Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

85 éve született a Szovjetunió utolsó mohikánja

2016. március 2. 14:18

1931. március 2-án született Mihail Gorbacsov, aki történelmi szerepet játszott a Szovjetunió felszámolásában.

Mihail Gorbacsov

Fotó: AFP

Gorbacsov paraszti családban született a sztavropoli határterülethez tartozó Privolnoje nevű faluban. 1950-ben felvételt nyert a Lomonoszov Egyetem jogi karára, az egyetemi évek alatt pedig belépett a Szovjetunió Kommunista Pártjába. Az egyetem elvégzése után visszatért szülőföldjére, majd 1970-ben a sztavropoli határterület pártbizottságának első titkára lett. 1971-ben beválasztották a párt központi bizottságába is, hét évvel később mezőgazdaságért felelős KB-titkár lett. 1980 októberétől pedig már teljes jogú állandó tagként vehetett részt a párt legfelső grémiumában, a Politikai Bizottság ülésein.

Hamar a csúcsra ért

Akkori viszonytalan meglepően fiatalon, 54 éves korában ért a csúcsra, hiszen 1985. március 11-én őt választották az SZKP Központi Bizottságának főtitkárává. 1988. október 1-jétől elnöke lett a Legfelsőbb Tanács Elnökségének. Színrelépése új lendületet adott a szovjet kül- és belpolitikának, amely véget vetett a brezsnyevi pangás időszakának.

A párt 27. kongresszusán meghirdette a peresztrojkát, ami a gazdasági-politikai élet radikális átszervezését, valamint a politika társadalmi ellenőrzését. A gorbacsovi politika egyik lényegi eleme volt az, hogy minden népnek „szuverén joga van a választásra”. A rendszer megreformálásával a Szovjetunió eljutott a többpártrendszer bevezetéséig, az átalakítások nyomán felbátorodtak a közép-kelet-európai országok is, mely a szovjet társadalmi utópia bukásához vezetett.

Gorbacsov politikája beütötte az utolsó szeget a Szovjetunió koporsójába, ezzel véget vetve a hidegháború korszakának, melynek egyik emlékezetes momentuma volt az 1989. decemberi máltai találkozó, amikor az Egyesült Államok elnöke, George Bush és Mihail Gorbacsov lezártnak tekintette a hidegháborút.

Az általa elindított folyamat végül őt is elsöpörte

1990-ben a politikus megkapta a Nobel-békedíjat, melyet azzal érdemelt ki, hogy kimagasló érdemei voltak a kelet-nyugati kapcsolatok átalakulásában, valamint a szovjet társadalom nyitottságának megteremtésével hozzájárult a nemzetközi bizalom megerősödéséhez. Gorbacsov kiengedte a szellemet a palackból, ez pedig őt is félresöpörte. A konzervatív kommunisták ’91-es puccskísérletét a pártfőtitkári posztjának elvesztése árán még politikailag túlélte ugyan, de az őt megmentő Borisz Jelcin néhány hónappal rá elmozdította őt a Szovjetunió elnöki székéből.  

Fotó: AFP

Oroszországban az emberek többsége a birodalom összeomlásával és az azt követő káosszal és válságokkal kapcsolja össze nevét, míg a Nyugaton a mai napig megbecsülik életútja és tettei miatt. Gorbacsov az USA és Oroszország jelenlegi szembenállásáról úgy nyilatkozott, hogy a bizalom megromlásáért Amerika a felelős:

minden azzal kezdődött, hogy a Nyugat kikiáltotta magát a hidegháború győztesének.”

Az egykori politikus szerint felesleges és egyben lehetetlen is Oroszország elszigetelése, hiszen szükség van rá a problémák megoldásához. Gorbacsov szerint „valódi demokráciára” lenne szükség Oroszországban, úgy véli, hogy a putyini vezetési stílus gazdasági és politikai zsákutcába vezette az egész országot.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Olasz Testvérek: Magyarországot azért büntetik, mert nem fogad be migránsokat

Olasz Testvérek: Magyarországot azért büntetik, mert nem fogad be migránsokat

amerika, london, párizs

Az olasz bevándorlásellenes párt, a Fratelli d'Italia elnöke, Giorgia Meloni adott interjút a magyar köztévének.

Lemondták a muszlim rapper koncertjét, aki a Bataclanban akart fellépni

Lemondták a muszlim rapper koncertjét, aki a Bataclanban akart fellépni

bulvár

A 2015-ös párizsi terrortámadás helyszínén akart koncertet adni a Medine nevű algériai származűsú rapper, azonban a koncertterem törölte a showt, ugyanis tüntetők protestáltak az ellen, hogy fellépjen.

Milliókat gombolt le az államról a migráns, aki a grenfelli tűz áldozatának hazudta magát

Milliókat gombolt le az államról a migráns, aki a grenfelli tűz áldozatának hazudta magát

amerika, london, párizs

A 28 éves illegális migráns azt hazudta, a Grenfell toronyban lakott, amikor feltámadt az épületben a tűz. Több milliós segélyt nyúlt le így az államtól, és most ezért börtönbe fog kerülni.

Baloldali tüntetéskultúra

Baloldali tüntetéskultúra

kétharmad

Azért van annak egy diszkrét bája, amikor Gyurcsány Ferenc hívja tüntetésre az embereket és ő ordibál a tömegnek, hogy "addig nem lehet megnyugodni, amíg lemondásra nem kényszerítik Orbán Viktort."

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

A DK kormányváltásra készül

Kövér: Nyugat-Európának szüksége van a magyar és a közép-európai példára és elszántságra

Kövér: Nyugat-Európának szüksége van a magyar és a közép-európai példára és elszántságra

kétharmad

Az Országgyűlés elnöke szombaton Zalaegerszegen, a megyei önkormányzat díszközgyűlésén mondott beszédet, melyben elmondta, hogy nem szabad hagyni azt, hogy a magyar társadalom erkölcsi többségét felmorzsolják és politikai kisebbségbe szorítsák.

Dánia kitoloncolhatja a ruandai népirtás egyik elkövetőjét

Dánia kitoloncolhatja a ruandai népirtás egyik elkövetőjét

amerika, london, párizs

A dán legfelsőbb bíróság szerint Wenceslas Twagirayezut nyugodtan ki lehet utasítani és vissza lehet szállítani Ruandába, ahol 1994-ben részt vett a népirtásban.

Ukrajna mondvacsinált problémákkal uszít Magyarország ellen

Grezsa István kormánybiztos szerint Kijev mondvacsinált problémákat fedez fel hirtelen, szerinte a kettős állampolgárság is ilyen, ennek büntethetősége kapcsán fenyegetőzik most Klimkin ukrán külügyminiszter.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére