Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
szabad vasárnap
 
 
 
 

8 tény, amit nem tudtál Shakespeare-ről

2016. április 23. 20:58

A drámaíró április 23-án született és ugyanezen a napon halt meg, 52 évvel később.
1. Senki sem tudja, hogy mikor született pontosan

Nincs adatunk arról, hogy mikor született Shakespeare, azt azonban tudjuk, hogy 1564 április 26-án keresztelték meg. Az akkori szokás szerint a születés után pár nappal tartották a keresztvíz alá a csecsemőt, ezért az a konszenzusos megállapodás született, hogy Shakespeare születésnapja április 23. Érdekesség, hogy ugyanezen a napon halt meg 52 évvel később.

2. Fiatalon házasodott meg

Az író 18 éves korában vette el Anne Hathaway-t, aki 8 évvel idősebb volt nála. Abban az időben szokatlan dolog volt elvenni egy idősebb nőt, főleg, hogy a hölgy terhes volt. Első gyermekük, Susanna hat hónappal az esküvő után jött a világra.

3. Shakespeare-nek nincs ma is élő leszármazottja

Legidősebb lányának 1608-ban született egy gyermeke, Elizabeth, aki viszont kétszer házasodott, de egyik férjétől sem esett teherbe. Az író másik lánya, Judith szintén megházasodott, de neki három gyermeke született. Tragikus módon mindhárman elhunytak még azelőtt, hogy családot alapíthattak volna. Egyenes ági leszármazottak tehát nincsenek, azonban Shakespeare testvérének Joannak voltak gyermekei.

Fotó: AFP
4. Évekre eltűnt

Két olyan időszak is volt az író életében, amikor hosszabb időre eltűnt a nyilvánosság elől és senki sem tudja, hogy mi történt vele. 1578-1582-ig, valamint 1585 és 1592 között nincs róla adatunk. Több elmélet is született, ezek szerint Shakespeare Londonból visszautazott szülővárosába, Stratford-Upon-Avonba és ott valamilyen foglalkozást űzött.

Az elképzelések szerint dolgozhatott hentesként, egy ügyvéd írnokaként vagy bevonult katonának. Az igazság az, hogy senki sem tudja, csak találgatások léteznek ezzel kapcsolatban. A History csatorna szerint csupán hazalátogatott a saját fajának naprendszerébe.

5. Édesapja köztiszteletben álló sörkóstoló

Shakespeare-nek 7 testvére volt. Szülei John Shakespeare és Mary Arden. Édesapja sok szakmában kipróbálta magát: volt kesztyűkészítő, tímár és földműves is. Köztiszteletben álló személy lehetett, mert beválasztották a mezőváros sörkóstoló bizottságába.

6. Jó üzleti érzékkel rendelkezett

Leginkább 37 színdarabjáról ismerjük az írót, de emellett hozzáértő üzletember is volt. Szülővárosa közelében volt egy földje, a tulajdonában volt egy kapuház Londonban, valamint jelentős üzletrésze volt a londoni Globe-színházban és a Blackfriars-színházban.

7. Elképzelhető, hogy eddig rosszul ejtettük a nevét

Érdekes, hogy az író nem mindig írta ugyanúgy a nevét. A Shakespeare volt a leggyakoribb név, amely feltűnik a művein, azonban egyes írásain olvashatóak "Shappere" vagy "Shaxeberd" nevek is. A History.Com – ami nem azonos a History csatornával – tudomása szerint maga az író soha nem írta le így a saját nevét.

8. Háromezer angol szó és kifejezés megalkotója

Rendkívül ötletesen használta a nyelvet és a műveiben fellelhető új szavak és kifejezések számát 3000 körülire teszik. Ezek között vannak olyanok, amelyek túlélték az elmúlt 400 évet és azóta is nagyon népszerűek. Ezeket a kifejezéseket a magyar nyelv szinte szó szerinti fordításban átvette és nálunk is közkedveltek. Ilyen például az "aranyból van a szíve", "megtörni a jeget" és "a szerelem vak".

(Independent)

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Várhatóan erről fog szólni a mai nap.

Brutális pénzekért ment Dzsudzsák az arabokhoz

Brutális pénzekért ment Dzsudzsák az arabokhoz

hajrá, magyarok!

Dzsudzsák pénzéhségére nem lehet panasz.

Nagyot küzdött a Mol Vidi FC, mégis gyászos lett az eredmény

Nagyot küzdött a Mol Vidi FC, mégis gyászos lett az eredmény

hajrá, magyarok!

6 év elteltével ismét magyar csapatnak szurkolhattunk az Európa Ligában. A csütörtök esti ellenfél a BATE Borisov, a fehérorosz bajnok volt.

Orbán mellé állt az EPP Junckerrel szemben

Orbán mellé állt az EPP Junckerrel szemben

amerika, london, párizs

Az állam- és kormányfők informális csúcstalálkozóján amellett, hogy Juncker egy gátlástalan csellel próbálkozott a Fidesz EPP-ből történő kipaterolására, sokféle nyilatkozatot is olvashattunk a résztvevőktől. Mutatjuk, mik voltak a fő csapásirányok!

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak ma a legfontosabb hírek!

Svéd miniszterelnök: ha szükséges, akár erőltetni is kell a kvótát az unión belül

Svéd miniszterelnök: ha szükséges, akár erőltetni is kell a kvótát az unión belül

amerika, london, párizs

A salzburgi találkozón a svéd szociáldemokrata miniszterelnök is kifejtette álláspontját. Nem meglepő módon a kötelező kvótát erőltetné.

Levelet írt Németh Sándor a Sargentini-jelentésről

Levelet írt Németh Sándor a Sargentini-jelentésről

kétharmad

Levelet írt a nemzetközi evangéliumi-karizmatikus mozgalom vezetőinek az Európai Parlament Magyarországot érintő döntéséről és annak következményeiről Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére