Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
century-on
 
 
 
 

15 éves a világ legnagyobb társadalomkísérlete, a Facebook ellopta a lelkünket

2019. február 4. 17:00

Ma lett 15 éves a Facebook. Írhatnánk ide bármilyen közhelyet, de az a helyzet, hogy a világ második legnagyobb ember- és társadalomkísérlete (az első a kommunizmus volt) irtózatosan sok kárt okozott a 21. századi embernek.

A Facebook rettentően sokat ártott a 21. századi demokráciának, a társadalom- és közösségszerveződéseknek, és azt hiszem, kijelenthetjük: átformálta képünket azokról kedves nagymamákról, akik mosolygós, vidám képeket tesznek ki az unokáikról, de közben "bárcsak megdöglene", "minek ment oda" típusú kommentekkel irkálják tele az internetet. De talán ez a legkisebb probléma.

Elcsépelt és közhelyszerű, de George Orwell szatirikus regényét nem egy véreskezű diktátor váltja valóra, hanem a virágmezőkön ugrándozó, babzsákfoteles liberálisok.

Minden úgy kezdődött, hogy elhitették velünk, szabadabbak, boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak, okosabbak és mindenekelőtt nyitottabbak leszünk akkor, ha rábízzuk magunkat algoritmusokra, titkos matematikai képletekre, a valóságtól teljesen elszakadt, Kaliforniában tenyésző liberális világmegváltókra.

És mi rájuk bíztuk magunkat!

Emlékezzünk vissza az Állatfarmra: az állatok elűzik a korábbi gazdájukat, majd a maguk kezébe veszik sorsukat, végül pedig kemény diktatúrát vezetnek be. Mindent és mindenkit kontroll alatt tartanak.

Kezdetben a Facebook is a nyílt társadalom (honnan is ismerős ez), a szabadság és a végtelen tudás felelőtlen ígéretével kecsegtette a felhasználóit, de 15 év után már tudjuk, hogy hová vezetett mindez.

A nyílt társadalom felülről ellenőrzött, cenzorok által megszűrt véleménybuborékokat eredményezett. A szabadság igazából függőséget, a végtelen tudás pedig korlátoltságot és safe space-eket jelent.

Az már biztos, hogy a 21. század a techdiktatúrák időszaka.

Kétség sem fér hozzá, hogy ideologizáltabb, veszélyesebb és tartósabb lesz, mint a 20. század kommunizmusa vagy fasizmusa. Itt nem az életekért vagy az erőforrásokért, hanem a lelkekért és az attitűdökért folyik majd a küzdelem.

A demokráciát azoktól a liberális elveket valló, több százezer ember vásárlási, olvasási, filmnézési, politikai szokásaira befolyással lévő chief executive officerektől (CEO, vagy vezérigazgató, a 21. század politikai komisszárja) kell félteni, akik egy szilícium-völgyi iroda egyik babzsákfoteljén beszívva döntik el, hogy kire fogunk szavazni, mit fogunk vásárolni, esetleg milyen gyógyszert fogunk szedni. Azt is ők döntik el, hogy kit kell gyűlölni, kit kell szeretni, vagy éppenséggel kit kell kommentben meglincselni.

Azt már tudjuk, hogy a közösségi média segítségével rendszereket lehet megbuktatni (lásd az arab tavaszt), azt is ismerjük hogy a Facebook elnyomja a konzervatív véleményeket, sőt azzal is tisztában vagyunk, hogy az adatainkkal, az életünkkel kereskednek. De mindezek tudatában mégsem teszünk semmit. Mert a Facebook olyan, mint a dohányzás, tudjuk, hogy rákot okoz, de mégsem tudunk leszokni róla.

Ha most megtennénk, már az is késő lenne!

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Trump bevetné a hadsereget a mexikói határnál a migránsokat segítő fegyveresek miatt

Trump bevetné a hadsereget a mexikói határnál a migránsokat segítő fegyveresek miatt

amerika, london, párizs

Egyre több esetben fegyveresek segítik az Egyesült Államok területére illegálisan belépni szándékozó migránsokat a mexikói-amerikai határon. Donald Trump emiatt az USA hadseregének a bevetését fontolgatja.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

Nyilvánosságra került az Iszlám Állam videója, amelyben hűséget esküdtek a Srí Lanka-i merénylők

Nyilvánosságra került az Iszlám Állam videója, amelyben hűséget esküdtek a Srí Lanka-i merénylők

amerika, london, párizs

Az iszlám szélsőségesek világszerte büszkén osztják meg egymás között azt a videót, amelyben a merénylet előtt felesküdnek az Iszlám Állam zászlajára a Srí Lanka-i merényletsorozat végrehajtói.

Márki-Zay Péter a bíróság szerint is hazudott

A helyi kórház jó hírnevét sértő kijelentései mellett két másik ügyben is elmarasztalta a Szegedi Ítélőtábla Márki-Zay Péter "független" hódmezővásárhelyi polgármestert.

Angliában tanult az egyik Srí Lanka-i terrorista

Angliában tanult az egyik Srí Lanka-i terrorista

amerika, london, párizs

Ezt az ázsiai ország védelmi minisztere jelentette be, azonban nem részletezte, melyik terroristáról van szó, valamint melyik brit egyetemre járt a merénylő.

A Magyarországon elkapott szír terrorista letartóztatását meghosszabbították

Három hónappal meghosszabbították a Magyarországon elfogott, terrorcselekménnyel gyanúsított szír férfi, Hasszán F. letartóztatását.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére