Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

A demokráciaexport elbukott, a reálpolitika visszatért

2018. április 24. 14:58

Thomas Fasbender német publicista szerint a nyugati hatalmak szíriai légicsapása pragmatizmust tükröz, ugyanis az nem a polgárháború eldöntéséről vagy Aszad megbuktatásáról szólt, hanem a minimálisan elvárható nemzetközi játékszabályok betartásáról.

A szíriai vegyianyag-létesítmények elleni katonai csapás úgy híresült el a sajtóban, mintha az a szír hadsereg vagy annak támaszpontjai elleni támadás lett volna, mely indítékul szolgálhat Oroszországnak, hogy bevesse a Szíriában lévő légvédelmi rendszerét. Fontosak voltak Theresa May brit miniszterelnök egyértelmű szavai:

ez a légicsapás nem a szír polgárháború egy művelete és nem egy rezsimváltó stratégia része volt”

– emlékeztet a német publicista a Junge Freiheit hasábjain.

Fasbender szerint az ominózus támadás lényegét tekintve egy üzenet volt Moszkvának: elfogadjuk, hogy Oroszország közreműködik a térség megbékéltetésében, de akkor neki is garantálnia kell a játékszabályok betartását, mindenekelőtt a nemzetközi hadijog alapvetéseinek figyelembevételét.

Emmanuel Macron, Theresa May és Donald Trump

Fotó: AFP

Ahogyan Donald Trump fogalmazott, 2013-ban az orosz elnök megígérte az összes szíriai vegyi fegyver megsemmisítését, így a szerző szerint az a kérdés is háttérbe került, hogy ki dobta le a hordóbombákat: a szír kormánycsapatok vagy az ostromlott ellenzéki szélsőségesek.

A német publicista úgy véli, hogy a pragmatikusok már régen megértettek, hogy a Nyugat nem tudja megvalósítani a Közel-Keletre vonatkozó rendezési elképzeléseit. Az európai uralom, amely Napóleon 1798-as egyiptomi expedíciójával kezdődött, immár a múlté. Az Iráni Iszlám Köztársaság 1978-as kikiáltása óta a térségben átalakulás figyelhető meg, ami még messze nem záródott le. Manapság erős helyi hatalmak – Irán, Szaúd-Arábia, Izrael, Törökország – rivalizálnak, illetve szövetkeznek egymással versengő nagyhatalmakkal, mint Oroszország vagy az USA.

A jelenlegi párosítások pedig a következők: az egyik oldalon az USA, Szaúd-Arábia és Izrael, a másikon Irán, Oroszország és Szíria, az iraki politika egy részének támogatásával, valamint a libanoni Hezbollahhal. A síiták és szunniták közötti vallási ellenségeskedést a politika tartósan kihasználja. Ehhez jön még Törökország, amely Európában csalódva és a várakozásba beleunva az ősi származási területe felé fordul, és olyan geopolitikai rendezésen dolgozik, melynek végső formája egyelőre nem belátható – írja publicisztikájában Fasbender.

A demokratizálás és a „nemzetépítés” megbukott

A demokratizálást és a „nemzetépítést” érintő összes próbálkozás teljes egészében elbukott. Az afganisztáni, iraki és líbiai kaotikus állapotokért egyedül a Nyugat a felelős. Egyiptom csak azért lehet a stabilitás szigete, mert el-Sziszi elnök személyében egy olyan uralkodót tűrnek meg, aki visszatért elődje, Mubarak status quo antéjához – írja a szerző, aki szerint azzal, hogy mindez csődöt mondott

a Nyugat jelentősen hozzájárult, hogy Oroszország 2015-ben beavatkozzon a szíriai polgárháborúba.”

Fasbender enne kapcsán emlékeztet, hogy Oroszország diplomáciájának évszázados keleti irányú hagyománya van, épp ezért a nyugati demokráciákhoz képest jobb partnernek tűnik a régió számára. Csak abban van megállapodás, hogy a helyi hatalmakat nem tartják elég megfelelőnek ahhoz, hogy önállóan tárgyaljanak a békéről.

Fotó: AFP

Az orosz elköteleződés ugyanakkor provokálja az amerikai (és nyugat-európai) vaskalaposokat, akik még hisznek abban, hogy a Nyugatnak van ereje ebben a nyersanyagok szempontjából rendkívül fontos térségben az egyedüli moderátor szerepét játszani.

Velük szemben olyan mérsékeltek állnak, akik elengedhetetlennek tartják, hogy a biztonság felelősségének szétosztása Eurázsia nyugati részén Oroszország bevonásával történjen”

– írja a publicista.

A Junge Freiheit szerzője szerint Amerika jelenleg kutyaszorítóban van, hiszen szívük szerint az ázsiai és a csendes-óceáni térségre koncentrálnának, Oroszországot azonban rendbontónak tekintik, amely nem tartja be teljes mértékben a játékszabályokat. Egy valódi büntetőakció az óriásbirodalom ellen viszont szóba sem jöhet, ehelyett mindkét oldal egy információs háborúból, „kiberháborúból”, szankciókból, ellenszankciókból, kiutasításokból, politikai beavatkozásokból és felforgató tevékenységből álló hibrid konfliktusban akaszkodik össze – teszi hozzá.

Visszatérés a reálpolitikához

Fasbender szerint lehetséges, hogy a támadás éjszakáján elhangzott Trump-nyilatkozat már alapvető változásokra utalhat, miszerint a Nyugat lemondott arról az álmáról, hogy az egész világra rákényszerítse a saját társadalmi és értékrendszerét. A jövőben is lesznek tekintélyuralmi kormányok, diktatúrák, polgárháborúk és konfliktusok.

A kihívás az, hogy biztosítani tudják az emberiesség egységes minimális alapjait, mint amilyenek a hadijogban szerepelnek – méghozzá sokpólusú körülmények között is, vagyis a nem nyugati hatalmak (Kína, Oroszország) bevonásával”

– írja véleménycikkében a német szerző, aki úgy véli, hogy a támadás miatt sok politikus és értelmiségi is foghatja a fejét, hiszen a reálpolitika visszatérése a lehetőségekre, nem pedig a vágyakra fókuszál.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A gyorskaja és az ingyenes egészségügy hiányzik az ISIS dzsihadista feleségeinek

A gyorskaja és az ingyenes egészségügy hiányzik az ISIS dzsihadista feleségeinek

amerika, london, párizs

Egyre több segélykérés jut el a világsajtóhoz olyan nyugati nőktől, akik néhány évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy csatlakoznak az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez, ám sanyarú sorsuk okán mostanra meggondolták magukat és haza szeretnének térni.

Elérte az Egyesült Államok határát a migránsok előőrse

Elérte az Egyesült Államok határát kedden a Közép-Amerika több országából indult migránsok előőrse, mintegy 350 ember.

Rendszeresek a zsidóellenes megmozdulások Amszterdamban

Rendszeresek a zsidóellenes megmozdulások Amszterdamban

amerika, london, párizs

Heti rendszerességgel tartanak Izrael-ellenes, antiszemita tüntetéseket a második világháború holland áldozatainak emléket állító szobornál.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek a nap legfontosabb hírei.

Orbán Viktor: kiválóak a magyar-amerikai kapcsolatok

Orbán Viktor: kiválóak a magyar-amerikai kapcsolatok

kétharmad

A közép-európai régió energetikai kérdéseit és a magyar-amerikai kétoldalú kapcsolatokat tekintették át Orbán Viktor miniszterelnök és Rick Perry, az Egyesült Államok energiaügyi minisztere megbeszélésén az Országházban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Három éve, hogy vérfürdőt rendeztek a muszlim terroristák Párizsban

Három éve, hogy vérfürdőt rendeztek a muszlim terroristák Párizsban

amerika, london, párizs

Edouard Philippe francia miniszterelnök részvételével nemzeti megemlékezésen hajtottak fejet kedden a 2015. november 13-i, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek harmadik évfordulóján Párizsban és a fővároshoz közeli Saint-Denis-ben a Stade de France nemzeti stadionnál.

Trump: az amerikaiak nélkül már németül beszélnének Párizsban

Trump: az amerikaiak nélkül már németül beszélnének Párizsban

amerika, london, párizs

Donald Trump amerikai elnök "finoman" emlékeztette Emmanuel Macront a második világháború alakulására.

Videó: Birminghamben macsétával, kalapáccsal verték egymást a migránsok

Megdöbbentő videó látott napvilágot. Az eset Birminghamben, a migráció által egyik leginkább sújtott brit nagyvárosban történt. A migránsok macsétával, kalapáccsal estek egymásnak.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére