Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

A boszniai szerbek elhazudnák a srebrenicai népirtás borzalmait

2018. augusztus 16. 08:35

A boszniai Szerb Köztársaság (RS) elnöke és a terület parlamentje megpróbálkozik azzal, hogy elutasítsa vagy átfogalmazza az 1995-ben elkövetett srebrenicai népirtásról szóló nemzetközi dokumentumot. A cél nem más, mint a szerbek felelősségének csökkentése a genocídiumban.

A héten kedden az RS törvényhozása elvetette a 2004-es nemzetközi dokumentumot és új bizottság felállítását kérte az igazság teljes kiderítése érdekében. Milorad Dodik, az RS elnöke a parlamentben elmondta, hogy a kormány által korábban létrehozott bizottság, amely a dokumentumon dolgozott, ki volt téve a nemzetközi közösség nyomásának.

A jelentés démonizálja a szerbeket és utólagosan igazolni akarja az 1999-es szerbiai NATO-légibombázást"

– hangsúlyozta. Paddy Ashdownt, a nemzetközi közösség Bosznia-Hercegovináért felelő korábbi főképviselőjét pedig bűnözőnek nevezte. Majd hozzátette: a beszámoló eltúlozza a bosnyák (muzulmán) áldozatok számát, míg a szerb áldozatokét figyelmen kívül hagyja.

Milorad Dodik

Fotó: AFP

A kelet-boszniai Srebrenica a délszláv háború boszniai frontja idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút elhurcoltak, akiket a következő napokban brutálisan lemészároltak. A vérengzést a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősítette, a történteket a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják. A hivatalos szerb álláspont szerint szörnyű bűncselekmények történtek Srebrenicában, de a gyilkosságokat nem lehet népirtásnak minősíteni.

Az EU és az USA is elítéli a "módosítást"

Az Európai Unió szarajevói képviselete kedden közleményben utasította el srebrenicai mészárlás tagadását vagy félremagyarázását. Elítélte továbbá, hogy a történteket etnikai ellentétek szítására vagy politikai célokra használják fel.

A State Department (amerikai külügyminisztérium) pedig emlékeztet rá: "nemzetközi bíróságok állapították meg, hogy 1995-ben Srebrenicában népirtást követtek el", a 2004-ben született, erről szóló dokumentumot a boszniai Szerb Köztársaság akkori kormánya is elfogadta, és ez fontos lépés volt a megbékélés folyamatában. Washington úgy látja: a srebrenicai jelentés elutasítása vagy módosítása, a háború tényeinek felülvizsgálata, a történelem tagadása és egy tragédia átpolitizálása egy szélesebb körű revíziós törekvésbe illeszkedik.

A külügyminisztérium leszögezte: az RS állampolgárainak érdekeit az szolgálja, ha megfordítják azt a tendenciát, amely a háborús bűnösöket hősökként akarja láttatni, és biztosítják e háborús bűnök változatlan nyilvános elítélését.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

Ezúttal egy Serena Williams-jelmez miatt hisztiznek a haladás bajnokai

Ezúttal egy Serena Williams-jelmez miatt hisztiznek a haladás bajnokai

amerika, london, párizs

A libsik ezúttal egy viccnek szánt kép miatt kiáltanak rasszizmust és sírják tele a közösségi médiát. A bűnt megint Ausztrália földjén követték el.

Orbán: Magyarország határait a magyaroknak kell megvédeni

Magyarország határait a magyaroknak kell megvédeni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Salzburgban.

Orbán: ragaszkodunk a határvédelem jogához

Orbán: ragaszkodunk a határvédelem jogához

kétharmad

Magyarország ragaszkodik azon jogához, hogy az ő feladata megvédeni határait - jelentette ki újságíróknak Orbán Viktor szerdán Salzburgban, az európai uniós állam-, illetve kormányfők informális találkozója előtt, a néppárti miniszterelnökök tanácskozására érkezve.

Miért Magyarország? Miért Debrecen?

A BMW és Gyurcsány beszéde.

889
Cseh lap: az EU liberális demokráciája pont olyan, mint a szovjet népi demokrácia volt

Cseh lap: az EU liberális demokráciája pont olyan, mint a szovjet népi demokrácia volt

amerika, london, párizs

Magyarország és az Európai Unió vitájában Csehországnak a saját érdekében ki kell állnia Magyarország mellett - írta szerdán a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap.

Rögtön az első meccs sorsdöntő lehet a Vidinek az El-ben

Rögtön az első meccs sorsdöntő lehet a Vidinek az El-ben

hajrá, magyarok!

Csütörtökön a BATE Boriszov ellen kezdi meg szereplését a magyar csapat az Európa-liga csoportkörében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére