Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Zuckerberg már megint visszaélt hatalmával

Horváth József György

2016.09.09. 12:28

Norvégia legnagyobb napilapja egy címlapnyi nyílt levelet intézett a Facebook atyjához, mert a közösségi oldal cenzúrázta a "napalmlány" világszerte elhíresült fényképét.
OSLO, 11:58

Norvégia legnagyobb napilapja egy címlapnyi nyílt levelet intézett a Facebook atyjához, mert a közösségi oldal cenzúrázta a "napalmlány" világszerte elhíresült fényképét.

A norvég lap keményen nekiment Zuckerbergnek, hogy cenzúrázta a vietnami háború egyik leghíresebb képét. A lap szerint Zuckerbergnek illene felnőnie a feladathoz, ha már ő a "világ első számú és legtöbb hatalommal rendelkező szerkesztője".

Espen Egil Hansen, az Aftenposten ügyvezető főszerkesztője szerint a Facebook atyja visszaél hatalmával a közösségi média formálásában. Oldala, a legnagyobb közösségi médiumként összekötő kapoccsá vált a hír- és információáramlás és az emberek között.

Mérges vagyok és csalódott, mert rossz az, amit a demokratikus társadalom legfőbb támaszával csinál. Aggódom, hogy a világ legfontosabb médiuma korlátozza a szabadságjogokat ahelyett, hogy inkább szélesítené azokat"

– írja Hansen.

A vita abból a döntésből származik, hogy a Facebook nemrégiben kitörölte Tom Egeland, híres norvég író egyik posztját, mert abban szerepelt A háború borzalmai című Pulitzer-díjas fotó is, melyet Nick Ut készített a vietnami háború egyik ikonikus pillanatáról, s melyen feltűnik egy meztelen síró kislány, a kilencéves Kim Phúc, amint a napalmbombák elől menekül társaival. Egeland posztja hét olyan fotót sorakoztatott fel, melyek megváltoztatták a hadviselés történetét. Ebből kifolyólag Egeland profilját felfüggesztette a Facebook. Amikor a legnagyobb norvég lap leközölte, hogy Eugelandot kibannolta az FB, ugyanazzal a képpel hozták le a hírt és osztották meg a napilap Facebook oldalán.

Ekkor érkezett egy üzenet a Facebooktól, hogy vagy távolítsák el, vagy pixelezzék ki a képet.

A közösségi oldal azzal magyarázta kérését, hogy minden meztelenséget, nemi szervet ábrázoló képet eltávolítanak a hírfolyamokból. Mielőtt még a norvég lap válaszolhatott volna, a Facebook már ki is törölte a bejegyzést.

Várjuk élménybeszámolóitokat, Titeket miért és hogyan tiltott ki a Facebook? Meséljétek el, milyen posztjaitokat törölték, és mi volt az indok! Tapasztalataitokat, sztorijaitokat írjátok meg kommentben, vagy a [email protected] címre.

(Guardian)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére