Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#sport
#Orbán Viktor
#bevándorlás
#belföld
#Soros György
#külföld
#demográfia
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
amerika, london, párizs
 
 
 
 

180 milliárd euró: ennyit költött eddig Európa a terror megfékezésére

2018. július 5. 22:00

A világ egyik legismertebb és legelismertebb agytrösztje, a RAND Corporation készítette el azt a tanulmányt, amelyben a szakértők kiszámolták, hogy 2004 és 2016 között az EU-tagállamok összesen 180 milliárd eurót költöttek a terrorizmus megelőzésére, megfékezésére és minden ezzel összefüggő kiadásra. Azoknak a libsiknek, akik szerint a terrorizmus és a bevándorlás között nincs összefüggés, szintén van egy rossz hírünk.

A RAND tanulmányát az EU finanszírozta, pontosabban az Európai Unió Parlamentje.

A nyilvánvaló fizikai romboláson és az érzelmi traumán túl negatív hatása van a gazdasági növekedésre is a terrortámadásoknak. Ha figyelembe vesszük az Európában elkövetett terrorcselekmények viszonylag kis számát, akkor a nemzetgazdaságok számára bekövetkező GDP-veszteség mértéke figyelemre méltó"

– írta a RAND kutatója, Marco Hafner.

A szakértő szerint a terrorizmusnak a pszichológiai hatásai is számottevőek, az emberek és a cégek esetében egyaránt, és az ilyen események megváltoztathatják a költekezési szokásokat. Ez jól követhető volt Párizs esetében, ahol a 2015-ös terrortámadások után jelentősen csökkent a turisták száma.

Vannak emberek, akik kevésbé koncentrálnak a jövőjükre és inkább a pillanatnak élnek – írta a kutató. A terrortámadások miatt az emberek többet fogyasztanak és kevesebb pénzt tesznek félre, kevésbé takarékosak és kevésbé hajlamosak befektetni, lekötni a pénzüket. Ennek az a vége, hogy az európai gazdaság veszít.

A RAND szakemberei javaslatokkal is előálltak, többek között azzal, hogy szorosabbra kellene fűzni az együttműködést az EU-tagállamok rendőri erői között. Egyik-másik javaslat mellett azonban kifejtették azt is, hogy az ajánlás elképzelhető, hogy nem egyeztethető össze egy-egy adott ország emberi jogi vagy információvédelmi törvényével.

Az egyik legfontosabb javaslat a terroristák pénzügyi ellehetetlenítése volt, amely például Franciaországban már sikereket hozott.

A legtöbbet a legnagyobb bevándorlóországok költik

A szakemberek egy táblázatban összesítették a terrorizmus költségeit.

Az áldozatokról már többször is szó esett lapunkban, ám pénzügyi szempontból még nem néztük meg ezt a kérdést. A "GDP cost" az az összeg, amennyit az adott ország bukott a terrortámadásokkal. A "per capita" feliratú oszlopban az egy főre eső költségeket láthatjuk.

A 10 legtöbbet bukó ország:

  1. Egyesült Királyság 43,7 milliárd euró,
  2. Franciaország 43 milliárd euró,
  3. Spanyolország 40,79 milliárd euró,
  4. Németország 19,17 milliárd euró,
  5. Görögország 10,3 milliárd euró,
  6. Belgium 7,8 milliárd euró,
  7. Írország 4,3 milliárd euró,
  8. Svédország 2,86 milliárd euró,
  9. Olaszország 2,2 milliárd euró,
  10. Hollandia 1,7 milliárd euró.

Az adatok alapján kiderült, hogy a legtöbb pénzt az Egyesült Királyság bukta el a terrorizmus következtében, összesen 43,7 milliárd eurót. A szigetország már az '50-es, '60-as évektől kezdve egyre több bevándorlót fogadott be, de az utóbbi 20 évben pörgött fel igazán bevándorlás. Franciaország, Spanyolország és Németország szintén befogadó politikát folytatott.

Érdemes árnyalni a képet: az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Görögországban és Írországban nemcsak a muzulmán bevándorlók követtek el terrortámadásokat, hanem egyes szélsőséges vagy szeparatista csoportok is jelentős terrorista tevékenységet fejtettek ki. A 2000-es évek második felétől azonban fokozatosan, ezekben az államokban éppúgy, mint Európa többi részén a muszlim terrorizmus kezdett egyre jobban dominálni.

Mindenesetre Görögország kivételével a top10-ben olyan országok szerepelnek, amelyek nagyszámú muszlim bevándorlót fogadtak be az elmúlt évtizedekben.

Ausztria épphogy lemaradt, ők a 11. helyen szerepelnek a listán, 834 millió eurós veszteséggel.

Lettország, Litvánia, Luxembourg és Szlovénia neve mellett pedig nem szerepel költés.

Az EU-tagállamai összesen 180 milliárd eurót buktak a terrorizmus miatt, ami megközelítőleg 59,2 billió forint. Ez nagyjából Magyarország 2017. évi bevételének háromszorosa.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Távolsági buszon késelt egy migráns Németországban

Tizennégyen megsérültek a támadásban, amely péntek kora délután történt Lübeckben.

Merkel: Európa többé már nem hagyatkozhat csak az Egyesült Államokra, mint egyedüli szuperhatalomra

Merkel: Európa többé már nem hagyatkozhat csak az Egyesült Államokra, mint egyedüli szuperhatalomra

amerika, london, párizs

A német kancellár több szempontból is érdekes nyilatkozattal zárta Berlinben a nyári szünet előtti politikai időszakot. Határozottan nem tetszését fejezte ki az EU elleni amerikai vámokkal szemben, ugyanakkor reményét fejezte ki az USA és Oroszország közötti közeledés iránt. A migráció kapcsán pedig már csak a szakképzett bevándorlók fogadásáról beszélt.

Líbiának már nagyon elege van a migránsokból

Líbiának már nagyon elege van a migránsokból

amerika, london, párizs

Fájez esz-Szarrádzs líbiai miniszterelnök a Bildnek adott interjújában elmondta, hogy Líbiában nem lesznek európai uniós menekülttáborok.

Nem véletlenül kérdezték fel a héten Soros Györgyöt

Nem véletlenül kérdezték fel a héten Soros Györgyöt

amerika, london, párizs

Ismert, a héten egy igen hosszú interjúszerű elbeszélés jelent meg Soros Györggyel a The New York Times (NYT) című lapban, amely megpróbálta elhomályosítani a magyar származású milliárdos piszkos múltját, pénzügyi üzelmeit, és egy idős, beteg, meg nem értett filantróp üzletember képét igyekezett prezentálni az olvasóknak.

Kiszivárgott Brüsszelből: Juncker töményet iszik víz helyett

Kiszivárgott Brüsszelből: Juncker töményet iszik víz helyett

amerika, london, párizs

A The Spectator nevű patinás brit hetilap Brüsszellel foglalkozó szakújságírója, Jean Quatremer helyi forrásokra hivatkozva azt írja, Jean-Claude Juncker alkoholizmusa szinte naponta téma az Európai Bizottság munkatársainak körében.

A migránsok miatt borulhat az egész schengeni egyezmény

A migránsok miatt borulhat az egész schengeni egyezmény

amerika, london, párizs

Szakértők szerint megszűnhet a belső határok nélküli Európa a német kormánypártok paktuma miatt, ugyanis egyre több uniós tagállam visszaállítja a határellenőrzést.

Simicska már elküldte a fiát Amerikába

Az oligarcha az Egyesült Államokba küldte fiát, Ádámot, hogy előkészítse számára a terepet.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére