Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Zsidó, mór, spanyol, fekete, indián és latinó: ennyi identitása van egy baloldali képviselõnek

Horváth Tamás

2018.12.11. 14:40

Ocasio-Cortez amerikai demokrata politikus halmozza az identitásokat.

Annak ellenére, hogy a balliberálisok gyakorta hangsúlyozzák, hogy a származás nem számít, az amerikai Demokrata Párt legújabb üdvöskéje, a 29 éves Alexandria Ocasio-Cortez nagy bejelentést tett vasárnap.

A frissen megválasztott kongresszusi képviselőnő egy progresszív zsidó rendezvényen beszélt arról, hogy a családfáját évszázadokig vissza tudja vezetni, és az ősei között vannak szefárd zsidók, akik a spanyol inkvizíció miatt kényszerültek az Ibériai-félsziget elhagyására még a 15. században.

A bejelentés, amelyre a hanukai gyertyák meggyújtása után került sor, nagy sikert aratott a queensi Jackson Heights Zsidó Központ hallgatóságának körében.

A politikusnő, aki egy korábbi írásában még az igazságszolgáltatás katolikus reformját szorgalmazta, ezúttal egy másik köpenyt vett fel, és éppen a katolikus egyház ellen kelt ki:

a spanyol inkvizíció alatt rengeteg embert kényszerítettek arra, hogy – legalább külsőségekben – katolizáljon, ugyanakkor egymás között továbbra is az eredeti vallásukat gyakorolták, a belső világukban önmaguk lehettek. Ez különösképpen nehéz lehetett akkor, amikor a külső világ ennek az ellenkezőjét várta el.”

Ocasio-Cortez állításai nagyon filozofikusak és meghatóak, ugyanakkor van velük egy kis probléma: egész egyszerűen nem igazak. A spanyol inkvizíció alatt – az antiklerikális propagandával ellentétben – senkit sem kényszerítettek arra, hogy katolikussá váljon. Az inkvizítoroknak semmilyen dolguk nem volt (nem is lehetett) a muszlimokkal és a zsidókkal, kizárólag a katolikusokat, illetve a már kikeresztelkedett, tehát ugyanúgy katolikusnak számító más vallásúakat ellenőrizték. Fontos leszögezni, hogy túlkapások valóban voltak, de a kegyetlenkedések mértékét és mennyiségét is jócskán eltúlozzák a baloldali történelemhamisítók.

A Puerto Ricó-i származású Ocasio-Cortez hétfőn a Twitteren is kitért az őseire, itt azonban már a zsidó mellett a spanyol, a mór, a fekete és az indián gyökereit is felsorolta. S bár hangsúlyozta, hogy nem a DNS számít, hanem a kultúra, mégis egy kicsit ellentmondásosnak tűnik, hogy egy baloldali politikus mennyire nagy hangsúlyt fektet a genetikára.

Alexandria Ocasio-Cortez esetében azonban minden bizonnyal nem rasszizmusról van szó, hanem az áldozati szereppel együtt járó kisebbségi jelmez tudatos viseléséről. Ocasio-Cortez már alapból előnyből indul ebben a posztmodern versenyben, hiszen latinó.

Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a demokraták elnökjelölti posztjára is esélyesnek tartott képviselőnek ennyi nem elég, lépten-nyomon igyekszik bizonyítani, hogy több kisebbségnek is a tagja: ezért egyrészt megilleti a pozitív diszkrimináció, másrészt pedig a valóban nemzetiségi választók szavazataira is igényt formál.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére