Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
szabad vasárnap
 
 
 
 

144 évvel ezelőtt született gróf Bethlen István

2018. október 8. 21:00

Az erdélyi származású egykori magyar miniszterelnök 1874. október 8-án látta meg a napvilágot Gernyeszegen. Legnagyobb érdeme, hogy az első világháborút követően - többedmagával - sikerült talpra állítania az ezer sebből vérző Magyarországot.

A XX. századi magyar történelemben és politikában nem lehet megkerülni gróf Bethlen István személyét. A Marosvásárhelytől 25 kilométerre fekvő Gernyeszegen született politikus nevéhez egy egész magyar politikai éra kötődik: a tízéves (1921-1931) miniszterelnökségét jelölő ún. bethleni konszolidáció időszaka.

A régi erdélyi arisztokrata családból származó Bethlen országszerte ismertté 1918-19-ben vált, amikor is tevékeny szerepet vállalt az első magyar köztársasággal, majd a Tanácsköztársasággal szemben fellépő ellenforradalmi mozgalomban.

Nevéhez fűződik a Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártjának (KNEP) megalapítása 1919 februárjában, illetve a Tanácsköztársaság 1919. március 21-i kikiáltása után a külföldre kényszerült ellenforradalmi erőket összefogó bécsi Antibolsevista Comité (ABC) vezetése.

Az ellenforradalom győzelme és a Magyar Királyság jogfolytonosságának visszaállítása után Bethlenre hárult a kibontakozó Horthy-korszak megszilárdítása, konszolidációja. 1921. április 14. és 1931. augusztus 24. között, tehát egy nagyon fontos évtizedben volt a Magyar Királyság miniszterelnöke.

Miniszterelnöksége

Az 1920-as trianoni országcsonkítás komoly pszichológiai, politikai és gazdasági következményekkel járt Magyarországra nézve.

Egy ilyen vészterhes időszakban lett miniszterelnök gróf Bethlen István. Alig lépett hivatalba, máris egy nagyon kényes, a magyar nemzetet megosztó kérdés felszínre törésével kellett szembesülnie.

Tudniillik IV. Károly továbbra is igényt formált a magyar trónra, és ebben a törekvésében támogatták a Habsburg-párti legitimista erők, azonban a szabad királyválasztás Habsburg-ellenes hívei is jelentős lobbitevékenységet folytattak mind Horthynál és Bethlennél, mind más magyar politikusoknál.

IV. Károly második visszatérési kísérlete 1921 októberében egy kisebb csatába is torkollott Budaörsnél, Bethlen legitimista érzelmei ellenére belátta, hogy a szomszédos országok és az európai nagyhatalmak finoman szólva sem néznék jó szemmel, ha a Habsburg uralkodó visszatérne a magyar trónra. A kérdést úgy sikerült nagyvonalúan megoldani, hogy a visszatérési kísérletben résztvevők amnesztiát kaptak, IV. Károly pedig családjával együtt Madeira szigetére költözött, ahol aztán kevesebb mint egy évvel később, 1922 áprilisában meghalt.

A királykérdés ezzel ideiglenesen megoldódott, a megüresedett magyar trón betöltésére irányuló kezdeményezéseket sikeresen „napolta el” a politikai elit.

gróf Bethlen István

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A királykérdés rendeződése után Bethlen folytatta az ország stabilizálását. Sikeresen kiegyezett Peyer Károllyal, a Magyar Szociáldemokrata Párt (MSZDP) elnökével, így a Bethlen-Peyer-paktumként elhíresült megállapodás értelmében szabadon működhetett a párt és sajtója – ezért cserébe viszont a közalkalmazottak, a vasutasok, a postások és a mezőgazdasági munkások köreiben nem szervezkedhettek.

A teljes belpolitikai stabilitás megteremtésének gátja volt a Magyarországot az első világháború vége óta sújtó nemzetközi elszigetelődés, melyből Bethlen miniszterelnöksége alatt sikerült teljesen kitörni.

Magyarország 1922-ben felvételt nyert a Népszövetségbe, majd kölcsönt is kapott a nemzetközi szervezettől, melynek a Magyar Nemzeti Bank létrejöttével és az új valuta, a pengő bevezetésével együtt sikerült talpra állítania a gazdaságot.

A magyar diplomácia nagyszerűen használta ki a korszak lehetőségeit, így a felemelkedő olasz állammal is sikerült olyan megállapodásokat kötni, melyek a szomszédos országokkal való kapcsolatainkban is tárgyalási alapként szolgáltak.

Fontos még megemlíteni gróf Klebelsberg Kunót és intézkedéseit, aki 1922 és 1931 között volt a Bethlen-kormány vallás- és közoktatási minisztere. Klebelsberg kultúrpolitikájának legnagyobb jelentőségű eredménye a népiskolai hálózat fejlesztése volt. Fontos volt továbbá a kolozsvári egyetem Szegedre, a pozsonyi egyetem Pécsre költöztetése, valamint az ösztöndíjrendszer kiterjesztése, a külföldi Collegium Hungaricumok hálózatának kialakítása is.

A magyar hazát ma elsősorban nem a kard, hanem a kultúra tarthatja meg és teheti ismét naggyá"

– hangoztatta Klebelsberg, akinek szívügye volt a magyar kultúra és tudományok felvirágoztatása.

Lemondása és halála

A nagy gazdasági világválság hatásai hazánkat is elérték, Bethlen pedig nem akarta magára vállalni a megszorító politikus szerepét, ezért 1931 augusztusában lemondott, hogy a válság elmúltával visszatérhessen a hatalomba. Terve azonban a számára kedvezőtlenül alakuló nemzetközi folyamatok (pl. német befolyás erősödése) miatt füstbe ment.

Bethlen a harmincas években egyre inkább háttérbe szorult, majd az 1944. március 19-i német bevonulást követően illegalitásba kellett vonulnia. Később a szovjetek elfogták, és Oroszországba hurcolták. Egy moszkvai börtön kórházában érte a halál 1946. október 5-én. Jelképes hamvai 1994 óta nyugszanak a Kerepesi temetőben.

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Halálra ítélték Irakban az Iszlám Állam belga dzsihadistáját

Bilal al-Marchohi azért utazott Belgiumból a Közel-Keletre, hogy ott az Iszlám Állam soraiban harcoljon: most azonban a bíróság szerint tettéért az életével kell fizetnie.

Németország még több migránst toloncolhat ki az uniós tagországokba

Németország még több migránst toloncolhat ki az uniós tagországokba

amerika, london, párizs

Az Európai Bíróság kimondta, hogy Németországnak joga van kitoloncolni azokat a migránsokat, akiket egy szegényebb uniós tagországba szállítanának vissza. Mindez idáig vita tárgyát képezte, ezért számos kitoloncolás meghiúsult. Ennek azonban vége, az illegális bevándorlóknak vissza kell menniük oda, ahol elsőként léptek az Európai Unió területére.

Bolsonaro-Trump találkozó: hosszú idő után először érkezik Amerika-barát brazil elnök Washingtonba

Bolsonaro-Trump találkozó: hosszú idő után először érkezik Amerika-barát brazil elnök Washingtonba

amerika, london, párizs

Washingtonban találkozott egymással Donald Trump amerikai és Jair Bolsonaro, újévkor beiktatott brazil elnök.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez a nap is gyorsan eltelt, nézzük a legfontosabb híreket!

Az oltáselleneseknek is jár a szólásszabadság!

Az oltáselleneseknek is jár a szólásszabadság!

censored

Veszélyeztetik a gyerekeink életét, de attól még megilleti őket a szabad szólás joga.

Merkel belátta, a migránsokat a hazájukban kellett volna támogatni

Merkel belátta, a migránsokat a hazájukban kellett volna támogatni

amerika, london, párizs

A hazájukhoz minél közelebb, helyben kell segíteni a menekülteknek, ez a 2015-ös menekülthullám tanulsága - jelentette ki kedden Berlinben Angela Merkel német kancellár.

Bemutatjuk a bevándorláspárti politikusokat

Bemutatjuk a bevándorláspárti politikusokat

kétharmad

Közeleg a május, ideje közelebbről megismerni a bevándorláspártiakat.

Konok Péter, az építőtábor réme

Konok Péter, az építőtábor réme

piszkostizenkettő

Van abban valami egészen szürreális, ahogyan a nemzeti ünnep előtt összecsipegette kis gondolatait arról, hogy miért nincs Magyarország.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére