tálcán nyújtotta a lehetőséget Macron számára.

Macron kiváló időzítéssel vette észre, hogy egyszerre kell eltávolodnia a népszerűségi mélyponton lévő szocialista elnökétől és – felismerve a világban erősödő elitellenes hangulatot – az egész politikai elittől. Macron egy elitfiú, aki nem az elit része. Ez volt a nagy trükk. 15 hónap pontosan elegendő volt számára, hogy felépítse ezt az imázst, miközben a nagy pártok jelöltjei egymást gyilkolták, maradék erejükkel pedig a valóban rendszerkritikus Marine Le Pent igyekeztek karanténban tartani.

Van azonban az elnökválasztásnak egy másik komolyan veendő tanulsága: május 7-én világossá vált, hogy Franciaországban él 11 millió dühös ember, akiket frusztrál a nemzeti büszkeség hanyatlása, és akik nem elégednek meg a nemzet identitását veszélyeztető tömeges bevándorlásra adott multikulti válaszokkal. Dühösek a francia gazdaság teljesítményének és versenyképességének romlása miatt, ellenben munkahelyek teremtését várják az új vezetőtől. Ők egy jól beazonosítható, markáns választói csoport, viszonylag azonos értékrenddel, célokkal, szemben a Macron mögé besorolt protestszavazókkal, akik a szélsőjobb ellen mentek leadni a voksukat.

Macron trükkje bejött, még időben eliten kívülinek mutatta magát, hogy aztán besoroljanak mögé az elitpártok, amikor már ő tűnt a legesélyesebbnek. Kérdés persze, hogy tud-e rendszert építeni, és ha igen, akkor kik lesznek a szövetségesei? Ezt a következő hónapok eseményei és legfőképpen a júniusi nemzetgyűlési választások eredményei fogják megmutatni.

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A férfinek inget, a nőnek bikinit ajánlott a ruhabolt: erre elszabadult a feministák pokla

A férfinek inget, a nőnek bikinit ajánlott a ruhabolt: erre elszabadult a feministák pokla

amerika, london, párizs

Nagyon kiakadt egy magát nőjogi egyesületnek hívó feminista gittegylet a Marks & Spencer egyik kirakata miatt.

Magyar film készült Bud Spencerről

Magyar film készült Bud Spencerről

szabad vasárnap

A premier péntek este lesz az M5 kulturális csatornán.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Erről szólt a mai nap.

A Soros-féle migránstaxi a bevándorlókat pátyolgatja, a környezetet nem

A Soros-féle migránstaxi a bevándorlókat pátyolgatja, a környezetet nem

amerika, london, párizs

Az olasz ügyészség azzal vádolta meg az Orvosok Határok Nélkül nevű Soros-szervezetet, hogy hajójuk, a migránsokat rendszeresen taxiztató Aquarius a szicíliai Cataniában illegálisan rakott le veszélyes, mérgező anyagokat a szemétbe keverve.

Újabb tagokkal bővült Botka László börtönválogatottja

A mai napon utolérte a szegedi szocialistákat és Botka László udvari beszállítóját az igazság: a szegedi járásbíróság minősített csődbűntett miatt 5 év 2 hónap szabadságvesztésre ítélte Ujhelyi István szocialista képviselő sameszait és Botka László udvari beszállítóit, Pistrui Lászlót, Baranyi Sándort, és Oltványi Józsefet.

Az egyik legnagyobb iszlám országban naponta sor kerül egy becsületgyilkosságra

Az egyik legnagyobb iszlám országban naponta sor kerül egy becsületgyilkosságra

amerika, london, párizs

Egy 26 éves muszlim lány a családja akarta ellenére összeházasodott a szerelmével. Ezért az édesanyja és a testvérei becsületből brutálisan meggyilkolták. Az egyik legnépesebb iszlám országban, Pakisztánban szinte mindennaposak az ilyen esetek. Az Európába érkező migránsok egyik legnagyobb csoportját pedig a pakisztániak teszik ki.

"Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen"

"Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen"

kétharmad

Szijjártó Péter kedden találkozott szlovén kollégájával, Miro Cerarral, akivel egyetért abban, hogy Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen, Európának meg kell tudnia védeni külső határait.

TGM és a magyar értelmiség örök tragédiája

TGM és a magyar értelmiség örök tragédiája

piszkostizenkettő

A Jóisten nemcsak ételt-italt és tetőt ad a fejünk fölé, hanem gondoskodik a színvonalas szórakoztatásunkról is: ezért találta ki nekünk a magyar ellenzéki figurákat.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére