Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
889
 
 
 
 

A foci és a jogállam?

Olvasói vélemény | szerző: Fogó

2018. július 8. 13:00

A világbajnokság bíráskodása rámutat egy régi problémára. Nevezetesen, hogy a dolgokat nem lehet eldönteni.

Azt gondolták, a videobíró segítségével a nem egyértelmű eseteket egyértelművé lehet tenni. Ez így is van többé-kevésbé, de a lassítások arra is rámutatnak, hogy a helyzetek korántsem egyértelműek, további vizsgálatoknak is volna helye. Ha ezeket a további vizsgálatokat egy „jobb felbontásban” elvégeznénk, akkor újra arra jutnánk, hogy még mindig nem elég egyértelmű a bíráskodás és így tovább a végtelenségig. Mit lehet akkor tenni? Ha tovább finomítunk, olyan új „képmutatási” formák is megjelennek, amik alapvetően megváltoztatnák a játék képét. Láttunk rá példát, hogy majdnem sírva veszekedtek. Férfias magatartás helyett elmegyünk sírós-sivalkodós irányba? Ez a jó irány? Bele kell törődni, hogy mindenre kiterjedő igazságos, jó bíráskodás nincs?  Vagy mégsem?

Nem feledkeztünk meg valamiről? Hát persze. A bíráskodásra azért van szükség, hogy a durva eseteket kezeljék, az igazi jelentősége abban van, hogy „kidobja a játékból” azokat, akik egyértelműen nem a szabályok szerint játszanak. A szabályszerű játék a játékosok lelkében kell legyen. Ez a lényeg. Attól lesz jó a foci, ha a játékosok szabályosan játszanak, ha tudomásul veszik, hogy a másiknak is vannak „jogai”. Az összes szabály ott kell legyen a lelkükben és játszani kell. Lehet, hogy az ellentmondásos helyzetek miatt (is) időnként kibújnak a szabály alól, de nem jut eszükbe nem játszani. Azonban nyerő stratégia lehet az is, amikor az ellenfél nem játszani akar, hanem megtörni a játékot és a bírói intést elkerülni. Szóval ez lett az új szellemiség, a destrukció. De amíg van Isten, azaz hiszünk valamiben, amíg lelkesek vagyunk, amíg szeretünk játszani, addig lesz jó foci. Amikor rájövünk, hogy másképp is lehet játszani, akkor eltűnik a játék. Nem elég a szabályok szerint, hanem szívvel, lélekkel. Ha ez eltűnik, vége mindennek. Ha csalunk, a finomított bíráskodás is csak hamis új magatartási formákhoz vezet, nem lehet a csalást bíráskodással felszámolni. A jó játék belül kezdődik. Akkor zúg a lelátó, ha ez átüt. Lehet látni, de nem lehet kikényszeríteni. A törvények finomítgatásával, a jogállammal nem megyünk semmire, mert több kell. A jogállami definíciók nem vezetnek jobb élethez, mert ahhoz érezni kell, látni és játszani. Nem lehet külső ítéletre megjavulni, belső kell hozzá.

A belső ítélet kialakulását pedig az egyetemes kultúra segíti. Minden, ami a hagyományokat rombolja (például részérzékenyítések), ezeket a belső eligazodást segítő analógiákat, összefüggéseket rombolja le. Hagyomány nélkül nincs élet. Ha átértelmezzük a hagyományt, akkor félresiklatjuk a megértést, elvesszük a látást, az érzést és a játékkedvet. Nem lehet a régi szavakat tetszőlegesen új jelentéssel felruházni, mert az igazi jelentésük a történelemben lóg, az emlékezetben és a hagyományban él, a belső összefüggések, a kultúra hordozza őket, a „játékosok” játéka mutatja és valójában definiálhatatlanok és betarthatatlanok. Mert ez az isteni törvény lényege, hogy úgy létezik, hogy lebegve létezik, az összes szereplő tudatában. Nem lehet kikarózni, folytonos döntéseket igényel mindenki részéről. Mert mindenki próbálja megérteni, de senki se érti (egy kicsit talán néhányan még félnek is); és mindenki, aki hisz benne, az törekszik a betartására. És akik hisznek benne, azok játékán látszik, hogy ők játszanak, ők jók, ők szerethetők, ők az isteni törvények mutatói, a törvények igazi értelmezői, végrehajtói, a Jó Játékosok. A végtelen finomítgatásból éppúgy kicsúszik a valóság, mint a durva leegyszerűsítésekből. Köszönöm ezt a tudást a videobírónak!

A nagy kérdés azonban továbbra is megválaszolatlan, mi legyen a destruktív játékossal? Az ő sikere mindannyiunk végzete lenne…

Ezt a cikket egy olvasónk írta. Amennyiben Te is kedvet kaptál, várjuk írásodat a velemeny@888.hu címre. A további részletekről itt olvashatsz.

OLVASTAD MÁR?

889
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Kövér: Nyugat-Európának szüksége van a magyar és a közép-európai példára és elszántságra

Kövér: Nyugat-Európának szüksége van a magyar és a közép-európai példára és elszántságra

kétharmad

Az Országgyűlés elnöke szombaton Zalaegerszegen, a megyei önkormányzat díszközgyűlésén mondott beszédet, melyben elmondta, hogy nem szabad hagyni azt, hogy a magyar társadalom erkölcsi többségét felmorzsolják és politikai kisebbségbe szorítsák.

Dánia kitoloncolhatja a ruandai népirtás egyik elkövetőjét

Dánia kitoloncolhatja a ruandai népirtás egyik elkövetőjét

amerika, london, párizs

A dán legfelsőbb bíróság szerint Wenceslas Twagirayezut nyugodtan ki lehet utasítani és vissza lehet szállítani Ruandába, ahol 1994-ben részt vett a népirtásban.

Ukrajna mondvacsinált problémákkal uszít Magyarország ellen

Grezsa István kormánybiztos szerint Kijev mondvacsinált problémákat fedez fel hirtelen, szerinte a kettős állampolgárság is ilyen, ennek büntethetősége kapcsán fenyegetőzik most Klimkin ukrán külügyminiszter.

Tovább aprózódik a bukott Jobbik

Nem mondott nemet a Soros-Sargentini-jelentésre a kamunéppárt, ezt pedig nem vette be a Jobbik zuglói szervezetének gyomra: feloszlottak, és utoljára még egy kőkemény kritikát is megfogalmaztak a párt irányába.

Gyurcsány nagy kormánybuktatása vidéken is kifulladt

Szegeden is épp olyan sikeres volt a nagy kormánybuktató akciója Gyurcsány Ferencnek, mint Budapesten. Azaz még idő előtt kifulladt.

Osztrák politikus: elítéljük a Soros-Sargentini-jelentést, Magyarország halad a helyes úton

Osztrák politikus: elítéljük a Soros-Sargentini-jelentést, Magyarország halad a helyes úton

amerika, london, párizs

Johann Gudenus, az osztrák Szabadságpárt, az FPÖ frakcióvezetője, az Osztrák-Magyar Barátságot ápoló bizottság elnöke elmondta, hogy el kellene ismerni a magyarországi folyamatokat. Kifejtette, hogy határozottan elítélik a Soros-Sargentini-jelentést és az Európai Parlament által alkalmazott eljárást.

A brit újszülöttek közt már a Muhammad a legnépszerűbb név

A brit újszülöttek közt már a Muhammad a legnépszerűbb név

amerika, london, párizs

Szépen lassan eltűnnek a hagyományos brit keresztnevek.

A migránsoknak duplán nagy buli az újév Németországban

A migránsoknak duplán nagy buli az újév Németországban

amerika, london, párizs

Az eddigi legnagyobb szilveszteri-szülinapi migránspartit Kölnben tartották 2015 és 2016 fordulóján.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére