Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#sport
#Orbán Viktor
#bevándorlás
#belföld
#Soros György
#külföld
#demográfia
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
kétharmad
 
 
 
 

A britek kilépnének az EU-ból, de a magyarok maradjanak

2016. február 16. 17:18

Kétféle brit hozzáállás van: az egyik szerint azért kell bent maradni az Európai Unióban, mert ez a lehető legelőnyösebb az ország számára; a másik viszont mindenáron szabadulni akar, mert úgy tekint Nagy-Britanniára, mint az EU sántikáló és folyton panaszkodó tagjára. Mindkét vélekedésnek voltak hívei a Mathias Corvinus Collegium által hétfő este, Budapesten megrendezett vitán, amelyen neves brit szakértők ütköztették álláspontjukat a Brexittel és az európai politikával kapcsolatban.

NATO: jó – EU: rossz

Komoly vállalásokat tettünk, de cserébe pontosan tudtuk, mire számíthatunk – így foglalta össze az észak-atlanti katonai szövetség előnyét John O'Sullivan. Az EU viszont ettől teljesen eltérő módon működik, a csatlakozáskor nem volt szó olyan mértékű integrációról, mint ami bekövetkezett. Ezért Nagy-Britanniának ki kellene lépnie az Unióból, hogy visszanyerje elveszített szuverenitását és függetlenségét.

John O'Sullivan a budapesti székhelyű Danube Institute elnöke, korábban Margaret Thatcher brit kormányfő tanácsadójaként és beszédírójaként is dolgozott. Néhány éve magyarul is kiadták Az elnök, a pápa és a miniszterelnök című nagy sikerű könyvét.

Abban látja a konfliktus lényegét, hogy Nagy-Britannia hagyományosan tiszteli és követi a szabályokat, ezért fontos számára, hogy azokat miként hozzák meg. Ehhez képest az EU-ban sokszor velük szemben hoznak meg döntéseket, amiket ráadásul számos – kevésbé szabálytisztelő – ország meg sem próbál betartani.

Már a belépéskor bizonytalanok voltak a britek, de akkor biztosították őket, hogy nem kell feladniuk a szuverenitásukat. Ehhez képest ha az EU-ban egy országot újra meg újra leszavaz a többség, akkor már nem tekinthető önmagát kormányzó demokráciának. Pedig a britek számára ez a legfontosabb: van egy rendszer, amit a történelem során kialakítottak és megszoktak – sőt, még "exportálták" is azt, még ha nem is mindig sikeresen.

Fotó: AFP
Veszélyes precedenst teremthet

Európa-szerte nő a saját országuk kilépését támogatók aránya, például Magyarországon is, ahol hagyományosan kényesek a szuverenitás sérülésére. De más szempontból is precedensértékű volt a brit kezdeményezés Malcolm Gillies szerint: az elmúlt hetekben már Németországban is felmerült a bevándorlóknak járó szociális támogatások korlátozása, illetve Dániának is tetszenek egyes brit javaslatok.

Malcolm Gillies professor emeritus az Ausztrál Nemzeti Egyetemen, de tanít többek közt a londoni King's College-on is. Éveken át rektorként vezetett két brit egyetemet, 2012 óta pedig a Mathias Corvinus Collegium vendégelőadója.

Nem azért szavaznak a britek az uniós tagságról, mert annyira érdekli őket az EU, hanem mert Cameron így taktikázott – véli Brendan Donelly. Amikor a kormányfő először került a Konzervatív Párt élére, még kerülte az európai kérdést, mert az a saját tagságukat is megosztotta. Ezért jött elő 2013-ban ezzel az "okos kompromisszummal", miszerint maradhat az ország az Unióban, de csak ha megreformálják azt.

Brendan Donnelly 2003 óta a Federal Trust nevű londoni kutatóintézet igazgatója, korábban volt az Európai Parlament képviselője, de dolgozott az Európai Bizottságban és a brit külügyminisztériumban is. A Pro-Euro Konzervatív Párt alapítója.

Két karikatúraként szokás ábrázolni az EU-t: szuverén államok laza szövetségeként, vagy föderatív szuperállamként, amiben mindenről Brüsszel dönt. De egyik sem igaz, a valóságban az unió egy "okos kompromisszum" a két véglet között.

 

Nem mindenkinek éri meg kilépni

Hitről beszélni értelmetlen, mert a politikai rendszerekhez mindig szkeptikusan és kritikusan kell viszonyulni – jelentette ki O'Sullivan. Soha nem az idealisztikus célokat kell nézni, hanem a gyakorlati tapasztalatokat, és az elmúlt évek termése egy mindmáig megoldatlan euróválság, valamint egy migrációs krízis, ami mögött az áll, hogy a külső határok biztosítása nélkül törölték el a belsőket. Ezek súlyos válságok, amikért nem egyes államok a felelősek, hanem az európai közösség.

Magyarország helyében viszont nem lépne ki O'Sullivan, mert figyelembe kell venni, hogy esetünkben túlsúlyban vannak a tagsággal járó előnyök. Ehelyett inkább arra kell törekednünk, hogy minél több hatalmat csikarjunk ki a periférikus országok kezébe.

Még ha ezúttal a maradás mellett is dönt a brit nép, akkor sem fog megváltozni a hozzáállás az Unióhoz, néhány hét múlva ugyanúgy problémázni fognak valamin. O'Sullivan szerint ezt végre el kellene fogadni, és az EU szempontjából is szerencsésebb lenne, ha kilépne a "folyton panaszkodó" tagja, Nagy-Britannia.

Szóba került az "agyelszívás" (brain drain) jelensége is: Gillies szerint Magyarország is szenved attól, hogy a legtehetségesebb szakemberei a sokkal magasabb fizetés reményében a gazdagabb országokba vándorol. Szerinte erre egyetlen megoldás van: Európa-szerte hasonló nagyságú béreket kell meghatározni.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Simán nyert a Fidesz jelöltje Békéscsabán

A békéscsabai időközi választást a Fidesz jelöltje nyerte meg.

Ausztriában nem lehet többé törökül letenni a jogsit

Ausztriában nem lehet többé törökül letenni a jogsit

amerika, london, párizs

Eddig lehetett, sokan éltek is a lehetőséggel, Norbert Hofer szerint viszont fontos, hogy az osztrák állampolgárok beszéljenek németül.

Migránssimogató békeaktivisták tiltakoztak a német konzervatívok ellen

Migránssimogató békeaktivisták tiltakoztak a német konzervatívok ellen

amerika, london, párizs

A résztvevők a hivatalosan Keresztényszociális Unió (CSU) bajor konzervatív párt jobbra tolódása és a közbeszéd eldurvulása ellen tiltakoztak vasárnap Münchenben. A háttérben az állhat, hogy a "civil" szervezeteknek nem tetszik, hogy a CSU a német állampolgárok biztonsága érdekében szigorúbb migránspolitikát vezetett be a tartományban.

Özil: két szívem van, egy német és egy török

Özil: két szívem van, egy német és egy török

amerika, london, párizs

Mesut Özil szerint tiszteletlenség lett volna a részéről, ha nem találkozik Erdogannal.

Több millió forintba kerül Svédországnak a migránsok szexuális felvilágosítása

Több millió forintba kerül Svédországnak a migránsok szexuális felvilágosítása

amerika, london, párizs

A svéd kormány célja az, hogy az illegális bevándorlókat megtanítsa arra, hogyan közeledjenek a svéd nőkhöz, hiszen a migránsok odavannak a szőkékért.

Csak a konzervativizmus győzheti le Macront és világképét

Csak a konzervativizmus győzheti le Macront és világképét

amerika, london, párizs

Frédéric Saint-Clair politikai elemző, Dominique de Villepin miniszterelnök egykori tanácsadója szerint létezik ellenszer a macroni politikára és világképre. Szerinte a francia ellenzéknek vissza kell találnia a konzervatív politikai hagyományhoz. Egy olyan hagyományhoz, amely Közép-Kelet Európában reneszánszát éli napjainkban.

562 éve diadalmaskodott Hunyadi János serege Nándorfehérvárnál

562 éve diadalmaskodott Hunyadi János serege Nándorfehérvárnál

szabad vasárnap

A Hunyadi János által vezetett keresztény magyar seregek 1456. július 22-én mértek megsemmisítő vereséget II. Mehmed török szultán hadaira. A déli harangszó a keresztény világban azóta is a nándorfehérvári diadalra emlékeztet. A napot 2011-ben az Országgyűlés a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére