Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

85 éve született a Szovjetunió utolsó mohikánja

2016. március 2. 14:18

1931. március 2-án született Mihail Gorbacsov, aki történelmi szerepet játszott a Szovjetunió felszámolásában.

Mihail Gorbacsov

Fotó: AFP

Gorbacsov paraszti családban született a sztavropoli határterülethez tartozó Privolnoje nevű faluban. 1950-ben felvételt nyert a Lomonoszov Egyetem jogi karára, az egyetemi évek alatt pedig belépett a Szovjetunió Kommunista Pártjába. Az egyetem elvégzése után visszatért szülőföldjére, majd 1970-ben a sztavropoli határterület pártbizottságának első titkára lett. 1971-ben beválasztották a párt központi bizottságába is, hét évvel később mezőgazdaságért felelős KB-titkár lett. 1980 októberétől pedig már teljes jogú állandó tagként vehetett részt a párt legfelső grémiumában, a Politikai Bizottság ülésein.

Hamar a csúcsra ért

Akkori viszonytalan meglepően fiatalon, 54 éves korában ért a csúcsra, hiszen 1985. március 11-én őt választották az SZKP Központi Bizottságának főtitkárává. 1988. október 1-jétől elnöke lett a Legfelsőbb Tanács Elnökségének. Színrelépése új lendületet adott a szovjet kül- és belpolitikának, amely véget vetett a brezsnyevi pangás időszakának.

A párt 27. kongresszusán meghirdette a peresztrojkát, ami a gazdasági-politikai élet radikális átszervezését, valamint a politika társadalmi ellenőrzését. A gorbacsovi politika egyik lényegi eleme volt az, hogy minden népnek „szuverén joga van a választásra”. A rendszer megreformálásával a Szovjetunió eljutott a többpártrendszer bevezetéséig, az átalakítások nyomán felbátorodtak a közép-kelet-európai országok is, mely a szovjet társadalmi utópia bukásához vezetett.

Gorbacsov politikája beütötte az utolsó szeget a Szovjetunió koporsójába, ezzel véget vetve a hidegháború korszakának, melynek egyik emlékezetes momentuma volt az 1989. decemberi máltai találkozó, amikor az Egyesült Államok elnöke, George Bush és Mihail Gorbacsov lezártnak tekintette a hidegháborút.

Az általa elindított folyamat végül őt is elsöpörte

1990-ben a politikus megkapta a Nobel-békedíjat, melyet azzal érdemelt ki, hogy kimagasló érdemei voltak a kelet-nyugati kapcsolatok átalakulásában, valamint a szovjet társadalom nyitottságának megteremtésével hozzájárult a nemzetközi bizalom megerősödéséhez. Gorbacsov kiengedte a szellemet a palackból, ez pedig őt is félresöpörte. A konzervatív kommunisták ’91-es puccskísérletét a pártfőtitkári posztjának elvesztése árán még politikailag túlélte ugyan, de az őt megmentő Borisz Jelcin néhány hónappal rá elmozdította őt a Szovjetunió elnöki székéből.  

Fotó: AFP

Oroszországban az emberek többsége a birodalom összeomlásával és az azt követő káosszal és válságokkal kapcsolja össze nevét, míg a Nyugaton a mai napig megbecsülik életútja és tettei miatt. Gorbacsov az USA és Oroszország jelenlegi szembenállásáról úgy nyilatkozott, hogy a bizalom megromlásáért Amerika a felelős:

minden azzal kezdődött, hogy a Nyugat kikiáltotta magát a hidegháború győztesének.”

Az egykori politikus szerint felesleges és egyben lehetetlen is Oroszország elszigetelése, hiszen szükség van rá a problémák megoldásához. Gorbacsov szerint „valódi demokráciára” lenne szükség Oroszországban, úgy véli, hogy a putyini vezetési stílus gazdasági és politikai zsákutcába vezette az egész országot.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Belgium is kiléphet az ENSZ migrációs paktumából

Belgium is kiléphet az ENSZ migrációs paktumából

amerika, london, párizs

A belga szövetségi kormány menekültügyi és migrációs államtitkársága nem támogatja az ENSZ globális migrációs csomagjának aláírását - közölte a Le Soir című belga napilap szerdán.

Theresa May: a brit kormány jóváhagyta a Brexit-megállapodást

A brit kormány jóváhagyta a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezetet - közölte szerda este, a kabinet ötórás soron kívüli ülése után Theresa May brit miniszterelnök.

Leszavazták a migránsvízumot az EP-ben, de Soros emberei új voksolásért sírnak

Leszavazták a migránsvízumot az EP-ben, de Soros emberei új voksolásért sírnak

amerika, london, párizs

Nem lett meg az abszolút többség a humanitárius célú vízumok bevezetését kezdeményező határozatról szóló szerdai európai parlamenti (EP-) szavazáson, de a jelentéstevő új voksolást szeretne kiíratni, mivel szerinte technikai hiba történt.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a legfontosabb hírek a mai nap.

Puzsér a tét nélküli idióta, pont ilyenre van szüksége az ellenzéknek

Puzsér a tét nélküli idióta, pont ilyenre van szüksége az ellenzéknek

8)8)8

Puzsér a celebizmus ellen küzdő főceleb. Ő a tét nélküli ember! A liberális médiában tenyésző nihilizmust ötvözi az előrehaladott pszichopatológiás identitászavarral.

Alkotmányba foglalnák a fehérellenes rasszizmust Dél-Afrikában

Alkotmányba foglalnák a fehérellenes rasszizmust Dél-Afrikában

fehér férfi

Cyril Ramaphose dél-afrikai elnök biztosította szerdán az Európai Parlamentet: országa földreformja nemsokára teljes mértékben alkotmányos lesz.

Újraélesztésért cserébe nemi erőszak lenne a vád

Újraélesztésért cserébe nemi erőszak lenne a vád

pszicho

A férfiak már félnek nőket újraéleszteni, mert szexuális erőszakkal vádolhatják meg őket.

Igazságos ez így?

Igazságos ez így?

piszkostizenkettő

A kultúrrendőr - Pozsonyi (b)irodalma 5.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére