Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
889
 
 
 
 

A félreértett ideológiai váltás

Olvasói vélemény | szerző: T.T.

2018. január 26. 13:28

1989 után a magyar közéletbe szinte berobbantak az olyan jelzők, mint demokratikus, liberális. Ez jóformán annyit jelentett, hogy nem kommunista. Ennyit és nem többet.

Kiírták a választás időpontját. Ennek rendje és módja szerint minden párt nekikezdett a kampánynak, ahol mindent és mindenkit kritikai össztűz alá vesznek. Így egyre többször került elő a Fidesz és különösképp Orbán Viktor személyével kapcsolatban az az állítás, miszerint a rendszerváltás idején még lelkes liberálisként induló politikai párt mára milyen „ocsmányul” elárulta egykori ideológiáját. Nos, ezzel kapcsolatban úgy érzem, szükséges tisztázni pár kérdést.

Először is: rendszerváltás.

Magyarország 1989–1990-ben, amikor is körvonalazódni kezdett a Szovjetunió összeomlása, egy 45 évig tartó, mesterséges kómából ébredt föl. Mindezt tette egy olyan világban, amit nem ismert és nem is ismerhetett. (Családi anekdotaként él nálunk az, hogy nagyszüleim és nagybátyáim mennyire féltek attól, hogy visszajönnek az oroszok. Ugyanis ’56-ban egyszer már „meglazult” az orosz szorítás, és tudjuk, hogy mi lett a vége).

A nyugati kultúra, értékek, mindennapok elérhetetlen távolságban voltak a szocializmusban élőktől. A demokrácia, liberalizmus – amiknek működő hagyományai léteztek a szerencsésebb országokban – hazánkban ekkor még csak üres fogalmak voltak.

Senki sem tudta, és senki sem tudhatta, hogy mit is jelent a valódi népakarat és jogállamiság, hiszen 45 évig mindenkiért eljött a fekete autó, aki „az imperialista Nyugat” eszméit propagálni merte.

Ugyanis szögezzük le: az, hogy ismerjük egy fogalom jelentését, dogmatikai hátterét, még közel sem jelenti azt, hogy ismerjük a gyakorlati megvalósulását is.

’89 után a magyar közéletbe szinte berobbantak az olyan jelzők, mint demokratikus, liberális. Ez jóformán annyit jelentett, hogy nem kommunista. Ennyit és nem többet.

Ostobaság, sőt egyenesen káros a mai tudásunkkal, mai társadalmi tapasztalatunkkal felvértezve ítéletet mondani a rendszerváltás ideológiai hátteréről. Elmúlt majd 30 év, ezalatt az egész magyar közösség megélhette a demokráciát és liberalizmust a hétköznapokban. Bőrünkön tapasztaltuk meg azokat az anomáliákat, rendszerszintű hibákat, amik a nyugati államműködés modelljét fémjelzik.

De ’89-ben erről még senki sem tudott semmit. A világ teljesen más volt. Nyugaton még nem a genderőrület tombolt, nem a nemek harca uralta közvéleményt, hanem a fizikai biztonságot fenyegető hidegháború és az atomkatasztrófa valós veszélye! Egy ilyen világban a liberalizmus szöges ellentéte volt a kommunizmusnak. És hazánk egy ilyen világba csöppent bele. Azt tudtuk, hogy mit nem akarunk: az elmúlt 45 évet! Akkor mit kell tennünk? Csatlakozunk a liberális világhoz!

Ennyire egyszerű. Éppen ezért volt az, hogy minden rendszerváltó párt magát valamilyen formában, kimondva vagy kimondatlanul is demokratának, liberálisnak titulálta. Mert ez ekkor még a magyar társadalom számára egyenlő volt az antikommunistával!

Az, hogy ma ezt számonkérik az akkori politikusokon, egyszerű idiotizmus.

Igen, a rendszerváltás a hibákat hibára halmozta. Elszalasztott lehetőségek, korrupció és bűn fémjelezte nagyrészt ezt a zavaros korszakot. Ennek kiértékelésével még nagyon is adós a társadalom! Kell közbeszéd és kell közgondolkodás az elkövetett vagy az el nem követett eseményekről.

De az ideológiai hovatartozásról teljesen felesleges és megtévesztő vitatkozni.

Sem a Fidesz alapítói, sem más „liberálisok” nem tudhatták, hogy mit is jelent a valóságban a demokrácia és a liberalizmus. Az, hogy megtanulja, az hogy olvas róla, az hogy látja, Nyugaton hogy működik, még közel sem garancia arra, hogy itthon is úgy fog.

A magyar történelem egyik legnagyobb visszatérő hibája az, hogy a Nyugaton létező és működő módszereket egy az egyben átemeltük, majd csodálkoztunk a hatás elmaradásán.

Ugyanakkor a legfontosabb megállapítás, amit tehetünk a következő: nemcsak Orbán Viktor és nem csak Fidesz volt más a ’90-es években, hanem a liberalizmus is.

A liberális eszmék ideológiai fegyverként szolgáltak a kommunizmus térnyerésével szemben! Két világnézet állt szemben egymással egy olyan háborúban, ahol államhatalmak az élet minden területét harctérnek fogták fel. Egy ilyen világban a liberalizmus még teljesen más szerepet töltött be, mint napjainkban. Az államszervezés módját, a közhatalom és a polgárok közötti kapcsolat rendszerét jelentette a szocialista tömb diktatúrájával szemben. Napjainkra azonban egy vitakultúrát nem ismerő, politikai korrektség mögé bújó elnyomó módszerré züllött le.

Ezért hibás a mai liberalizmust összemosni a ’89-es rendszerváltók ideológiájával. A világ megváltozott, ahogy a liberális szó jelentéstartalma is. Ha valamit, akkor ezt kellene számonkérni.

Ezt a cikket egy olvasónk írta. Amennyiben Te is kedvet kaptál, várjuk írásodat a velemeny@888.hu címre. A további részletekről itt olvashatsz.

OLVASTAD MÁR?

889
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

A német börtönök nem bírnak a szélsőséges iszlamistákkal

A német börtönök nem bírnak a szélsőséges iszlamistákkal

amerika, london, párizs

A német börtönök már így se bírnak el a szélsőséges iszlamistákkal, pedig a számuk várhatóan növekedni fog az elmúlt hónapokban végrehajtott terrorizmussal kapcsolatos razziáknak köszönhetően.

Brutálisra sikeredett az oroszokat szavazásra buzdító videó

Vicces propagandavideó készült Oroszországban, amellyel a választási részvételt akarják növelni. A nyugati média kiakadt, sokan rasszistának és homofóbnak tartják ezt a kisfilmet. Az mindenesetre biztos, hogy a politikai korrektség nyomát sem lehet felfedezni benne.

A Facebook letiltotta Gyurcsányék gyűlöletkeltő, magyarellenes oldalát

A Facebook letiltotta Gyurcsányék gyűlöletkeltő, magyarellenes oldalát

spring is coming

Úgy tűnik, hogy a feljelentések megugró száma miatt a Facebook leállította Gyurcsányék gyűlöletkeltő, magyarellenes oldalát. A "Ne szavazhasson, aki SOHA nem élt itt" nevű oldalt elborította a legsötétebb balliberális propaganda, amely a rendszerváltozás után jelent meg a baloldalon.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Megmutatjuk nektek a nap legfontosabb híreit.

A Soros-hálózat speciális szótárral akadályozza meg a migránsok kitoloncolását

A Soros-hálózat speciális szótárral akadályozza meg a migránsok kitoloncolását

amerika, london, párizs

A Soros-szervezetek készítettek egy szótárt, amelyben olyan szavak és javaslatok szerepelnek, amelyek hozzásegítik az illegális migránsokat ahhoz, hogy könnyedén megkapják a menekültstátuszt.

Kiderült, hogy honnan származnak az Árpád-házi királyok

Azonosította az Árpád-ház férfi tagjaira jellemző DNS-t III. Béla király csontmaradványaiból az Országos Onkológiai Intézet vezette nemzetközi kutatócsoport, s kiderült, hogy az Árpád-ház tagjai egészen biztosan eurázsiai, nem pedig finnugor eredetűek - nyilatkozta Kásler Miklós professzor, az intézet vezetője a szerdai Magyar Időkben.

Elkezdődtek a tárgyalások az egész világra kiterjedő migránspaktumról

Elkezdődtek a tárgyalások az egész világra kiterjedő migránspaktumról

amerika, london, párizs

Az Egyesült Államok kivételével a világszervezet tagállamai kedden megkezdték a tárgyalásokat az ENSZ migrációs egyezményének tervezetéről New Yorkban.

Svájcig rohanna az egyik katalán függetlenségi politikus

Svájcig rohanna az egyik katalán függetlenségi politikus

amerika, london, párizs

Anna Gabriel katalán függetlenségpárti politikus a svájci közszolgálati televíziónak, az RTS-nek kedden úgy fogalmazott, nem kizárt, hogy Svájcban beadja a politikai menedékjogi kérelmet, ugyanis ha visszautazna Spanyolországba, akkor a bíróság elé kellene állnia, amiért aktív szerepet vállalt a katalán népszavazás előkészítésében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére