Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

A baloldal államfőjelöltje még az esküjét sem tudná letenni

2017. január 12. 14:28

Majtényi Lászlót, a Poloska Intézet elnökét indítja a baloldal a köztársasági elnöki posztért. Érdekes választás, különösen annak fényében, hogy ha Majtényi számára egy csöppet is számít a hitelesség, akkor megválasztása esetén még elnöki esküjét sem tehetné le. Méghozzá azért nem, mert a köztársasági elnöknek az Alaptörvényre és annak betartatására kellene felesküdnie, azonban Majtényi szerint Magyarországnak nincs alkotmánya.

Majtényi László

  • „Tekintélyes magyar polgárok" és több baloldali párt is Majtényit jelölné az államfői posztra.
  • Majtényi többször is kifejtette, hogy szerinte ma Magyarországnak nincs alkotmánya, az Alaptörvény illegitim.
  • Megválasztása esetén az Alaptörvény és más jogszabályok betartására és betartatására kellene felesküdnie.
  • Ezáltal esetleges megválasztása esetén le sem tudná tenni az esküt.

Azt ismered, amikor két troll vitatkozik?

2015. október 30-án Dr. Majtényi László előadást tartott a Szabad Emberek Magyarországért nyitott műhelyében, azaz a SZEMA Szabad Egyetemen. Itt Majtényi az alkotmánytörténetről, alkotmányosságról és az Alaptörvényről beszélt.

Az előadást rögzítette egy bizonyos Máté Tamás, aki több kisebb, jelentéktelen csoport megalakításában is részt vett, amelyek szerint az alkotmányozás folyamata jogellenes, így ma az Alaptörvény is "érvénytelen". Mindenesetre Máté érvelése meglehetősen sarkított és a jogi ismeretek teljes hiányát mutatja. Habár sületlenségeket állít, így nem szívesen, de egy bekezdés erejéig ki fogunk térni erre is.

Máté nagy ellensége Majtényinak, akit különböző nyilvános szereplések alkalmával párszor betalált, és azt akarta kimondatni a Poloska Intézet vezetőjével és más alkotmányjogászokkal is, hogy "az Alaptörvény érvénytelen". A SZEMA műhelybeszélgetésére is egy kis zavarkeltés miatt ment el, és rögzítette az eseményeket. Az alábbi videón Majtényi előadása után 1:01:00-tól szólal fel Máté. A felvételből bizonyos részeket írásban is kiemeltünk.

Máté Tamás azzal kezdi mondanivalóját, hogy lehazaárulózza Majtényit, aki szerinte nem mondja ki az „igazságot” vagyis, hogy "az Alaptörvény érvénytelen".

Ezt most szó szerint nem mondtam, de leírtam 25-ször és elmondtam 50-szer, hogy ma Magyarországnak nincs alkotmánya. Az Alaptörvény a negyedik módosítás óta megszűnt alkotmány lenni és ezért a magam részéről új alkotmányt javaslok…Tehát ma Magyarországnak nincs alkotmánya. Ezt nem tudom hányszor elmondtam és, hogy miért nincs, azt is meg lehet értetni. Egyrészt azért nincs alkotmánya, mert a negyedik módosításban olyan rendelkezések vannak, amelyek egy alkotmányos állam eszméivel összeegyeztethetetlenek...”

– válaszolt Majtényi.

Némi szóváltással később:

Ön azt mondja, hogy érvényes az Alaptörvény"

– mondta Máté felháborodva.

(Nevetve) Nem azt mondom"

– válaszolt Majtényi.

Isten engem úgy segéljen! Vagy inkább mégse?

A baloldal köztársaságielnök-jelöltje szerint tehát Magyarországnak nincs is alkotmánya. Felmerül a kérdés, hogy ha Majtényi szerint nincs alkotmány, akkor megválasztása esetén mire, és minek a védelmére esküdne fel, illetve mihez lenne joga, és mihez nem? A köztársasági elnöki eskü szövege a következő:

Én, (az eskütevő neve) fogadom, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek, jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom; (a tisztség megnevezése) tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorolom. / Isten engem úgy segéljen! (Az eskütevő meggyőződése szerint)

Az Alaptörvény nemcsak a jogrend alapját képezi, hanem szabályozza a köztársasági elnök jogköreit, azaz, hogy mit tehet és mit nem; valamint minden, a pozícióval kapcsolatos fontos kritériumot, információt.

Amennyiben Majtényi szerint „nem érvényes”, vagy illegitim, esetleg nincs is alkotmány, akkor mi alapján látná el feladatát? Hogyan esküdne fel annak védelmére, megtartására, megtartatására?

A Majtényi szövegeiben fellelhető fellengzős stílusban fogalmazva: Majtényi köztársasági elnökként olyan lenne, mint egy istentagadó pap.

Alkotmány-e az Alaptörvény?

Megkérdeztük Szánthó Miklóst, az Alapjogokért Központ vezetőjét arról, hogy mit szól az Alaptörvény legitimitását – igaz, különböző módokon – kétségbe vonó Majtényi és Máté Tamás – csak, hogy végre megnyugodjon a kis lelke – állításaihoz.

Szánthó Miklós: Az Alaptörvény, illetve annak módosítása "alkotmányellenességére" vagy "érvénytelenségére" vonatkozó megállapítások politikai és alkotmányjogi szempontból is értelmezhetetlenek. Politikailag azért, mert a Fidesz-KDNP már 2009-ben egyértelművé tette, hogy hatalomra jutása és kétharmados többség esetén új alkotmányt fog elfogadni. Ezen felül 2010-ben a két választási forduló között, amikor a jelenlegi kormánypártok többsége már biztosnak tűnt és "csak" a kétharmad volt a kérdés, az MSZP azzal az egyértelmű üzenettel akarta megszólítani a választópolgárokat, szavazzanak a még talpon maradt szocialista jelöltekre a második fordulóban, hogy "akadályozzuk meg Orbán Viktor túlhatalmát". A választók mindennek tudatában járultak a szavazóurnákhoz a 2010-es második fordulóban és szavaztak alkotmányozó többséget a Fidesz-KDNP-nek.

Alkotmányjogilag pedig azért értelmezhetetlenek Majtényi kijelentései, mert a korábbi Alkotmány mondta ki egyértelműen, hogy az Országgyűlés jogköre természetesen kiterjed az alkotmány megalkotására, valamint, hogy az alkotmány megváltoztatásához – így új elfogadásához is – az országgyűlési képviselők kétharmadának a szavazata szükséges. A jogalapot tehát a korábbi Alkotmány biztosította, a politikai felhatalmazást pedig a választási eredmény.

Visszatérve az esküre: azt is megkérdeztük az Alapjogokért Központ vezetőjétől, hogy vajon hogyan tenné le az esküt Majtényi, ha az Alaptörvény, amelyre felesküszik, szerinte illegitim?

SZ.M.: Ez csak részint jogi kérdés, sokkal inkább lelkiismereti. A köztársasági elnöki tisztség betöltéséhez szükséges érvényességi kellék ugyanis az eskü elmondása, illetve az arról szóló okmány aláírása. Ha valaki ezt nem, vagy nem a törvényben rögzített szöveggel teszi meg, akkor egyszerűen nem léphet hivatalba. Ha utólag derülne ki, hogy "csalt" az eskü szövegével az államfőjelölt, akkor az Alaptörvényt vagy tisztsége gyakorlásával összefüggésben valamely törvényt szándékosan megsértő köztársasági elnökkel szemben megindítható a tisztségétől történő megfosztásra irányuló eljárás.

Mindezek persze inkább elvi jogi lehetőségek, ami sokkal fontosabb, az a morális-erkölcsi oldal: egy eskü ugyanis arra szolgál, hogyaz adott személy a saját lelkiismeretével megegyező, azt kifejező szöveggel azonosul, annak veti önszántából alá magát.

Majtényi így válaszolt a kérdésünkre

Majtényi Lászlótól azt kérdeztük, hogy megválasztása esetén hogyan tenné le az elnöki esküt, ha az Alaptörvény, amelyre felesküszik, szerinte illegitim?

A miniszterelnök felesküdött a jogállami alkotmányra, amit azután megdöntött. Nekem nem kell esküt tennem, mert nem választanak meg"

– írta válaszában Majtényi.

Mindezek alapján Majtényi jelölése valamilyen groteszk alkotmányjogi trollkodás lehet. Ezzel nincs is baj, értjük mi a viccet. Kérdés, hogy a szavazók mindezt hogyan fogják értékelni, ha a baloldal teljesítménye megmérettetik a választásokon.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A Jobbik elnöke szerint jobb egy muszlim, mint egy zsidó

A Jobbik elnöke szerint jobb egy muszlim, mint egy zsidó

kétharmad

Egy elfeledett hangfelvétel tanúsága szerint Sneider Tamás szerint ha valaki a muszlim hitbe tér be, még mindig jobb, mintha zsidó lenne.

Ma van a magyar kultúra napja

Ma van a magyar kultúra napja

szabad vasárnap

Díjátadókkal, irodalmi estekkel, könyvbemutatókkal, koszorúzással és képzőművészeti kiállításokkal is ünneplik a magyar kultúra napját országszerte, az eseményekről a közmédia is beszámol műsoraiban.

Rekordszámú transznemű gyerek van az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban egyre több 16 év alatti gyerek azonosítja magát transzneműként. Emiatt sok szülő kérvényezi a gyereke nevének megváltoztatását.

Egy illegális bevándorló fejszével támadt a migránsszálló munkatársaira

Egy illegális bevándorló fejszével támadt a migránsszálló munkatársaira

amerika, london, párizs

A németországi Gubenben egy illegális bevándorló fejszével támadt a migránsszálló munkatársaira. Két embert kórházba szállítottak.

Elkapták az "ISIS hangját"

Elkapták az "ISIS hangját"

amerika, london, párizs

Egy kanadai állampolgársággal rendelkező dzsihadistát fogtak el a kurdok. Minden bizonnyal azt a terroristát kapták el, aki az ISIS propagandavideóinak narrátora volt.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a nap legfontosabb hírei.

Soros György birodalma Izraelt is folyamatosan támadja

Úgy tűnik, Soros György továbbra sem áll le Izrael-ellenes támadásaival. Már korábban is lehetett tudni, hogy a milliárdos tőzsdespekuláns feketelistáján ott szerepel a zsidó állam, épp ezért Soros György minden követ megmozgat Izrael ellehetetlenítése érdekében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére