Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Záporoznak a gratulációk Bidennek, de elképzelhető, hogy változik az eredmény

888.hu - MTI

2020.11.07. 21:00

Sorra gratulálnak Európa vezető politikusai Bidennek, pedig hiába hirdette ki a média a demokrata jelölt győzelmét, a választásnak még nincs teljesen vége: a választási csalás kérdését lezártnak kell tekinteni, mielőtt 100%-osan kijelenthető lenne, hogy ki nyerte meg az elnöki pozícióért folytatott harcot.

 

Angela Merkel német kancellár gratulált szombaton Joe Bidennek az amerikai elnökválasztáson elért eredményéhez. Jókívánságait fejezte ki Bidennek Emmanuel Macron francia elnök, Boris Johnson brit és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök.


Angela Merkel így fogalmazott:

„Szívből gratulálok! Az amerikai polgárok döntöttek. Joe Biden lesz az Egyesült Államok 46. elnöke”

„Szívből kívánok szerencsét és sikert, és gratulálok Kamala Harris-nek is, hazája első megválasztott női alelnökének” – tette hozz a német kancellár, hazája első női kormányfője.

Mint írta, örül, hogy együtt dolgozhat Joe Bidennel. A Németország és az Egyesült Államok közötti „transzatlanti barátság nélkülözhetetlen, ha meg akarunk birkózni korunk nagy kihívásaival” – emelte ki a kereszténydemokrata politikus.


Emmanuel Macron francia államfő is gratulált Joe Biden demokrata párti jelöltnek az amerikai elnökválasztási győzelméhez.

„Sok dolgunk lesz a jelenlegi kihívásokkal szemben. Dolgozzunk együtt! – írta a francia elnök a Twitteren angolul is közzétett üzenetében.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter kijelentette, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió között új transzatlanti viszony kialakítása szükséges, függetlenül attól, hogy melyik jelölt nyeri meg az amerikai elnökválasztást.

”A status quóhoz, a régi idők transzatlanti kapcsolataihoz nem fogunk visszatérni„ – figyelmeztetett a francia diplomácia vezetője.

”Az elmúlt négy év alapvető változása az, hogy Európa kinyilvánította a szuverenitását. A biztonsági területen, a védelmi politikában, a stratégiai autonómia kérdésben„ – tette hozzá.


Boris Johnson konzervatív brit miniszterelnök is gratulált Joe Bidennek az amerikai elnökválasztáson aratott győzelméhez.

Johnson a Twitteren közétett szombat esti nyilatkozatában gratulált Kamala Harrisnek, az Egyesült Államok következő alelnökének is, és történelmi vívmánynak nevezte eredményét.

”Az Egyesült Államok a szövetségesünk, és várakozással tekintek jövőbeni szoros együttműködésünk elé azokon a területeken, amelyeket mindkét ország elsődleges fontosságúnak tart, a klímaváltozástól a kereskedelmen át a biztonsági kérdésekig„ – fogalmazott üzenetében a brit miniszterelnök.


Andrzej Duda Twitter-oldalán gratulált az amerikai politikusnak választási kampányához.
„Várva az elektori kollégium jelölésére, Lengyelország elszánt arra, hogy megőrizze a lengyel-amerikai stratégiai partnerség magas szintjét és minőségét, a még erősebb szövetség érdekében” – írta a lengyel elnök.
A lengyel államfői kabinetfőnök és külügyi államtitkár, Krzysztof Szczerski egy korábbi rádióinterjúban felidézte: az utóbbi négy évben Duda nagyon jó viszonyt ápolt a jelenlegi amerikai elnökkel, Donald Trumppal.
Ugyanakkor aláhúzta: az érdekeket, az államközi kapcsolatokat tekintve „nyugodt a lengyel-amerikai kapcsolatok jövőjét illetően”.


Milos Zeman cseh államfő táviratban gratulált Joe Bidennek – közölte Jirí Ovcácek elnöki szóvivő.
A választás eredménye azt mutatja, hogy az amerikaiak változásokat akarnak – áll a táviratban. A cseh elnök kifejezte reményét, hogy a jövőben az Egyesült Államok nyitottabb lesz Európa irányában.
„Úgy vélem, továbbra is érvényes, hogy Európának ugyanúgy szüksége van Amerikára, mint Amerikának Európára. Közösen jobban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a szabadkereskedelem igazságosabb legyen az egész világon” – szögezte le Milos Zeman.


Andrej Babis cseh kormányfő, aki a Twitteren gratulált Bidennek, fontosnak nevezte, hogy „az új államfő aktívan foglaljon állást a NATO szövetségi rendszere mellett, és igyekezzen kereskedelmi megállapodásokat kötni az Európai Unióval”.
Zeman és Babis is nagyon jónak minősítették a cseh-amerikai kapcsolatokat, és kifejezték meggyőződésüket, hogy az együttműködés folytatódni fog.


Igor Matovic Twitteren gratulált: „Megszólaltak a polgárok. Szoros együttműködésünk folytatódni fog” – írta a szlovák kormányfő. Matovic közölte: bízik abban, hogy a jövőben az Egyesült Államok és az Európai Unió „erős partnerekké válnak”.
Az új szakasz pillanatnyilag legfontosabb megoldásra váró feladatának a koronavírus-járvány legyőzését nevezte a szlovák kormányfő.
Szlovákia készen áll a szoros együttműködésre az új amerikai elnökkel – írta Ivan Korcok szlovák külügyminiszter Facebook-oldalán. „Kölcsönösen nagyobb szükségünk van most egymásra, mint bármikor korábban” – mutatott rá.


Klaus Iohannis román államfő Twitter-bejegyzésben gratulált Joe Bidennek. „Gratulálok Joe Biden megválasztott elnöknek a győzelméhez. Türelmetlenül várom, hogy még szilárdabbá tegyük erős és dinamikus stratégiai partnerségünk minden dimenzióját. Románia továbbra is azon lesz, hogy megerősítse transzatlanti közösségünk biztonságát, jólétét és ellenálló képességét” – írta közösségi oldalán a román államfő.


Andrej Plenkovic horvát kormányfő is gratulálta demokrata politikusnak. „A horvát kormány örül az együttműködésnek önnel és adminisztrációjával a kétoldalú kapcsolatok és a transzatlanti partnerség megerősítése érdekében” – írta Twitter-oldalán a miniszterelnök.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére