Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

A demokráciaexport elbukott, a reálpolitika visszatért

2018. április 24. 14:58

Thomas Fasbender német publicista szerint a nyugati hatalmak szíriai légicsapása pragmatizmust tükröz, ugyanis az nem a polgárháború eldöntéséről vagy Aszad megbuktatásáról szólt, hanem a minimálisan elvárható nemzetközi játékszabályok betartásáról.

A szíriai vegyianyag-létesítmények elleni katonai csapás úgy híresült el a sajtóban, mintha az a szír hadsereg vagy annak támaszpontjai elleni támadás lett volna, mely indítékul szolgálhat Oroszországnak, hogy bevesse a Szíriában lévő légvédelmi rendszerét. Fontosak voltak Theresa May brit miniszterelnök egyértelmű szavai:

ez a légicsapás nem a szír polgárháború egy művelete és nem egy rezsimváltó stratégia része volt”

– emlékeztet a német publicista a Junge Freiheit hasábjain.

Fasbender szerint az ominózus támadás lényegét tekintve egy üzenet volt Moszkvának: elfogadjuk, hogy Oroszország közreműködik a térség megbékéltetésében, de akkor neki is garantálnia kell a játékszabályok betartását, mindenekelőtt a nemzetközi hadijog alapvetéseinek figyelembevételét.

Emmanuel Macron, Theresa May és Donald Trump

Fotó: AFP

Ahogyan Donald Trump fogalmazott, 2013-ban az orosz elnök megígérte az összes szíriai vegyi fegyver megsemmisítését, így a szerző szerint az a kérdés is háttérbe került, hogy ki dobta le a hordóbombákat: a szír kormánycsapatok vagy az ostromlott ellenzéki szélsőségesek.

A német publicista úgy véli, hogy a pragmatikusok már régen megértettek, hogy a Nyugat nem tudja megvalósítani a Közel-Keletre vonatkozó rendezési elképzeléseit. Az európai uralom, amely Napóleon 1798-as egyiptomi expedíciójával kezdődött, immár a múlté. Az Iráni Iszlám Köztársaság 1978-as kikiáltása óta a térségben átalakulás figyelhető meg, ami még messze nem záródott le. Manapság erős helyi hatalmak – Irán, Szaúd-Arábia, Izrael, Törökország – rivalizálnak, illetve szövetkeznek egymással versengő nagyhatalmakkal, mint Oroszország vagy az USA.

A jelenlegi párosítások pedig a következők: az egyik oldalon az USA, Szaúd-Arábia és Izrael, a másikon Irán, Oroszország és Szíria, az iraki politika egy részének támogatásával, valamint a libanoni Hezbollahhal. A síiták és szunniták közötti vallási ellenségeskedést a politika tartósan kihasználja. Ehhez jön még Törökország, amely Európában csalódva és a várakozásba beleunva az ősi származási területe felé fordul, és olyan geopolitikai rendezésen dolgozik, melynek végső formája egyelőre nem belátható – írja publicisztikájában Fasbender.

A demokratizálás és a „nemzetépítés” megbukott

A demokratizálást és a „nemzetépítést” érintő összes próbálkozás teljes egészében elbukott. Az afganisztáni, iraki és líbiai kaotikus állapotokért egyedül a Nyugat a felelős. Egyiptom csak azért lehet a stabilitás szigete, mert el-Sziszi elnök személyében egy olyan uralkodót tűrnek meg, aki visszatért elődje, Mubarak status quo antéjához – írja a szerző, aki szerint azzal, hogy mindez csődöt mondott

a Nyugat jelentősen hozzájárult, hogy Oroszország 2015-ben beavatkozzon a szíriai polgárháborúba.”

Fasbender enne kapcsán emlékeztet, hogy Oroszország diplomáciájának évszázados keleti irányú hagyománya van, épp ezért a nyugati demokráciákhoz képest jobb partnernek tűnik a régió számára. Csak abban van megállapodás, hogy a helyi hatalmakat nem tartják elég megfelelőnek ahhoz, hogy önállóan tárgyaljanak a békéről.

Fotó: AFP

Az orosz elköteleződés ugyanakkor provokálja az amerikai (és nyugat-európai) vaskalaposokat, akik még hisznek abban, hogy a Nyugatnak van ereje ebben a nyersanyagok szempontjából rendkívül fontos térségben az egyedüli moderátor szerepét játszani.

Velük szemben olyan mérsékeltek állnak, akik elengedhetetlennek tartják, hogy a biztonság felelősségének szétosztása Eurázsia nyugati részén Oroszország bevonásával történjen”

– írja a publicista.

A Junge Freiheit szerzője szerint Amerika jelenleg kutyaszorítóban van, hiszen szívük szerint az ázsiai és a csendes-óceáni térségre koncentrálnának, Oroszországot azonban rendbontónak tekintik, amely nem tartja be teljes mértékben a játékszabályokat. Egy valódi büntetőakció az óriásbirodalom ellen viszont szóba sem jöhet, ehelyett mindkét oldal egy információs háborúból, „kiberháborúból”, szankciókból, ellenszankciókból, kiutasításokból, politikai beavatkozásokból és felforgató tevékenységből álló hibrid konfliktusban akaszkodik össze – teszi hozzá.

Visszatérés a reálpolitikához

Fasbender szerint lehetséges, hogy a támadás éjszakáján elhangzott Trump-nyilatkozat már alapvető változásokra utalhat, miszerint a Nyugat lemondott arról az álmáról, hogy az egész világra rákényszerítse a saját társadalmi és értékrendszerét. A jövőben is lesznek tekintélyuralmi kormányok, diktatúrák, polgárháborúk és konfliktusok.

A kihívás az, hogy biztosítani tudják az emberiesség egységes minimális alapjait, mint amilyenek a hadijogban szerepelnek – méghozzá sokpólusú körülmények között is, vagyis a nem nyugati hatalmak (Kína, Oroszország) bevonásával”

– írja véleménycikkében a német szerző, aki úgy véli, hogy a támadás miatt sok politikus és értelmiségi is foghatja a fejét, hiszen a reálpolitika visszatérése a lehetőségekre, nem pedig a vágyakra fókuszál.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Még Merkel is hátrahőkölt, akkora felháborodást keltett kémfőnökének kirúgása

Még Merkel is hátrahőkölt, akkora felháborodást keltett kémfőnökének kirúgása

amerika, london, párizs

A német belügyi hírszerzés volt vezetőjét, Hans-Georg Maassent azért menesztették pozíciójából, mert gyakorlatilag azt mondta, Merkel orbitálisat hazudott. A döntésnek olyan óriási visszhangja lett, hogy az egész kormánykoalíció beleremegett.

Dömötör: nem lehet olyanokra bízni a határvédelmet, akiknek a kezében ott van a kerítésvágó

Dömötör Csaba szerint nem lehet olyanokra bízni a határvédelmet és a biztonságot, "akik kezében ott a kerítésvágó".

A legfelsőbb iráni vezető az USA támogatta arab országokat tette felelőssé a szombati merényletért

A legfelsőbb iráni vezető az USA támogatta arab országokat tette felelőssé a szombati merényletért

amerika, london, párizs

Ali Hamenei ajatollah az Egyesült Államok által támogatott, Perzsa-öböl menti arab államokat tette felelőssé egy közleményében a szombati merényletért.

A baloldali svéd kormányt okolja a stockholmi terrortámadás legfiatalabb áldozatának édesapja

A 11 éves kislányát elvesztő Stefan Akerlund egy független bizottság felállítását szorgalmazza, mely megvizsgálná, hogy a tavalyi stockholmi merényletért felelősek-e a baloldali kormány tagjai és a hatóságok vezetői.

Egy transzneművel vennék be Európát Sargentiniék

Egy transzneművel vennék be Európát Sargentiniék

amerika, london, párizs

Megvan az Európai Zöld Párt "csodafegyvere" Judith Sargentini és Jean-Claude Juncker pótlására.

Jeszenszkyből egy is sok

Jeszenszkyből egy is sok

pszicho

Egyre inkább kiveri a biztosítékot a jobboldaliak közösségén belül. Most épp a 24.hu-nak adott interjú miatt.

Olasz Testvérek: Magyarországot azért büntetik, mert nem fogad be migránsokat

Olasz Testvérek: Magyarországot azért büntetik, mert nem fogad be migránsokat

amerika, london, párizs

Az olasz bevándorlásellenes párt, a Fratelli d'Italia elnöke, Giorgia Meloni adott interjút a magyar köztévének.

Lemondták a muszlim rapper koncertjét, aki a Bataclanban akart fellépni

A 2015-ös párizsi terrortámadás helyszínén akart koncertet adni a Medine nevű algériai származűsú rapper, azonban a koncertterem törölte a showt, ugyanis tüntetők protestáltak az ellen, hogy fellépjen.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére