Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

A diplomás muszlimok nem gyalog érkeznek Európába

2017. január 15. 11:28

A Migrációkutató Intézet vezető kutatója, Speidl Bianka szerint bár szükség lenne a kontinensen diplomás bevándorlókra, ám a gyalog útnak induló, többségében muszlim emberek javarészt kétkezi munkások. A nyugat-európai egyetemeknek pedig nincs arra kapacitása, hogy a muszlimokat átképezzék.

Speidl Bianka a Vasárnapi újság című műsorban nyilatkozott. Mint elmondta: az, hogy a zsidók iskolázottsága kimagasló mutatókat hoz, évszázados hagyomány. Ennek magyarázata, hogy azoknak az emberek, akik kisebbségben élnek – mint például a muszlim országokban élő keresztények – az előrejutás és a társadalmi presztízs megszerzésének az egyik alapvető és legkézenfekvőbb módja mindig is a tanulás volt.

Ugyanakkor vannak kulturális, vallási hagyományokban gyökerező különbségek is. Például, ha csak a családmodellt nézzük, pontosan látni, a muszlim országokban kisebb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a nőket iskoláztassák. Ez elsősorban a vidéki lakosságra jellemző.

Fotó: AFP

Az iszlámban az iskolarendszer és az oktatási módszertan a magolásra épül, viszont az emberek memóriája nagyon jó. Egy iskolázatlan muszlimnak is adott esetben sokkal jobb az auditív memóriája, mint egy iskolázott európaié. Ez nevelés és kultúra kérdése is Speidl Bianka szerint. Magyarázatként elmondta, hogyha egy muszlim kezébe vesz egy könyvet, akkor annak tartalmát bemagolja, szóról szóra. Ennek előnye, hogy például, ha Európába jönnek tanulni orvosi vagy természettudományi karokra beiratkozva, akkor jó eredményeket tudnak elérni. Másrészt viszont azoknál a szakoknál, ahol inkább a kritikai gondolkodásra, az önálló véleményalkotásra van szükség, ott hátrányban vannak, és nagyon nagy elmaradásaik vannak.

Egyébként az oktatás színvonala nagyon eltérő a muszlim országokban. Libanonban például nagyon jó a felsőoktatási rendszer, ráadásul egy libanoni muszlim 2-3 nyelven is beszél. Ugyanakkor más országok oktatási színvonala, attól is függ például, hogy az adott országban mekkora volt a demográfiai robbanás. Például a szíriai egyetemeken egy diáknak nem sok kapcsolata van a professzorával, mert több százan látogatnak egy előadást és a vizsgázni is csak írásban vizsgáznak. Így ott egy tömegjellege van az oktatásnak és az egyéni fejlődésnek kicsi az esélye.

Mivel a muszlimoknak jó a hallás utáni memóriájuk, az új nyelvek elsajátításában is van egyfajta előnyük hozzánk képest. Éppen ezért, ha belátható létszámú ember érkezett volna, akkor a befogadó társadalmak nagy hasznára válnának, de ugyanez nem mondható el így, hogy tömegével érkeztek.

A tömegek beáramlásával elenyésző azok száma, akik diplomásként mondjuk, gyalogosan érkeznek Európába. Jellemző inkább, hogy kétkezi munkások érkeztek gyalogosan, de hozzá kell tenni, hogy a muszlimok nagyon ügyesek a kézműves szakmákban, a hiba ott van, hogy erre ma Európában nincs szükség.

Fotó: AFP

Az európai oktatási rendszerbe csak nagyon nagy ráfordítással lehetne őket beilleszteni, de erre nincs meg a kapacitás, még Nyugat-Európában sem.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Orbán: nemzetibb, jobboldalibb európai politikai életre számíthatunk az EP-választás után

Orbán: nemzetibb, jobboldalibb európai politikai életre számíthatunk az EP-választás után

kétharmad

Magyarország tartozzon az Európai Unió öt legjobb országa közé, ahol a legjobb élni, lakni, dolgozni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a Várkert Bazárban, a Magyar Diaszpóra Tanács VIII. plenáris ülésén.

Rendkívüli csúcsot hívnak össze Brüsszelben a Brexit miatt

Rendkívüli csúcsot hívnak össze Brüsszelben a Brexit miatt

amerika, london, párizs

Rendkívüli csúcsértekezletet tartanak november 25-én az Egyesült Királyság uniós kilépésének feltételrendszeréről tervezett megállapodás megkötése érdekében - jelentette be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csütörtök reggel Brüsszelben.

Nigel Farage: Angela Merkel kérjen bocsánatot Európától

Nigel Farage: Angela Merkel kérjen bocsánatot Európától

amerika, london, párizs

A brit politikus keményen nekiment a leköszönő német kancellárnak. Arra utasította Merkelt, kérjen bocsánatot, hiszen gyakorlatilag tönkretette a kontinenst a migrációs politikájával.

Egyre rosszabb Macron megítélése a V4 országaiban

Egyre rosszabb Macron megítélése a V4 országaiban

kétharmad

Romlik Emmanuel Macron francia köztársasági elnök megítélése a visegrádi országok közvéleményében - áll a Nézőpont Intézet elemzésében.

Orbánnak igaza van - állítja az egyik tekintélyes francia lap

Orbánnak igaza van - állítja az egyik tekintélyes francia lap

kétharmad

A francia Le Figaro egy terjedelmes cikkben Orbán Viktor mellett foglalt állást a francia köztársasági elnökkel, Emmanuel Macronnal szemben. A Le Figaro azon a véleményen van, hogy Macron hibát követ el, amikor azért fordul bizonyos országok ellen, mert azok mást gondolnak a migrációról, mint ő.

Trump érti a nacionalizmus és globalizmus közötti fontos különbséget

Trump érti a nacionalizmus és globalizmus közötti fontos különbséget

amerika, london, párizs

Donald Trump amerikai elnök érti a nacionalizmus és a globalizmus közötti fontos különbséget - ezzel a címmel közölte a The Daily Caller amerikai hírportál Raheem Kassam brit politikai elemző fejtegetéseit.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható a mai nap folyamán.

Orbán: Magyarország és Lengyelország függetlensége ma is súlyos támadásoknak van kitéve

Orbán: Magyarország és Lengyelország függetlensége ma is súlyos támadásoknak van kitéve

kétharmad

Orbán Viktor miniszterelnök Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőhöz intézett levélben köszöntötte a lengyel népet a függetlenség visszaszerzésének századik évfordulója alkalmából.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére