Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
spring is coming
 
 
 
 

A britek kilépnének az EU-ból, de a magyarok maradjanak

2016. február 16. 17:18

Kétféle brit hozzáállás van: az egyik szerint azért kell bent maradni az Európai Unióban, mert ez a lehető legelőnyösebb az ország számára; a másik viszont mindenáron szabadulni akar, mert úgy tekint Nagy-Britanniára, mint az EU sántikáló és folyton panaszkodó tagjára. Mindkét vélekedésnek voltak hívei a Mathias Corvinus Collegium által hétfő este, Budapesten megrendezett vitán, amelyen neves brit szakértők ütköztették álláspontjukat a Brexittel és az európai politikával kapcsolatban.

NATO: jó – EU: rossz

Komoly vállalásokat tettünk, de cserébe pontosan tudtuk, mire számíthatunk – így foglalta össze az észak-atlanti katonai szövetség előnyét John O'Sullivan. Az EU viszont ettől teljesen eltérő módon működik, a csatlakozáskor nem volt szó olyan mértékű integrációról, mint ami bekövetkezett. Ezért Nagy-Britanniának ki kellene lépnie az Unióból, hogy visszanyerje elveszített szuverenitását és függetlenségét.

John O'Sullivan a budapesti székhelyű Danube Institute elnöke, korábban Margaret Thatcher brit kormányfő tanácsadójaként és beszédírójaként is dolgozott. Néhány éve magyarul is kiadták Az elnök, a pápa és a miniszterelnök című nagy sikerű könyvét.

Abban látja a konfliktus lényegét, hogy Nagy-Britannia hagyományosan tiszteli és követi a szabályokat, ezért fontos számára, hogy azokat miként hozzák meg. Ehhez képest az EU-ban sokszor velük szemben hoznak meg döntéseket, amiket ráadásul számos – kevésbé szabálytisztelő – ország meg sem próbál betartani.

Már a belépéskor bizonytalanok voltak a britek, de akkor biztosították őket, hogy nem kell feladniuk a szuverenitásukat. Ehhez képest ha az EU-ban egy országot újra meg újra leszavaz a többség, akkor már nem tekinthető önmagát kormányzó demokráciának. Pedig a britek számára ez a legfontosabb: van egy rendszer, amit a történelem során kialakítottak és megszoktak – sőt, még "exportálták" is azt, még ha nem is mindig sikeresen.

Fotó: AFP
Veszélyes precedenst teremthet

Európa-szerte nő a saját országuk kilépését támogatók aránya, például Magyarországon is, ahol hagyományosan kényesek a szuverenitás sérülésére. De más szempontból is precedensértékű volt a brit kezdeményezés Malcolm Gillies szerint: az elmúlt hetekben már Németországban is felmerült a bevándorlóknak járó szociális támogatások korlátozása, illetve Dániának is tetszenek egyes brit javaslatok.

Malcolm Gillies professor emeritus az Ausztrál Nemzeti Egyetemen, de tanít többek közt a londoni King's College-on is. Éveken át rektorként vezetett két brit egyetemet, 2012 óta pedig a Mathias Corvinus Collegium vendégelőadója.

Nem azért szavaznak a britek az uniós tagságról, mert annyira érdekli őket az EU, hanem mert Cameron így taktikázott – véli Brendan Donelly. Amikor a kormányfő először került a Konzervatív Párt élére, még kerülte az európai kérdést, mert az a saját tagságukat is megosztotta. Ezért jött elő 2013-ban ezzel az "okos kompromisszummal", miszerint maradhat az ország az Unióban, de csak ha megreformálják azt.

Brendan Donnelly 2003 óta a Federal Trust nevű londoni kutatóintézet igazgatója, korábban volt az Európai Parlament képviselője, de dolgozott az Európai Bizottságban és a brit külügyminisztériumban is. A Pro-Euro Konzervatív Párt alapítója.

Két karikatúraként szokás ábrázolni az EU-t: szuverén államok laza szövetségeként, vagy föderatív szuperállamként, amiben mindenről Brüsszel dönt. De egyik sem igaz, a valóságban az unió egy "okos kompromisszum" a két véglet között.

 

Nem mindenkinek éri meg kilépni

Hitről beszélni értelmetlen, mert a politikai rendszerekhez mindig szkeptikusan és kritikusan kell viszonyulni – jelentette ki O'Sullivan. Soha nem az idealisztikus célokat kell nézni, hanem a gyakorlati tapasztalatokat, és az elmúlt évek termése egy mindmáig megoldatlan euróválság, valamint egy migrációs krízis, ami mögött az áll, hogy a külső határok biztosítása nélkül törölték el a belsőket. Ezek súlyos válságok, amikért nem egyes államok a felelősek, hanem az európai közösség.

Magyarország helyében viszont nem lépne ki O'Sullivan, mert figyelembe kell venni, hogy esetünkben túlsúlyban vannak a tagsággal járó előnyök. Ehelyett inkább arra kell törekednünk, hogy minél több hatalmat csikarjunk ki a periférikus országok kezébe.

Még ha ezúttal a maradás mellett is dönt a brit nép, akkor sem fog megváltozni a hozzáállás az Unióhoz, néhány hét múlva ugyanúgy problémázni fognak valamin. O'Sullivan szerint ezt végre el kellene fogadni, és az EU szempontjából is szerencsésebb lenne, ha kilépne a "folyton panaszkodó" tagja, Nagy-Britannia.

Szóba került az "agyelszívás" (brain drain) jelensége is: Gillies szerint Magyarország is szenved attól, hogy a legtehetségesebb szakemberei a sokkal magasabb fizetés reményében a gazdagabb országokba vándorol. Szerinte erre egyetlen megoldás van: Európa-szerte hasonló nagyságú béreket kell meghatározni.

OLVASTAD MÁR?

spring is coming
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
24 órán át erőszakoltak fiatalkorú lányokat a migránsok Spanyolországban

24 órán át erőszakoltak fiatalkorú lányokat a migránsok Spanyolországban

amerika, london, párizs

Spanyolországban történt a döbbenetes eset, az Algériából származó migránsokat a héten tartóztatták le.

12 ezer veszélyes radikálist tartanak nyilván Franciaországban

12 ezer veszélyes radikálist tartanak nyilván Franciaországban

amerika, london, párizs

Mintegy 12 ezer veszélyes radikális embert tartanak nyilván a francia hatóságok - mondta Soós Eszter Petronella politológus, Franciaország-szakértő szombat reggel az M1 aktuális csatornán az előző napi túszdrámával kapcsolatban.

Budapest az e-sport fővárosa

Életünk jelentős, és egyre nagyobb részét töltjük online: hálózatfüggő a munkánk, neten tartunk kapcsolatot, intézzük ügyeinket. Így
természetes, hogy a kikapcsolódást is ezen a platformon keressük. Ez felértékeli az e-sport jelentőségét, amely a legnagyobb ütemben fejlődő sporttevékenység. Drasztikusan nő a piacban lehetőséget látó vállalatok száma, ezáltal a szektor jelentős gazdasági hatással is bír. Talán ennek köszönhető, hogy idén márciusban Magyarország megrendezi első nemzetközi e-sport tornáját. A V4 FutureSportsFestivalt az Egymillióan a magyar esportért Egyesület szervezésében követhetjük nyomon.

Juncker kiborult, belengette a távozását

Juncker kiborult, belengette a távozását

amerika, london, párizs

Nagyon komolyan elkezdett rezegni a léc az Európai Bizottság elnöke alatt, brüsszeli források szerint Juncker dühöng a kabinetfőnöke körül kirobbant botrány miatt.

Megálljt parancsolt Trump a transznemű lobbinak

Megálljt parancsolt Trump a transznemű lobbinak

amerika, london, párizs

Donald Trump amerikai elnök erősen korlátozta a transzneműek szolgálatát a hadseregben.

Volt jobbikos képviselő: a Jobbik pálfordulása segíti a Fidesz kormányra kerülését

Volt jobbikos képviselő: a Jobbik pálfordulása segíti a Fidesz kormányra kerülését

spring is coming

Mirkóczki Ádám Jobbik-szóvivő szerdai beismerő interjúja, miszerint a 2010 előtti retorikájukban hazudtak szavazóiknak arról, hogy valójában mit képviselnek, igencsak nagy felháborodást keltett még a saját köreikben is.

Varga Mihály: nem kell sietni az euróval

Amíg nem közelítünk az eurót használó országok gazdasági teljesítményének átlagához, vagy a német gazdaság teljesítményéhez, addig nem kell erőltetni az euró bevezetését - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a szombati Magyar Hírlapban megjelent interjúban.

Részeg pilótát tartóztattak fel a stuttgarti repülőtéren

A stuttgarti repülőtér egyik alkalmazottja péntek este még a felszállás előtt feltartóztatott egy ittas állapotban lévő másodpilótát a Lisszabonba tartó járaton - közölte a német rendőrség és vádhatóság.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére