Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Wilders durván kiosztotta a soft jobboldali Ruttét

Sümeghi Lóránt

2017.03.14. 11:58

Heves szópárbaj és kölcsönös vádaskodás jellemezte a holland parlamenti választások két fõ riválisának hétfõ esti televíziós vitáját: a bevándorlásellenes Szabadságpártot (PVV) vezetõ Geert Wilders megbízhatatlannak nevezte Mark Rutte jobboldali liberális miniszterelnököt.
HÁGA, 11:58

Heves szópárbaj és kölcsönös vádaskodás jellemezte a holland parlamenti választások két fő riválisának hétfő esti televíziós vitáját: a bevándorlásellenes Szabadságpártot (PVV) vezető Geert Wilders megbízhatatlannak nevezte Mark Rutte jobboldali liberális miniszterelnököt.

A gazdaság, az egészségügy és a bevándorlás kérdéseire összpontosító vitában Rutte úgy vélekedett, hogy Wilders nem kínál valódi megoldásokat a problémákra, csak leegyszerűsítő, populista jelszavakat hangoztat.

Utóbbi viszont azt állította, hogy a kormányfő megszegte korábbi választási ígéreteit.

Még mindig rendkívül valós esélye van annak, hogy arra ébredjünk március 16-án, hogy Wilders kapta a legtöbb szavazatot. Ez azt jelentené, hogy az lesz a legnagyobb párt, amelyik a nehézségek idején elmenekül, amely a saját érdekeit helyezi a nemzet érdekei elé"

– tette hozzá Rutte, kiemelve, hogy az általa vezetett Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) semmilyen körülmények között nem fog koalícióra lépni a Szabadságpárttal.

A PVV vezetője erre reagálva hangsúlyozta, a lakosság már nem hisz Rutténak, pártja figyelmen kívül hagyásával pedig meggyaláznák a választók akaratát.

Wilders pártjának az utóbbi időben valamelyest visszaesett a támogatottsága, de még mindig a második helyen áll. Felmérések szerint a VVD 23-27 képviselői helyet szerezhet a parlament 150 tagú alsóházában, a PVV pedig 19-23 mandátumra számíthat.

A vitán szóba került a Hollandia és Törökország közötti diplomáciai csatározás is, amelynek kapcsán Wilders azon véleményének adott hangot, hogy a kormánynak

ki kellene dobnia az országból a török nagykövetet és az embereit." 

Ezt követően a kormányfő később felhozta Wilders egy korábbi ígéretét, amelynek értelmében betiltanák a Koránt és bezárnák a mecseteket Hollandiában, és gúnyosan megkérdezte, ezt mégis hogyan szándékozná véghez vinni, felállítana-e egy Korán-rendőrséget, amelynek tagjai házról házra járva elkoboznák a tiltott könyvet.

A főként muzulmánellenes kijelentéseiről ismert Wilders arról is beszélt, hogy ismét holland kézbe kerülhetne az ország vezetése, ha Hollandia kilépne az Európai Unióból. Mint mondta,

az uniós kilépés lenne a lehető legjobb dolog, ami Hollandiával történhetne."

A két politikusnak ez volt az első tévévitája a mostani kampány során. Kedden azonban újabb televíziós vitát rendeznek nagyobb pártok vezetőink részvételével.

A március 15-én esedékes holland parlamenti választásokon mintegy 13 millióan adhatják le a voksukat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére