Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

A britek is katonákat küldenek az afgán pokolba

2018. május 18. 14:31

Az Amerikai Egyesült Államok után Nagy-Britannia is úgy dönthet, hogy katonákat küld Afganisztánba. Csakhogy most már nemcsak a síita tálibokkal kell felvenni a küzdelmet, hanem a Szíriából és Irakból elszökött dzsihadistákkal is.

Brit sajtóértesülések szerint London 400 katonával kívánja növelni az Afganisztánban állomásozó csapatainak létszámát – így próbálnak reagálni az ázsiai országban ismét erőre kapó erőszakhullámra.

Fotó: AFP

Szűk húsz évvel azt követően, hogy 9/11 után az Egyesült Államok és szövetségesei, köztük Nagy-Britannia bevonult Afganisztánba, s 12 évvel azután, hogy a britek kivonták harci egységeiket onnan, London most ismét abba az országba küld katonákat, amibe eddig minden nagyhatalomnak – a Brit Birodalomtól kezdve a Szovjetunióig – beletört a bicskája.

Sir Richard Barrons generális – aki korábban parancsnokként szolgált Afganisztánban – elmondta: azért van szükség a NATO-misszió létszámának növelésére, mert a 2014-es kivonulás nem hozta el a várva várt eredményt, vagyis egyáltalán nem csitultak a kedélyek Afganisztánban azáltal, hogy „eltűntek” az intervenciós seregek. Barrons szerint az Egyesült Királyságnak azt is meg kell fontolnia, hogy a tervezett 400 fős erősítés nem lesz elegendő, az ázsiai országban ugyanis nemcsak kiképző, hanem harcoló egységekre is szükség van.

London azután szánhatja el magát a lépésre, hogy Afganisztánban az elmúlt időszakban megszaporodtak a robbantásos merényletek. Legutóbb például egy kabuli robbantásban többtucatnyian meghaltak – köztük 10 újságíró is. Szakértők hozzáteszik, most már nem csupán a tálibokra kell odafigyelni az országban, ugyanis egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a Szíriából és Irakból kiszoruló Iszlám Állam dzsihadistái Afganisztánban vetik meg a lábukat.

Fotó: AFP

Donald Trump amerikai elnök már 2017-ben reagált az egyre súlyosbodó afganisztáni helyzetre. Tavaly felvázolt tervéből kiderült, 3500 amerikai katonát fog vezényelni Afganisztánba. Így az USA katonai kontingense 11 főre duzzad majd Afganisztánban. Ha Theresa May brit kormányfő is követi az amerikai elnök lépését (amit a nyári NATO-csúcson jelenthet majd be), akkor a britek már 1000 katonával fognak részt venni az afganisztáni NATO-misszióban.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A britek tudják, hogy öngyilkosság kiengedni a terroristákat, mégis erre készülnek

A britek tudják, hogy öngyilkosság kiengedni a terroristákat, mégis erre készülnek

amerika, london, párizs

A túlterhelt titkosszolgálat nem tudja majd nyomon követni azokat az iszlamistákat, akiket a közeljövőben tervez szabadon engedni a szigetország.

Bezáratnák az ukrán nacionalisták a beregszászi magyar külképviseletet

Mintegy másfél tucat ukrán nacionalista tüntetett hétfő délelőtt Magyarország beregszászi konzulátusa előtt, követelve az összes magyar konzul kiutasítását és a konzulátus működésének beszüntetését, mert szerintük a képviselet "az ukránellenes politika eszközévé vált".

Műmájer vagy, Bono!

Műmájer vagy, Bono!

piszkostizenkettő

Bono nem politizáló zenész, hanem zenélő politikus (persze a gagyi kategóriából). Vagy hogy a politikus kifejezést fajsúlyosabb figuráknak tartogassuk, mondjuk azt, hogy közönséges küldönc, aki történetesen nem papírból olvassa fel a Szabad Nép vezércikkét, hanem merő véletlenségből egy basszusgitáros is álldogál mellette, a háta mögött pediglen egy dobos üldögél.

Románia mégiscsak a Tiszáig terjed?

Románia mégiscsak a Tiszáig terjed?

amerika, london, párizs

Románia egyesülésének századik évfordulója alkalmából a keleti szomszédunk már megint túltolja a biciklit, a románok most egy olyan térképpel házalnak, amelyen az országuk határa Debrecenig és Szolnokig, vagyis a Tisza vonaláig terjed.

Komolyabb büntetésre számíthatnak a szemetelők

Komolyabb büntetésre számíthatnak a szemetelők

kétharmad

Az illegális szemétlerakás már mindenkinek az agyára megy. Annak érdekében, hogy megfékezzék a szemetelőket, a kormány azt tervezi, bűncselekménnyé minősíti az illegális hulladéklerakást.

Csődbe mehet az MSZP: utolsó tartalékaikból vegetálnak

Csődbe mehet az MSZP: utolsó tartalékaikból vegetálnak

kétharmad

A párttagok Puch Lászlót és Gyurcsány Ferencet teszik felelőssé azért, mert teljesen eladósodott a szocialista párt.

Elvették az engedélyét a migránstaxiztató Aquariusnak

Elvették az engedélyét a migránstaxiztató Aquariusnak

amerika, london, párizs

A panamai hajózási hatóság visszavonta az Aquarius nevű civil mentőhajó regisztrációját, a legközelebbi kikötéskor el kell távolítani róla a panamai lobogót, és nem hajózhat ki új regisztráció nélkül - tudatták a hajót bérlő NGO-k.

Szijjártó: az ENSZ-nek jogi és biztonsági garanciákat kellene adnia az üldözött keresztények visszatéréséhez

Szijjártó: az ENSZ-nek jogi és biztonsági garanciákat kellene adnia az üldözött keresztények visszatéréséhez

kétharmad

A külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban nyilatkozott a távirati irodának.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére