Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

85 éve született a Szovjetunió utolsó mohikánja

2016. március 2. 14:18

1931. március 2-án született Mihail Gorbacsov, aki történelmi szerepet játszott a Szovjetunió felszámolásában.

Mihail Gorbacsov

Fotó: AFP

Gorbacsov paraszti családban született a sztavropoli határterülethez tartozó Privolnoje nevű faluban. 1950-ben felvételt nyert a Lomonoszov Egyetem jogi karára, az egyetemi évek alatt pedig belépett a Szovjetunió Kommunista Pártjába. Az egyetem elvégzése után visszatért szülőföldjére, majd 1970-ben a sztavropoli határterület pártbizottságának első titkára lett. 1971-ben beválasztották a párt központi bizottságába is, hét évvel később mezőgazdaságért felelős KB-titkár lett. 1980 októberétől pedig már teljes jogú állandó tagként vehetett részt a párt legfelső grémiumában, a Politikai Bizottság ülésein.

Hamar a csúcsra ért

Akkori viszonytalan meglepően fiatalon, 54 éves korában ért a csúcsra, hiszen 1985. március 11-én őt választották az SZKP Központi Bizottságának főtitkárává. 1988. október 1-jétől elnöke lett a Legfelsőbb Tanács Elnökségének. Színrelépése új lendületet adott a szovjet kül- és belpolitikának, amely véget vetett a brezsnyevi pangás időszakának.

A párt 27. kongresszusán meghirdette a peresztrojkát, ami a gazdasági-politikai élet radikális átszervezését, valamint a politika társadalmi ellenőrzését. A gorbacsovi politika egyik lényegi eleme volt az, hogy minden népnek „szuverén joga van a választásra”. A rendszer megreformálásával a Szovjetunió eljutott a többpártrendszer bevezetéséig, az átalakítások nyomán felbátorodtak a közép-kelet-európai országok is, mely a szovjet társadalmi utópia bukásához vezetett.

Gorbacsov politikája beütötte az utolsó szeget a Szovjetunió koporsójába, ezzel véget vetve a hidegháború korszakának, melynek egyik emlékezetes momentuma volt az 1989. decemberi máltai találkozó, amikor az Egyesült Államok elnöke, George Bush és Mihail Gorbacsov lezártnak tekintette a hidegháborút.

Az általa elindított folyamat végül őt is elsöpörte

1990-ben a politikus megkapta a Nobel-békedíjat, melyet azzal érdemelt ki, hogy kimagasló érdemei voltak a kelet-nyugati kapcsolatok átalakulásában, valamint a szovjet társadalom nyitottságának megteremtésével hozzájárult a nemzetközi bizalom megerősödéséhez. Gorbacsov kiengedte a szellemet a palackból, ez pedig őt is félresöpörte. A konzervatív kommunisták ’91-es puccskísérletét a pártfőtitkári posztjának elvesztése árán még politikailag túlélte ugyan, de az őt megmentő Borisz Jelcin néhány hónappal rá elmozdította őt a Szovjetunió elnöki székéből.  

Fotó: AFP

Oroszországban az emberek többsége a birodalom összeomlásával és az azt követő káosszal és válságokkal kapcsolja össze nevét, míg a Nyugaton a mai napig megbecsülik életútja és tettei miatt. Gorbacsov az USA és Oroszország jelenlegi szembenállásáról úgy nyilatkozott, hogy a bizalom megromlásáért Amerika a felelős:

minden azzal kezdődött, hogy a Nyugat kikiáltotta magát a hidegháború győztesének.”

Az egykori politikus szerint felesleges és egyben lehetetlen is Oroszország elszigetelése, hiszen szükség van rá a problémák megoldásához. Gorbacsov szerint „valódi demokráciára” lenne szükség Oroszországban, úgy véli, hogy a putyini vezetési stílus gazdasági és politikai zsákutcába vezette az egész országot.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

A forradalmárnak is alkalmatlan idiótákról

Ezek a mai forradalmárok nem értik a forradalmat. Alkalmatlanok rá. Még erre is alkalmatlanok!

A Momentum Mozgalom nem tud elszámolni félmilliárd forinttal

A Momentum Mozgalom nem tud elszámolni félmilliárd forinttal

kétharmad

Hiába cirkuszolt Hajnal Miklós az Echo TV-ben, a párt nem tudott elszámolni az államtól kapott támogatásával. Megdöbbentő, hogy a Momentum még számlákkal sem tudta igazolni költéseit.

A normalitás pártján: az MTVA kiáll a munkatársai mellett

A normalitás pártján: az MTVA kiáll a munkatársai mellett

kétharmad

Az MTVA megbízott vezérigazgatója levélben biztosította munkatársait arról, mindent megtesznek annak érdekében, hogy megvédjék őket a törvénytelenséggel és az erőszakkal szemben.

Ez a különbség egy globalista és egy bevándorlásellenes politikus között

Ez a különbség egy globalista és egy bevándorlásellenes politikus között

amerika, london, párizs

Macron Franciaországában évek óta nő a zömmel afgánok által beadott menedékkérelmek száma. A bevándorlásellenes Olaszországban közben homlokegyenest más tendenciát figyelhetünk meg.

Újabb durva lépés a fehérellenes Dél-Afrikában: csak feketéknek hirdettek pozíciókat

Újabb durva lépés a fehérellenes Dél-Afrikában: csak feketéknek hirdettek pozíciókat

fehér férfi

Orvosi pozíciókba hirdettek felvételt, azonban kikötötték, hogy csak feketék jelentkezhetnek.

Ilyen rövid idő alatt ennyi nőt még soha nem öltek meg Ausztriában

Ilyen rövid idő alatt ennyi nőt még soha nem öltek meg Ausztriában

amerika, london, párizs

Az osztrák bűnügyi hivatal vezetője szerint ennek az egyik fő oka a bevándorlás.

Minden eddiginél nagyobb az aggodalom Brüsszelben a Brexit miatt

Minden eddiginél nagyobb az aggodalom Brüsszelben a Brexit miatt

amerika, london, párizs

A kilépési megállapodást elutasító brit alsóházi szavazást követően egyre kellemetlenebb helyzetben vannak a Brüsszelben és Strasbourgban székelő bürokraták.

Hadházy már két napja lyukas zokniban harcol a sajtószabadságért

A felvételek tanúsága szerint Hadházy Ákos képviselő úr kifeslett zokniban harcol a demokráciáért, az európai korrupcióüldöző szervezetért és a sajtószabadságért.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére