Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

A finnek többsége ellenzi a NATO-hoz való csatlakozást

2017. november 6. 12:58

HELSINKI, 12:58

Miközben a nemzetközi sajtó hírei szerint a finnek – feladva eddigi semlegességüket –  csatlakoznának a NATO rendszeréhez, a legfrissebb finn közvélemény-kutatási adatok szerint azonban szó sincs a NATO-csatlakozásról, mivel a finnek 59 százaléka elutasítja az amerikai vezetésű katonai szövetséghez való csatlakozást. A NATO-tagság kérdése egyébként hivatalosan nincs is napirenden Finnországban.

A Gallup legfrissebb felmérése szerint Finnország lakosságának ötvenkilenc százaléka nem akarja, hogy az ország a NATO tagjává váljon. Finnország legnagyobb napilapja, a Helsingin Sanomat megbízásából elvégzett közvélemény-kutatás szerint a finneknek mindössze 22 százaléka mondta azt, hogy szeretné, ha Finnország csatlakozna az USA vezette katonai szövetséghez. A megkérdezettek 19 százalékának ugyanakkor nem volt határozott véleménye a kérdésben.

A Helsingin Sanomatnak nyilatkozva Matti Pesu, a finn Nemzetközi Ügyek Intézetének kutatója úgy vélte, hogy a svéd NATO-tagságot tartják a szakértők az egyik olyan legfontosabb tényezőnek, amelynek hatására a finnek hangulata talán a NATO-tagság elfogadása felé fordulhatna.

A mostani közvélemény-kutatás alapján azonban már a svédek esetleges csatlakozása sem tenné a többség számára elfogadhatóvá a NATO-hoz való csatlakozást. A mostani felmérés alapján a finnek 52 százaléka ugyanis még abban az esetben is elutasítaná a NATO-csatlakozást, ha Svédország is csatlakozna az amerikai vezetésű katonai szövetséghez.

A második világháborús finn-orosz háborús összecsapások miatt a finnek történelmileg szkeptikusak Oroszországgal kapcsolatban, azonban ennek ellenére vagy éppen ezért de fenntartásokkal viseltetnek a NATO-val szemben is. Ennek megfelelően a 2000-es évek elején a finneknek még csak 15-16 százaléka támogatta a nyugati katonai szövetséghez való csatlakozást. A NATO-tagság támogatása aztán 2014-ben akkor érte el a 26 százalékos csúcsot, amikor a nyugati világ Kijev belügyeibe való katonai beavatkozással vádolta meg Oroszországot.

A finn sajtóban az elmúlt hetekben merült fel a NATO-csatlakozás lehetősége. Finnország kormánya szerint azonban nincs hivatalosan napirenden a NATO-tagság kérdése. A sajtóhírekre reagálva Sauli Niinisto finn elnök a napokban azt mondta, hogy egy esetleges NATO-csatlakozásról csak egy népszavazás dönthetne, azonban ő nem támogatja ennek a kérdésnek a választók elé bocsátását.

A svédek NATO-csatlakozása sem tűnik időszerűnek, mivel ott is hiányzik a társadalmi támogatottság. A Svédországban a Svenska Dagbladet újság megbízásából a Sifo cég által elvégzett közvélemény-kutatás szerint a NATO-hoz való csatlakozás korábbi 41 százalékos támogatottsága idén júliusra már 33 százalékra csökkent.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Mindenkit szeretni

Mindenkit szeretni

piszkostizenkettő

Nem lehet mindenkit szeretni, de minek is, mert miféle szeretet az, amit az utolsó gyújtogató és az édesanyám egyformán megkap?

Már az interneten is kitölthető nemzeti konzultáció

Már az interneten is kitölthető nemzeti konzultáció

kétharmad

Szerda reggeltől az interneten is ki lehet tölteni a családok védelméről szóló nemzeti konzultációs kérdőívet - jelentette be Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebookra feltöltött videójában.

Demeter Márta továbbra is titkolózik

Demeter Márta továbbra is titkolózik

kétharmad

A bevándorláspárti LMP elnökét arról kérdezték, hogy kiket alkalmaz országgyűlési képviselői keretéből.

Szijjártó: erős és sikeres Európa a cél

A külgazdasági és külügyminiszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendezvényén fejtette ki gondolatait.

"Magyarországra megbízható szövetségesként tekintenek Washingtonban"

Magyarországra megbízható és partneri viszonyt kínáló szövetségesként tekintenek Washingtonban - hangsúlyozta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az amerikai fővárosban.

Ausztrál kormányfő: nem írjuk alá a migrációs paktumot

Ausztrál kormányfő: nem írjuk alá a migrációs paktumot

amerika, london, párizs

Ausztrália nem fogja aláírni az ENSZ migrációs paktumát, mert az veszélyeztetné az ország határait - jelentette ki Scott Morrison miniszterelnök.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére