Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Weinstein bûneinek hatására a franciák már az utcai zaklatást is törvénnyel büntetik

Vincze Viktor Attila

2017.10.17. 15:58

Harvey Weinstein perverz amerikai producer botránya kapcsán francia nõk százezrei emeltek szót a közösségi oldalakon a szexuális zaklatás és erõszak ellen. Macron kormánya törvénytervezetet készít elõ az utcai molesztálás büntethetõsége, a szexuális zaklatás elévülési idejének meghosszabbítása, és a gyerekek magasabb szintû védelme érdekében.
PÁRIZS, 15:58

Harvey Weinstein perverz amerikai producer botránya kapcsán francia nők százezrei emeltek szót a közösségi oldalakon a szexuális zaklatás és erőszak ellen. Macron kormánya törvénytervezetet készít elő az utcai molesztálás büntethetősége, a szexuális zaklatás elévülési idejének meghosszabbítása, és a gyerekek magasabb szintű védelme érdekében.

Több százezer francia nő osztotta meg az elmúlt napokban a vele megtörtént esetet a Twitteren Sandra Muller újságíró felhívására, aki azt kérte, hogy a #balancetonporc (add ki a disznódat) hashtag alatt írják le a név és a részletek megadásával, hogy ki volt a szexuális zaklatójuk a munkahelyükön.

"Egy főszerkesztő, országos rádió, szűk folyosó, torkon ragadott, egy nap ágyba viszlek, akarod vagy sem"; "Munkavégi ünnep, 30 ember, 3 férfi megfog, nekem esik, simogat énekelve. Mindenki nevet". Ilyen és ehhez hasonló történetek mellett nagyon sok nő a mindennapi életben, utcán, tömegközlekedési járműveken megélt molesztálásokról számol be.

Nagyon örülök, hogy a nők beszélnek. Talán ez egy olyan rossz, ami a jó érdekében történik"

– mondta hétfő délután Brigitte Macron, a francia államfő felesége egy iskolai látogatáson.

A francia first lady este egy színházi előadásra látogatott el, ahol Andréa Bescond színésznő az ellene elkövetett szexuális erőszak alapján hozott létre egy előadást.

Elég volt. Úgy gondolom, hogy ennek nagyon gyorsan véget kell vetni. A legjobb ami történhet, az az, hogy a nők elkezdtek beszélni. Nagyon bátrak, hogy megteszik. Tényleg arra biztatom őket, hogy törjék meg a csendet. Ez fantasztikus"

– tette hozzá az előadást követően Macron felesége a BFM hírtelevízióban a Twitteren megjelent közel 300 ezer tanúvallomásra utalva.

Az előadásra a francia elnök feleségét a kormány több tagja is elkísérte, köztük Nicole Belloubet igazságügy-miniszter – aki feljelentésre ösztönzött mindent szexuális molesztálást megért nőt – és Marlene Schiappa, a nők és férfiak egyenjogúságáért felelős államtitkár, aki pedig egy a szexuális zaklatás elleni büntetéseket megszigorító törvényjavaslatot készít elő.

A 2018-ban a nemzetgyűlés elé kerülő tervezet célja, hogy a szexuális zaklatás jelenleg húszéves elévülési idejét legalább harminc évre hosszabbítsa meg, és megszabja azt a korhatárt, amely alatt egy gyerekről nem feltételezhető, hogy beleegyezéssel történt a szexuális kapcsolat.

Ez utóbbira azért van szükség az államtitkár szerint, mert a közelmúltban szexuális visszaélés és nem nemi erőszak miatt ítéltek el egy 28 éves férfit arra hivatkozva, hogy a 11 éves áldozata beleegyezett a kapcsolatba.

A francia kormány törvénytervezete bevezeti az utcai zaklatás bűncselekményét, amely jelenleg jogilag meghatározatlan területnek számít a csábítás, a szexuális zaklatás és a nyilvános sértegetés kategóriája között.

A tervezet alapján az utcai zaklatás szabálysértésnek minősülne és egy zaklatót tettenérés esetén a rendőrség helyszíni bírsággal sújthatna.

A francia sajtóban heves vita folyik arról, hogy kikényszeríthető lenne-e ez az intézkedés, de jogi szakértők szerint közterületen is megkülönböztethető a zaklatás és a beleegyezéssel történő kapcsolatfelvétel közötti különbség. 

Az a cél, hogy a társadalom újradefiniálja, hogy mit fogad el és mit nem"

– hangsúlyozta ezzel kapcsolatban az államtitkár.  

Franciaországban a feminista szervezetek üdvözölték, hogy végre társadalmi vita alakult ki ebben a kérdésben, miután a hivatalos adatok szerint – leszámítva a zaklatásokat, molesztálásokat és beszólásokat – minden hetedik nő legalább egyszer valamilyen szexuális erőszak áldozatává válik az életében. Ezek a bűncselekmények pedig csak igazán akkor lesz büntethetőek, ha a nők legyőzik szégyenüket és elkezdenek beszélni – hangsúlyozzák az illetékesek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Donáth Gyurcsánynak: nem Orbán bukására kell készülni, „dolgozni kell”

Donáth Gyurcsánynak: nem Orbán bukására kell készülni, „dolgozni kell”

Donáth Anna, a Momentum éppen babát váró exelnöke, EP-képviselője valamitől hirtelen megigazult. Keményen beszólt a hetek óta az embereket a szerinte küszöbön álló kormányváltással hitegető Gyurcsánynak, aki napról napra – minden alap nélküli – a „készülünk” dumával hergeli a népet.

Oroszország energiaexport-bevétele 38 százalékkal nőhet az idén

Oroszország idei energiaexport-bevétele 337,5 milliárd dollár lehet, 38 százalékkal meghaladva a tavalyit, miután emelkedett az olajkivitele, ami párosult a magasabb gázárakkal – áll az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium jelentésében, amelyet a Reuters szerzett meg.

Cannabisfüsttel a demokrácia felé és a nővérke lehet pasi is

Cannabisfüsttel a demokrácia felé és a nővérke lehet pasi is

A zöldek egyik nagy választási ígérete a legális spangli volt. Sokan várták, hogy hasonlóan, mint az USA több államában, Németországban sem számítson bűncselekménynek a marihuánás cigaretta élvezete. „Bevezetjük a kannabiszt a felnőttek élvezeti cikkjeként és külön, erre kijelölt üzletekben fogjuk árusítani” – hangzott el több politikus szájából. Ám az ügy jócskán csúszásban van és elképzelhető, hogy csak 2023-ra realizálható.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére