Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

A bűntudat terheli Németországot

2016. április 4. 15:38

Frauke Petryvel, a tartományi választásokon nagy meglepetést okozó AfD társelnökével készített interjút a Der Spiegel. A beszélgetés során Petry határozottan visszautasította azt, hogy szélsőjobboldali párt lenne az AfD. Az interjúban szóba került még a hazaszeretet, a német történelem és a bevándorlás problematikája.

Spiegel: Petry kisasszony, Ön a szélsőjobboldali Junge Freiheit nevű hetilapnak egyszer azt mondta egy interjúban, hogy „sok szavazó egy dolgot szeretne elkerülni mindenekfölött: hogy társítva legyenek a szélsőjobboldallal”. Most azonban a párt, az Alternatíva Németországnak, finoman szólva elég messze került a jobboldaltól.

Frauke Petry: Ön vádaskodással kezdi az interjút, nem pedig egy kérdéssel. Ez elég rossz! Az AfD egy liberális-konzervatív párt. Továbbá úgy gondolom, baj, hogy úgy tekintünk a baloldal és a jobboldal küzdelmére, mint harcra a jó és a gonosz között. Németországban a jobboldalt az idegengyűlölettel és a náci rezsim politikájával azonosítják. Amerikában a Milton Friedman-féle liberális gazdaságpolitika szélsőjobboldalinak tűnik. Úgyhogy ez a definíciótól függ.

Frauke Petry

Fotó: AFP

Spiegel: Rendben, akkor kérem, segítsen ki minket. Hogyan definiálná a szélsőjobboldalt?

Petry: Nem gondolkodom ilyenfajta kategóriákban. A bankok vagy a jelenlegi európai rendszer iránti kritikánkkal nagyon közel vagyunk Sahra Wagenknechthez (a szélsőbaloldal helyettes-elnöke). Akkor ez azt jelenti, hogy mi tulajdonképpen szélsőbaloldaliak vagyunk?

Spiegel: Azt próbálja mondani, hogy az AfD nem egy szélsőjobboldali párt?

Petry: Azt tisztán látom, hogy önnek szüksége van a címkékre. Ha ez nem a társítás lenne a jóval és a gonosszal, akkor probléma nélkül mondhatnám: igen, az AfD részben olyan, mint a Kereszténydemokraták (CDU) egykoron: egy demokratikus szélsőjobboldali párt.

Spiegel: Az ön pártjának programtervezete tele van mindenütt ott leselkedő veszélyekkel: az iszlám, ami fenyeget bennünket, az EU, amely megfoszt minket a jogainktól, ott van a kormány, ami hazudik nekünk. A párt miért ilyen pesszimista és félelemmel teli?

Petry: Nem találom az AfD tagjait lehangoltnak vagy rettegőnek, éppen ellenkezőleg. Rengeteg bátorságot követel meg Németországban az, hogy valaki felálljon és kifejezésre juttassa gondolatait, melyet jelenleg nem fejez ki a lakosság többsége.

Spiegel: Németország egy stabil demokrácia széles pártspektrummal. Mindenféle vélemények megjelennek a médiában. Hol itt a probléma?

Petry: Amikor (a Baloldal) benyújtja javaslatát a CDU-nak a koalícióra, papíron lehet, hogy többféle párt van, de tartalom tekintetében nincsen széles pártspektrum. Ezenkívül az emberek látják, hogy ezt már nem lehet továbbra úgy komolyan venni, mint a szuverén politikai intézményrendszer.

Spiegel: A világ globalizált és Európa egyesült, de az AfD a „nemzetre” fókuszál. Miért?

Petry: Németország valutája és migrációs politikája jelenleg elpusztítja az európai szolidaritást, és a visszatérés a nemzetállamok gondolatához minden európai országban egy természetes korrekció a Brüsszeli központosításra. Mi úgy hisszük, hogy az egészséges hazafiságnak természetesnek kellene lennie Németországban. Ez az álláspont magában foglalja a felelősséget a történelmünkért, de ugyancsak feltételez egy egészséges kapcsolatot az identitásunkhoz, ami nélkül lehetetlen előretekintően fellépni itthon és külföldön. Hibásnak gondoljuk, hogy a német politikusok kizárólag a bűntudat köpönyegébe burkolják magukat.

Fotó: AFP

Spiegel: Mit ért a bűntudat köpönyege alatt?

Petry: Németország múltját mindenféle dolgok igazolására használják. Az emberek azt mondják: nekünk meg kell tennünk ezt vagy azt, mert mi, németek a bűntudat egy speciális fajtájával terheljük le magunkat. Hallani, hogy be kell olvasztani Németországot a nagyobb Európába, ezzel örökre megakadályozva a német nacionalizmus feltámadását. De a nacionalizmust és a hazafiságot rendszeresen egy kalap alá veszik. Még Németország jelenlegi, katasztrofális migrációs politikája sem tud túljutni Németország múltjára való hivatkozás nélkül. Néhány héttel ezelőtt Drezdában, a Központi Zsidó Tanács egykori elnöke, Charlotte Knobloch óvott a bűntudat és a felelősség egyenlőségétől, és arra ösztönzött bennünket, hogy legyen még inkább értékalapú a hazafiság. Az igazi felelősség az, hogy merítenünk kell Németország múltjából, megőrizve a demokráciát, a szabadságot és a jogállamiságot.

Spiegel: Ha mások vélemények tisztelete olyan fontos számára, – a hozzáállás egy sokszínű társadalmat feltételez – akkor miért ellenzi a bevándorlást?

Petry: Nem vagyok a bevándorlás ellen, de miért gondolja, hogy mások véleményének tiszteletben tartása szükségessé teszi a bevándorlást? Évtizedek óta hiányzik egy ideológiamentes vita ebben a kérdésben. Egy ilyen vita elengedhetetlen, mert gazdasági és a társadalmi környezeti hatásokkal jár, mind a hazai, mind pedig a fogadó országok számára egyaránt fontos, ahogyan azt az oxfordi közgazdász, Paul Collier könyvében „Exodusnak” illette a folyamatot. Egy dolog világos: a rengeteg muszlim bevándorlása meg fogja változtatni a kultúránkat. Ha ez a változás kívánatos, akkor ennek demokratikus döntésnek kell lennie a nagy többség támogatásával. De Merkel asszony egyszerűen megnyitotta a határokat és meghívott mindenkit a parlament vagy az emberek megkérdezése nélkül.

[…]

Spiegel: Néhány hónapja Önt megkérdezték, hogy látja az AfD helyzetét 10 éven belül. Ön azt válaszolta, hogy „kormányon”. Feltételezhetjük, hogy még mindig ez a helyzet?

Petry: Nincs olyan sok időnk éretté válni, mint a Zöldeknek. De az eddigiek azt mutatták, hogy viszonylag gyorsan tanulunk. Azt gondolom, hogy meg tudjuk szerezni a 25, 30 százalékot, ha keményen dolgozunk és a többi párt továbbra is elköveti a régi hibáit. Akkor már el tudjuk dönteni, hogy kivel lépünk koalícióra és kivel nem. Mi tudjuk, hogy hova akarunk eljutni. Hogy hogyan fejlődik a többi párt, az ebben a pillanatban nem tűnik világosnak számomra.

(Spiegel Online)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Azt írta a szomáliai migránsokra, hogy lusták, ezért pénzbírságot kellett fizetnie

Egy 70 éves embernek kellett a bíróság elé állnia, mert azt írta a Facebookon, hogy "a szomáliaiak lusták és nem akarnak dolgozni."

Holland újságíró: Sorosnak velünk is terve van

Holland újságíró: Sorosnak velünk is terve van

amerika, london, párizs

A magyar származású amerikai milliárdos személye Hollandiában is egyre nagyobb vitákat generál. Az ország egyik legismertebb jobboldali újságírója egy videóban beszélt Soros hollandiai tevékenységéről.

Gyurcsány családi vállalkozást csinált a DK-ból

Gyurcsány Ferenc - az észak-koreai diktátorok "családcentrikusan demokratikus" kinevezési gyakorlatát a magyar baloldalon is meghonosítva - a DK-s EP-lista első helyére a saját feleségét, Dobrev Klárát jelölte meg. Még szerencse, hogy a pártot Demokratikus Koalíciónak hívják.

Kiderült, mégsem egy átlagos hajléktalan késelt és lövöldözött Franciaországban

Kiderült, mégsem egy átlagos hajléktalan késelt és lövöldözött Franciaországban

amerika, london, párizs

Miután kedd este négy ember súlyosan megsérült egy ismeretlen tettes által elkövetett marseille-i késes támadásban, a bevándorláspárti média már kész tényként közölte, hogy nincs ok az aggodalomra, csupán egy hétköznapi hajléktalanról van szó. Ez azonban nem volt igaz.

Tarlós István útépítési programot indít az összes budapesti földút leaszfaltozására

Szilárd útburkolattal látják el az összes budapesti földutat egy négyéves útépítési program keretében, amelynek első körében tizenhárom kerületet érintően 8,3 milliárd forintot fordítanak az aszfaltozásra - jelentette be Tarlós István. A budapesti főpolgármester emellett még repülészárlat elrendelését is kezdeményezi az éjfél és reggel öt óra közötti időszakra a Liszt Ferenc repülőtér környékén lakók nyugalma biztosítása érdekében.

A bevándorláspárti német Zöldek megint a Fidesz miatt sivalkodnak

A bevándorláspárti német Zöldek megint a Fidesz miatt sivalkodnak

amerika, london, párizs

A nyíltan bevándorláspárti német Zöldek azt követelik Webertől, hogy rakja ki a Fideszt az Európai Néppártból. Hans-Peter Friedrich, a német szövetségi parlament alsóházának, a Bundestagnak a bajor konzervatív alelnöke viszont határozottan visszautasította pénteken Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök azon megjegyzését, hogy a Fideszt ki kellene zárni az európai pártcsaládjából.

Tibi atya, az örök kamasz

Tibi atya, az örök kamasz

piszkostizenkettő

Tibi atya, ez a grafikai eszközökkel létrehozott, interneten fellelhető alkoholista pap, ez a be nem azonosítható - épp ezért bátor - entitás ismét szerepzavarba esett, és a pucér nős vicceken, a seggrészegen hasra esős poénokon röhögcsélés, no meg a bögre és pólóárusítás mellett belekotnyeleskedett a felnőttek dolgába.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére