Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

"A dzsihadisták menekülési útvonala egyértelműen Európa felé vezet"

2018. szeptember 5. 20:30

Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója nemrég tért vissza Szíriából, és a Mandinernek nyilatkozva elmondta, hogy az élet kezd visszatérni a szíriai városokba, azonban a vereség előtt álló dzsihadisták menekülési útvonala egyértelműen Európa felé vezet.
A Migrációkutató Intézet vezető kutatója a nyár nagy részét Szíriában töltötte, útjának elsődleges célja a magyar családok által összegyűjtött közel 6 millió forint értékű adomány átadása volt, amelyet a damaszkuszi görögkatolikus patriarchátus által szervezett gyermekprogramokra fordítanak.

Nagyon meglepő volt számomra, hogy Damaszkusz alapvetően biztonságos. Sétáltam egyedül a városban, este is, utaztam tömegközlekedéssel városok között is"

– nyilatkozta a Mandinernek Speidl Bianka, aki hozzátette: nagyon mély fájdalom és szomorúság érződik a levegőben, az emberek rettenetesen fáradtak, kimerültek. A látvány szívbe markoló, minden elhanyagolt, a külvárosok le vannak rombolva, a keresztény negyed és a keleti kerületek tele vannak becsapódott a rakéták nyomaival. Mindent belep valamiféle szürke por, a levegő rettenetesen szennyezett. Az ország területének a kormányzati ellenőrzés alatt álló területei biztonságosak, ám a gazdasági helyzet rendkívül rossz. A háború előtti fizetésük körülbelül egyötödét kapják az állami alkalmazottak, ami 70-80 dollár, míg az árak a két-háromszorosára emelkedtek.

Az emberek minden alkalmat megragadnak arra, hogy sétáljanak, az utcákon, tereken, parkokban, kávézókban üldögéljenek és beszélgessenek. Az éjszakai élet pezseg, élvezik a meleg nyári estéket és közösen töltik el a szabadidejüket, újra érzik, hogy ezt megtehetik, örülnek, hogy élnek"

– emelte ki a kutató.

Most az lenne a legfontosabb, hogy az újjáépítés minél hamarabb kezdetét vegye, ez gátolhatná meg a gazdasági migrációt és az értelmiség kivándorlását"

– hangsúlyozta Speidl Bianka.

A kutató szerint az Európai Unió Szíriával kapcsolatos politikáját egyrészt a destruktív brit és francia álláspont határozza meg, amelynek egyetlen célja, hogy bármi áron, akár a dzsihadistákhoz kapcsolódó szervezetekkel és csoportokkal is együttműködve megdöntse a szíriai kormányzati rendszert. Németország prioritása pedig az agyelszívás, Szíria szellemi kivéreztetése.

Az Európai Uniónak eddig semmilyen olyan megnyilvánulása nem volt, amely a békés rendezést előmozdította volna"

– hangsúlyozta Speidl, hozzátéve, hogy az EU villámgyorsan átvette azt a narratívát, amely egyértelműen a szír kormányzatot állította be minden baj forrásának.

"Az EU vezetői olyan médiaforrásokra hivatkozva alakították ki a véleményüket, amelyek olyan személyektől és szervektől származtak, akikről bebizonyosodott, hogy dzsihadista terrorszervezetekhez tartoztak, például az úgynevezett Fehér Sisakosoktól, amely állítólagos embermentő osztag, a valóságban azonban az al-Kaida leányvállalata, humanitárius álarca."

Speidl Bianka személyes tapasztalatai alapján azt is elmondta a Mandiner kérdésére, hogy Szíriában főleg az értelmiség gondolkodik a kivándorláson, illetve a gazdasági migráció továbbra is zajlik. Szerinte mindez óriási probléma, a jelenlegi helyzetben minden ember távozása tízszeres veszteséget jelent. Azonban a felszabadított területekre máris tízezrek térnek vissza.

Azok, akik a környező államokban találtak menedéket, az első adandó alkalommal haza fognak térni. A szír állam mindent megtesz, hogy visszahozza a munkaképes embereket"

– emelte ki a kutató.

Fotó: AFP

Azt hiszem Európa szempontjából minden eddiginél veszélyesebb időszakhoz érkeztünk, a dzsihadisták menekülési útvonala egyértelműen Európa felé vezet. Aki európai útlevéllel, európai állampolgárként ment ki harcolni, az nem fogja megvárni, hogy Idlíbben – abban a tartományban, ahol a megbékélést visszautasító lázadók összegyűltek – érje a halál az utolsó offenzíva során. Aki nem rendelkezik európai útlevéllel, az menekültként érkezhet meg a kontinensre"

– hangsúlyozta Speidl Bianka, aki szerint a fentebb említett uniós ideológiai csapda miatt – amely minden rosszért a szír kormányzatot teszi kizárólagos felelőssé – a terroristák továbbra is menekültként tudják magukat „eladni” a bevándorlási hatóságoknak, hiszen csak annyit kell mondaniuk, hogy Aszad elől menekülnek.

A kormányerők elől pedig ma Szíriában a dzsihadista terroristákon kívül senki nem menekül."

A teljes interjút itt olvashatjátok!

(Forrás: Mandiner)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Az ukrán elnök behívta az ENSZ-csapatokat Ukrajnába

Petro Porosenko ukrán elnök reményének adott hangot kedden az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakán, hogy a világszervezet békefenntartó missziót vezényel a Donyec-medencébe, az - ukrán álláspont szerint - Oroszország által megszállt, szakadár ellenőrzésű területekre.

Orbán Vik­tor szín­padra lé­pett a Szig­li­geti Szín­ház­ban

Orbán Vik­tor szín­padra lé­pett a Szig­li­geti Szín­ház­ban

bulvár

A miniszterelnök gya­lo­go­san ér­ke­zett Szol­no­kon a Szig­li­geti Szín­ház­hoz, test­ő­rök­ és dísz­kí­sé­ret­ nélkül.

Ilyen, amikor egy demokratává vedlett kommunista aggódik a demokratikus alapelvekért

António Guterres ENSZ-főtitkár arról beszélt a világszervezet Közgyűlésének 73. ülésszakának általános vitáján, hogy ostrom alatt állnak a demokratikus alapelvek.

A CDU és CSU nyíltan felkelt Angela Merkel ellen

A CDU és CSU nyíltan felkelt Angela Merkel ellen

amerika, london, párizs

Meglepetésre elveszítette a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti képviselőcsoportjában kedden tartott frakcióvezető-választást Volker Kauder. Az Angela Merkel kancellár bizalmasaként számon tartott politikusnak így 13 év után távoznia kell a tisztségből.

Orbán: Európa kiváló szakemberek képzésével dolgozhatja le a versenyhátrányát

Elkezdődött az EuroSkills 2018, a szakmák Európa-bajnoksága Budapesten.

Trump ismét kiállt a szuverenitás eszméje mellett, elítélve a globális kormányzást

Trump ismét kiállt a szuverenitás eszméje mellett, elítélve a globális kormányzást

amerika, london, párizs

Az Egyesült Államok szuverenitását hangsúlyozta Donald Trump amerikai elnök az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakának kedden kezdődött általános vitájában, és elutasította "a globális kormányzást, ellenőrzést és uralmat".

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

A Maldív-szigeteken leromboltak egy gyönyörű alkotást az iszlám nevében

A Maldív-szigeteken leromboltak egy gyönyörű alkotást az iszlám nevében

amerika, london, párizs

A világ első ár-apály galériáját a Maldív-szigeteken állították fel, azonban a rendőrség lebontotta, mert az alkotást iszlámellenesnek minősítették.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére