Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
szabad vasárnap
 
 
 
 

8 tény, amit nem tudtál Shakespeare-ről

2016. április 23. 20:58

A drámaíró április 23-án született és ugyanezen a napon halt meg, 52 évvel később.
1. Senki sem tudja, hogy mikor született pontosan

Nincs adatunk arról, hogy mikor született Shakespeare, azt azonban tudjuk, hogy 1564 április 26-án keresztelték meg. Az akkori szokás szerint a születés után pár nappal tartották a keresztvíz alá a csecsemőt, ezért az a konszenzusos megállapodás született, hogy Shakespeare születésnapja április 23. Érdekesség, hogy ugyanezen a napon halt meg 52 évvel később.

2. Fiatalon házasodott meg

Az író 18 éves korában vette el Anne Hathaway-t, aki 8 évvel idősebb volt nála. Abban az időben szokatlan dolog volt elvenni egy idősebb nőt, főleg, hogy a hölgy terhes volt. Első gyermekük, Susanna hat hónappal az esküvő után jött a világra.

3. Shakespeare-nek nincs ma is élő leszármazottja

Legidősebb lányának 1608-ban született egy gyermeke, Elizabeth, aki viszont kétszer házasodott, de egyik férjétől sem esett teherbe. Az író másik lánya, Judith szintén megházasodott, de neki három gyermeke született. Tragikus módon mindhárman elhunytak még azelőtt, hogy családot alapíthattak volna. Egyenes ági leszármazottak tehát nincsenek, azonban Shakespeare testvérének Joannak voltak gyermekei.

Fotó: AFP
4. Évekre eltűnt

Két olyan időszak is volt az író életében, amikor hosszabb időre eltűnt a nyilvánosság elől és senki sem tudja, hogy mi történt vele. 1578-1582-ig, valamint 1585 és 1592 között nincs róla adatunk. Több elmélet is született, ezek szerint Shakespeare Londonból visszautazott szülővárosába, Stratford-Upon-Avonba és ott valamilyen foglalkozást űzött.

Az elképzelések szerint dolgozhatott hentesként, egy ügyvéd írnokaként vagy bevonult katonának. Az igazság az, hogy senki sem tudja, csak találgatások léteznek ezzel kapcsolatban. A History csatorna szerint csupán hazalátogatott a saját fajának naprendszerébe.

5. Édesapja köztiszteletben álló sörkóstoló

Shakespeare-nek 7 testvére volt. Szülei John Shakespeare és Mary Arden. Édesapja sok szakmában kipróbálta magát: volt kesztyűkészítő, tímár és földműves is. Köztiszteletben álló személy lehetett, mert beválasztották a mezőváros sörkóstoló bizottságába.

6. Jó üzleti érzékkel rendelkezett

Leginkább 37 színdarabjáról ismerjük az írót, de emellett hozzáértő üzletember is volt. Szülővárosa közelében volt egy földje, a tulajdonában volt egy kapuház Londonban, valamint jelentős üzletrésze volt a londoni Globe-színházban és a Blackfriars-színházban.

7. Elképzelhető, hogy eddig rosszul ejtettük a nevét

Érdekes, hogy az író nem mindig írta ugyanúgy a nevét. A Shakespeare volt a leggyakoribb név, amely feltűnik a művein, azonban egyes írásain olvashatóak "Shappere" vagy "Shaxeberd" nevek is. A History.Com – ami nem azonos a History csatornával – tudomása szerint maga az író soha nem írta le így a saját nevét.

8. Háromezer angol szó és kifejezés megalkotója

Rendkívül ötletesen használta a nyelvet és a műveiben fellelhető új szavak és kifejezések számát 3000 körülire teszik. Ezek között vannak olyanok, amelyek túlélték az elmúlt 400 évet és azóta is nagyon népszerűek. Ezeket a kifejezéseket a magyar nyelv szinte szó szerinti fordításban átvette és nálunk is közkedveltek. Ilyen például az "aranyból van a szíve", "megtörni a jeget" és "a szerelem vak".

(Independent)

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Bekérették az ukrán külügyminisztériumba az új, kinevezett magyar nagykövetet

Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes legutóbbi, Ukrajnával kapcsolatos kijelentései miatt problémáznak az ukránok.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt a mai nap.

Mesterséges intelligenciával cenzúrázzák a férfiak nyilatkozatait

Mesterséges intelligenciával cenzúrázzák a férfiak nyilatkozatait

fehér férfi

High-tech módszert talált a Financial Times, hogy kevesebb férfi nyilatkozzon a cikkeikben.

Munkatársunkat megbüntette a Facebook, amiért a homoszexuálisokról mert írni

Munkatársunkat megbüntette a Facebook, amiért a homoszexuálisokról mert írni

censored

A jobboldali véleményt tűzzel-vassal üldöző Facebook-cenzúra ismét lecsapott, ezúttal Horváth Zsófia munkatársunkat, a Pszicho sorozatunk arcát tiltotta a Facebook három napra.

Orbán: összefogásra van szükség a közép-európai országok között

Orbán: összefogásra van szükség a közép-európai országok között

kétharmad

A magyar kormányfő a dunaszerdahelyi Mol Labdarúgó Akadémia megnyitó ünnepségén hangsúlyozta a közép-európai országok együttműködésének fontosságát.

Románia 100 éve alatt Moldva csak még jobban leszakadt Erdélytől

100 év után is még mindig Erdély a legfejlettebb területe Romániának. Sőt, mostanra gazdaságilag még jobban leszakadt Erdélytől Moldva - mondja Lucian Boia román történész, aki szerint bár a területét az elmúlt évszázadban sikeresen megtartotta Románia, most mégis nagy gondban van az ország, mert a lakosai milliószámra költöznek el.

Soros György rajongója Svédország új miniszterelnök-jelöltje

Soros György rajongója Svédország új miniszterelnök-jelöltje

amerika, london, párizs

Újabb érdekes állomásához érkezett a svéd kormányalakítási procedúra.

Úgy be volt állva Juncker, hogy felemás cipőben ment tárgyalni

Úgy be volt állva Juncker, hogy felemás cipőben ment tárgyalni

amerika, london, párizs

Úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker már olyan súlyos függőségi problémákkal küzd, hogy öltöztetni sem képes önmagát.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére