Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
889
 
 
 
 

A foci és a jogállam?

Olvasói vélemény | szerző: Fogó

2018. július 8. 13:00

A világbajnokság bíráskodása rámutat egy régi problémára. Nevezetesen, hogy a dolgokat nem lehet eldönteni.

Azt gondolták, a videobíró segítségével a nem egyértelmű eseteket egyértelművé lehet tenni. Ez így is van többé-kevésbé, de a lassítások arra is rámutatnak, hogy a helyzetek korántsem egyértelműek, további vizsgálatoknak is volna helye. Ha ezeket a további vizsgálatokat egy „jobb felbontásban” elvégeznénk, akkor újra arra jutnánk, hogy még mindig nem elég egyértelmű a bíráskodás és így tovább a végtelenségig. Mit lehet akkor tenni? Ha tovább finomítunk, olyan új „képmutatási” formák is megjelennek, amik alapvetően megváltoztatnák a játék képét. Láttunk rá példát, hogy majdnem sírva veszekedtek. Férfias magatartás helyett elmegyünk sírós-sivalkodós irányba? Ez a jó irány? Bele kell törődni, hogy mindenre kiterjedő igazságos, jó bíráskodás nincs?  Vagy mégsem?

Nem feledkeztünk meg valamiről? Hát persze. A bíráskodásra azért van szükség, hogy a durva eseteket kezeljék, az igazi jelentősége abban van, hogy „kidobja a játékból” azokat, akik egyértelműen nem a szabályok szerint játszanak. A szabályszerű játék a játékosok lelkében kell legyen. Ez a lényeg. Attól lesz jó a foci, ha a játékosok szabályosan játszanak, ha tudomásul veszik, hogy a másiknak is vannak „jogai”. Az összes szabály ott kell legyen a lelkükben és játszani kell. Lehet, hogy az ellentmondásos helyzetek miatt (is) időnként kibújnak a szabály alól, de nem jut eszükbe nem játszani. Azonban nyerő stratégia lehet az is, amikor az ellenfél nem játszani akar, hanem megtörni a játékot és a bírói intést elkerülni. Szóval ez lett az új szellemiség, a destrukció. De amíg van Isten, azaz hiszünk valamiben, amíg lelkesek vagyunk, amíg szeretünk játszani, addig lesz jó foci. Amikor rájövünk, hogy másképp is lehet játszani, akkor eltűnik a játék. Nem elég a szabályok szerint, hanem szívvel, lélekkel. Ha ez eltűnik, vége mindennek. Ha csalunk, a finomított bíráskodás is csak hamis új magatartási formákhoz vezet, nem lehet a csalást bíráskodással felszámolni. A jó játék belül kezdődik. Akkor zúg a lelátó, ha ez átüt. Lehet látni, de nem lehet kikényszeríteni. A törvények finomítgatásával, a jogállammal nem megyünk semmire, mert több kell. A jogállami definíciók nem vezetnek jobb élethez, mert ahhoz érezni kell, látni és játszani. Nem lehet külső ítéletre megjavulni, belső kell hozzá.

A belső ítélet kialakulását pedig az egyetemes kultúra segíti. Minden, ami a hagyományokat rombolja (például részérzékenyítések), ezeket a belső eligazodást segítő analógiákat, összefüggéseket rombolja le. Hagyomány nélkül nincs élet. Ha átértelmezzük a hagyományt, akkor félresiklatjuk a megértést, elvesszük a látást, az érzést és a játékkedvet. Nem lehet a régi szavakat tetszőlegesen új jelentéssel felruházni, mert az igazi jelentésük a történelemben lóg, az emlékezetben és a hagyományban él, a belső összefüggések, a kultúra hordozza őket, a „játékosok” játéka mutatja és valójában definiálhatatlanok és betarthatatlanok. Mert ez az isteni törvény lényege, hogy úgy létezik, hogy lebegve létezik, az összes szereplő tudatában. Nem lehet kikarózni, folytonos döntéseket igényel mindenki részéről. Mert mindenki próbálja megérteni, de senki se érti (egy kicsit talán néhányan még félnek is); és mindenki, aki hisz benne, az törekszik a betartására. És akik hisznek benne, azok játékán látszik, hogy ők játszanak, ők jók, ők szerethetők, ők az isteni törvények mutatói, a törvények igazi értelmezői, végrehajtói, a Jó Játékosok. A végtelen finomítgatásból éppúgy kicsúszik a valóság, mint a durva leegyszerűsítésekből. Köszönöm ezt a tudást a videobírónak!

A nagy kérdés azonban továbbra is megválaszolatlan, mi legyen a destruktív játékossal? Az ő sikere mindannyiunk végzete lenne…

Ezt a cikket egy olvasónk írta. Amennyiben Te is kedvet kaptál, várjuk írásodat a velemeny@888.hu címre. A további részletekről itt olvashatsz.

OLVASTAD MÁR?

889
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Brenzovics László: Ha az EU akarná, rákényszeríthetné Ukrajnát a magyarellenes támadások leállítására

Brenzovics László: Ha az EU akarná, rákényszeríthetné Ukrajnát a magyarellenes támadások leállítására

csak neked, csak most

Ukrajnában eddig senkit sem ítéltek el a kárpátaljai magyarokat ért súlyos támadások miatt, pedig ismertek az elkövetők - mondta el a 888.hu-nak nyilatkozva Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a KMKSZ elnöke. A kárpátaljai magyar politikus szerint a magyar ügyekben kettős mércét alkalmazó EU véget vethetne az ukrajnai magyarok elleni durva támadásoknak, ha rákényszerítené az európai értékek betartására Ukrajnát.

Hiába készült nagyon Macron a beszédére, bealudtak rajta

Hiába készült nagyon Macron a beszédére, bealudtak rajta

amerika, london, párizs

November 11-én volt száz éve, hogy lezárult az első világháború. A centenárium kapcsán óriási hepajt rendeztek Párizsban, több mint 70 állam- és kormányfő vett részt a Diadalív öröklángjánál tartott megemlékezésen.

Duterte: a Nemzetközi Büntetőbíróság idiótákból áll

Duterte: a Nemzetközi Büntetőbíróság idiótákból áll

amerika, london, párizs

A Fülöp-szigetek szabad szájú elnöke ezúttal sem hazudtolta meg önmagát.

Manfred Webernek elég lesz Juncker helye

Mégsem indul a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökségi posztjáért a párt január 19-re összehívott rendkívüli kongresszusán Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióvezetője, csúcsjelöltje, a CSU alelnöke.

Ömleni fog a pénz Budapestre

Ömleni fog a pénz Budapestre

kétharmad

1000 milliárd forintot jelent a fővárosnak a kormánnyal aláírt, 15 pontból álló megállapodás. A kontraktust Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester írta alá szombaton.

A Fidesz megpróbálja kihúzni Junckerből, mennyi közpénzt utal az EU a migránskártyákra

A Fidesz megpróbálja kihúzni Junckerből, mennyi közpénzt utal az EU a migránskártyákra

kétharmad

Írásbeli kérdéssel fordulnak az Európai Bizottság (EB) "isiászos" elnökéhez.

Olasz kormány: a francia étvágy hírhedt és már régóta ismerjük

Az olasz kormány egyik minisztere úgy fogalmazott: a francia elnök az EU Olaszország ellen irányuló nyomásának vezéralakja lett.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére