Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Zavargások törtek ki Johannesburgban a dél-afrikai elnök bebörtönzése miatt

888.hu

2021.07.11. 17:30

Zavargások törtek ki Johannesburgban vasárnap, a Jacob Zuma volt dél-afrikai elnök bebörtönzése nyomán kialakult elégedetlenségi hullám elérte az ország gazdasági központját is.

 

A városból fosztogatásokról, útlezárásokról és furkósbotokat lengető tüntetőkről érkeztek beszámolók.

A korábbi megmozdulások KwaZulu-Natal tartományra összpontosultak, Zuma szűkebb hazájára, ahol a politikus csütörtökön kezdte meg tizenöt hónapos börtönbüntetésének letöltését. Ezt azért szabták ki rá, mert

bírósági idézés ellenére sem volt hajlandó megjelenni a korrupciós ügyeit vizsgáló bizottság meghallgatásán.

A tartományban legalább 25 teherautót gyújtottak fel a Zuma szabadlábra helyezését követelő elégedetlenkedők.

A NatJOINTS dél-afrikai hírszerzési ügynökség közölte, hogy eddig 62 embert vettek őrizetbe az erőszakos tiltakozó akciókkal kapcsolatban KwaZulu-Natal és Gauteng tartományokban. Utóbbiban található Johannesburg is. A rendőrség szerint bűnözők akarnak hasznot húzni a tiltakozási hullámból tolvajlással és károkozással.

Cyril Ramaphosa hivatalban lévő elnök nyugalomra intette a tüntetőket, egyben pedig leszögezte, hogy

követeléseik nem igazolják az erőszakot és a vandalizmust.

Zuma 2018 februárjában pártja, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) nyomására lemondott, hogy megelőzze leváltását. A korrupciós botrányokba keveredett politikus tagadja az ellene felhozott vádakat, de nem hajlandó együttműködni az elnökségének utolsó hetében felállított vizsgálóbizottsággal.

Utódja, Cyril Ramaphosa igyekezett visszaállítani az ANC jó hírnevét, egyúttal a befektetők Dél-Afrikába vetett bizalmát, és határozottabb fellépést ígért a korrupció ellen, ám saját pártján belül konfliktusba került az ANC Zumát támogató frakciójával.

A 79 éves Zuma fellebbezést nyújtott be az alkotmánybíróságon a letöltendő szabadságvesztést kiszabó ítélet ellen, részben törékeny egészségére és a koronavírus-fertőzés veszélyére hivatkozva. A meghallgatás az ügyben hétfőn lesz.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Kiemelt stratégiai partnerségi megállapodást köt Magyarország és Törökország

Megkezdődött a tárgyalás a kiemelt stratégiai partnerségi megállapodás létrehozásáról Magyarország és Törökország között, minthogy a két ország együttműködésének kulcsszerepe van a hazánk előtt álló három legfőbb biztonsági kihívás kezelésében – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

Novák Katalin: Erős európai vezetőkre, közös stratégiai gondolkodásra és egymás iránti tiszteletre van szükség

Novák Katalin: Erős európai vezetőkre, közös stratégiai gondolkodásra és egymás iránti tiszteletre van szükség

A mielőbbi fegyvernyugvást nevezte célnak Ukrajnában Novák Katalin a Corriere della Sera olasz napilapban kedden megjelent interjúban. A köztársasági elnök Magyarország európai uniós tagságáról azt mondta, az ország a vállalt kötelezettségeket eddig is betartotta, ezután is betartja.

Soros György és az ő országos hálózata

Soros György és az ő országos hálózata

Az amerikai milliárdos semmit nem bíz a véletlenre. Nemcsak Budapesten fizeti az aktivistáit, hanem vidéki nagyvárosokban is. Olyan szövevényes a hálózat, hogy ember legyen a talpán, aki ki tudja bogozni.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére