Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

A bűntudat terheli Németországot

2016. április 4. 15:38

Frauke Petryvel, a tartományi választásokon nagy meglepetést okozó AfD társelnökével készített interjút a Der Spiegel. A beszélgetés során Petry határozottan visszautasította azt, hogy szélsőjobboldali párt lenne az AfD. Az interjúban szóba került még a hazaszeretet, a német történelem és a bevándorlás problematikája.

Spiegel: Petry kisasszony, Ön a szélsőjobboldali Junge Freiheit nevű hetilapnak egyszer azt mondta egy interjúban, hogy „sok szavazó egy dolgot szeretne elkerülni mindenekfölött: hogy társítva legyenek a szélsőjobboldallal”. Most azonban a párt, az Alternatíva Németországnak, finoman szólva elég messze került a jobboldaltól.

Frauke Petry: Ön vádaskodással kezdi az interjút, nem pedig egy kérdéssel. Ez elég rossz! Az AfD egy liberális-konzervatív párt. Továbbá úgy gondolom, baj, hogy úgy tekintünk a baloldal és a jobboldal küzdelmére, mint harcra a jó és a gonosz között. Németországban a jobboldalt az idegengyűlölettel és a náci rezsim politikájával azonosítják. Amerikában a Milton Friedman-féle liberális gazdaságpolitika szélsőjobboldalinak tűnik. Úgyhogy ez a definíciótól függ.

Frauke Petry

Fotó: AFP

Spiegel: Rendben, akkor kérem, segítsen ki minket. Hogyan definiálná a szélsőjobboldalt?

Petry: Nem gondolkodom ilyenfajta kategóriákban. A bankok vagy a jelenlegi európai rendszer iránti kritikánkkal nagyon közel vagyunk Sahra Wagenknechthez (a szélsőbaloldal helyettes-elnöke). Akkor ez azt jelenti, hogy mi tulajdonképpen szélsőbaloldaliak vagyunk?

Spiegel: Azt próbálja mondani, hogy az AfD nem egy szélsőjobboldali párt?

Petry: Azt tisztán látom, hogy önnek szüksége van a címkékre. Ha ez nem a társítás lenne a jóval és a gonosszal, akkor probléma nélkül mondhatnám: igen, az AfD részben olyan, mint a Kereszténydemokraták (CDU) egykoron: egy demokratikus szélsőjobboldali párt.

Spiegel: Az ön pártjának programtervezete tele van mindenütt ott leselkedő veszélyekkel: az iszlám, ami fenyeget bennünket, az EU, amely megfoszt minket a jogainktól, ott van a kormány, ami hazudik nekünk. A párt miért ilyen pesszimista és félelemmel teli?

Petry: Nem találom az AfD tagjait lehangoltnak vagy rettegőnek, éppen ellenkezőleg. Rengeteg bátorságot követel meg Németországban az, hogy valaki felálljon és kifejezésre juttassa gondolatait, melyet jelenleg nem fejez ki a lakosság többsége.

Spiegel: Németország egy stabil demokrácia széles pártspektrummal. Mindenféle vélemények megjelennek a médiában. Hol itt a probléma?

Petry: Amikor (a Baloldal) benyújtja javaslatát a CDU-nak a koalícióra, papíron lehet, hogy többféle párt van, de tartalom tekintetében nincsen széles pártspektrum. Ezenkívül az emberek látják, hogy ezt már nem lehet továbbra úgy komolyan venni, mint a szuverén politikai intézményrendszer.

Spiegel: A világ globalizált és Európa egyesült, de az AfD a „nemzetre” fókuszál. Miért?

Petry: Németország valutája és migrációs politikája jelenleg elpusztítja az európai szolidaritást, és a visszatérés a nemzetállamok gondolatához minden európai országban egy természetes korrekció a Brüsszeli központosításra. Mi úgy hisszük, hogy az egészséges hazafiságnak természetesnek kellene lennie Németországban. Ez az álláspont magában foglalja a felelősséget a történelmünkért, de ugyancsak feltételez egy egészséges kapcsolatot az identitásunkhoz, ami nélkül lehetetlen előretekintően fellépni itthon és külföldön. Hibásnak gondoljuk, hogy a német politikusok kizárólag a bűntudat köpönyegébe burkolják magukat.

Fotó: AFP

Spiegel: Mit ért a bűntudat köpönyege alatt?

Petry: Németország múltját mindenféle dolgok igazolására használják. Az emberek azt mondják: nekünk meg kell tennünk ezt vagy azt, mert mi, németek a bűntudat egy speciális fajtájával terheljük le magunkat. Hallani, hogy be kell olvasztani Németországot a nagyobb Európába, ezzel örökre megakadályozva a német nacionalizmus feltámadását. De a nacionalizmust és a hazafiságot rendszeresen egy kalap alá veszik. Még Németország jelenlegi, katasztrofális migrációs politikája sem tud túljutni Németország múltjára való hivatkozás nélkül. Néhány héttel ezelőtt Drezdában, a Központi Zsidó Tanács egykori elnöke, Charlotte Knobloch óvott a bűntudat és a felelősség egyenlőségétől, és arra ösztönzött bennünket, hogy legyen még inkább értékalapú a hazafiság. Az igazi felelősség az, hogy merítenünk kell Németország múltjából, megőrizve a demokráciát, a szabadságot és a jogállamiságot.

Spiegel: Ha mások vélemények tisztelete olyan fontos számára, – a hozzáállás egy sokszínű társadalmat feltételez – akkor miért ellenzi a bevándorlást?

Petry: Nem vagyok a bevándorlás ellen, de miért gondolja, hogy mások véleményének tiszteletben tartása szükségessé teszi a bevándorlást? Évtizedek óta hiányzik egy ideológiamentes vita ebben a kérdésben. Egy ilyen vita elengedhetetlen, mert gazdasági és a társadalmi környezeti hatásokkal jár, mind a hazai, mind pedig a fogadó országok számára egyaránt fontos, ahogyan azt az oxfordi közgazdász, Paul Collier könyvében „Exodusnak” illette a folyamatot. Egy dolog világos: a rengeteg muszlim bevándorlása meg fogja változtatni a kultúránkat. Ha ez a változás kívánatos, akkor ennek demokratikus döntésnek kell lennie a nagy többség támogatásával. De Merkel asszony egyszerűen megnyitotta a határokat és meghívott mindenkit a parlament vagy az emberek megkérdezése nélkül.

[…]

Spiegel: Néhány hónapja Önt megkérdezték, hogy látja az AfD helyzetét 10 éven belül. Ön azt válaszolta, hogy „kormányon”. Feltételezhetjük, hogy még mindig ez a helyzet?

Petry: Nincs olyan sok időnk éretté válni, mint a Zöldeknek. De az eddigiek azt mutatták, hogy viszonylag gyorsan tanulunk. Azt gondolom, hogy meg tudjuk szerezni a 25, 30 százalékot, ha keményen dolgozunk és a többi párt továbbra is elköveti a régi hibáit. Akkor már el tudjuk dönteni, hogy kivel lépünk koalícióra és kivel nem. Mi tudjuk, hogy hova akarunk eljutni. Hogy hogyan fejlődik a többi párt, az ebben a pillanatban nem tűnik világosnak számomra.

(Spiegel Online)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Észt belügyminiszter: Orbán Viktor megvédte Európát és Észtország is igyekszik követni őt ebben

Észt belügyminiszter: Orbán Viktor megvédte Európát és Észtország is igyekszik követni őt ebben

amerika, london, párizs

Andres Anvelt, észt belügyminiszter bejelentette, hogy nem hajlandó bevándorlókat betelepíteni és teljesen egyetért a magyar miniszterelnökkel abban, hogy le kell zárni a határokat, hogy megakadályozzák a harmadik világbeli bevándorlók áradatát.

Javarészt bevándorlók lakta dél-francia település lett Európa legveszélyesebb városa

A legveszélyesebb városok listájának első tíz helyén csak nyugat-európai városokat találni.

Elfogtak egy brit ISIS-terroristát Szíriában

A bevándorlókkal teli Birminghamből négy éve költözött Szíriába az a férfi, akinek az elfogásáról készült felvételt vasárnap hozták nyilvánosságra.

Megint át kell rajzolni Európa térképét?

Megint át kell rajzolni Európa térképét?

amerika, london, párizs

Svájcban van egy kis olasz exklávé. Úgy hívják: Campione d'Italia. A kaszinóváros eddig Olaszországhoz tartozott, ám nemrég csődöt jelentett a kaszinó, emiatt pedig felmerült, hogy csatlakoznának Svájchoz.

Ujhelyi István saját magát hazaárulózta le 2015-ös nyilatkozata alapján

Ujhelyi István saját magát hazaárulózta le 2015-ös nyilatkozata alapján

kinyílott a pitypang

A szocialista politikus a Soros-Sargentini-jelentés kapcsán azt hangoztatta, "hazafias" kötelességből védte meg a magyar embereket Orbánnal szemben, és ezért szavazta meg a jelentést. Fura, hogy 2015-ben még teljesen mást mondott, olyannyira, hogy három évvel ezelőtti nyilatkozatai alapján ma Ujhelyi István is hazaárulónak gondolná Ujhelyi Istvánt.

Durva lejtmenetben Merkelék hitelessége

Durva lejtmenetben Merkelék hitelessége

amerika, london, párizs

Már megbánhatták a kormánykoalíció vezetői, hogy kipaterolták Hans-Georg Maassent, a német belügyi hírszerzés (BfV) vezetőjét.

Így robbantja rá Orbán Viktor a valóságot Európára

A salzburgi találkozón kérdezték a magyar miniszterelnököt arról, mi a megoldás a bevándorlásra. Orbán Viktor nem futott fölösleges köröket a válasszal.

Szijjártó: Magyarország kemény, de arányos választ fog adni, ha az ukránok kiutasítják a beregszászi konzult

Szijjártó: Magyarország kemény, de arányos választ fog adni, ha az ukránok kiutasítják a beregszászi konzult

kétharmad

Ha az ukrán fél konzult utasít ki, az nem maradhat azonnali arányos válasz nélkül magyar részről, ezt azonban remélhetőleg el lehet kerülni - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap Budapesten.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére