Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Weber esze teljesen elment: már a Fidesz szavazatai sem kellenének neki

Pörge Béla

2019.03.30. 10:00

Manfred Weber már ott tart, hogy a Fidesz EP-képviselõinek szavazatával nem akarna bizottsági elnök lenni. Ezt persze csak otthon, a német médiában hangoztatta.

Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje ismét "nagyot ment" a ZDF-ben. A politikus valószínűleg minél nagyobbat akart mondani, ez sikerült is neki!

Ha Európa jövőjéről van szó, akkor világossá akarom tenni, hogy a közép a domináns. Nem a baloldali szélsőségek, a kommunisták, és nem a jobboldali szélsőségek, a nacionalisták”

mondta ezt arra a kérdésre válaszul, hogy mit tenne, ha csak a Néppárt fideszes tagjainak szavazatával lehetne bizottsági elnök. Weber akkor inkább nem lenne elnök, bár valahogy úgy képzeljük el, hogy vonakodva csak elvállalná a pozíciót.

Különösen érdekes, hogy Manfred Weber a bajor CSU tagja, tehát elvileg keresztény értékeket vall és jobboldali. Így érthetetlen, hogy nevezheti a nacionalistákat szélsőjobboldalinak, és hogy tekintheti a nacionalizmust ugyanolyan szélsőségnek, mint a kommunizmust.

Ez persze nem az első eset volt az elmúlt napokban, amikor Weber egyértelműen a bevándorláspártiak felé tett gesztusokat. A héten arról beszélt, hogy minél előbb el akarja indítani a hetes cikkely szerinti eljárást Lengyelország és Magyarország ellen. Ezt az eljárást Magyarország ellen az EP kezdeményezte szeptember 12-én az ún. Sargentini-jelentés elfogadásával.

Az ügy innen a tagállamok kormányait tömörítő testülethez került, de hivatalos meghallgatás még nem volt. Ez a testület négyötödös többséggel dönthet majd arról, hogy szerintük valóban fennáll-e a veszélye a közös uniós értékek sérülésének Magyarországon. Az eljárás alapvetően akkor kerül csak az ET elé, amennyiben ezt megállapítják a szakminiszterek. Az ET-ben egyöntetű támogatás kellene ahhoz, hogy az adott tagállam szavazati jogát felfüggesszék. Korábban Lengyelország és Magyarország is jelezte, hogy egymást kölcsönösen megvédik majd.

Weber emellett megvonná az uniós támogatást az euroszkeptikus pártoktól, közben a CDU és Weber pártja, a CSU EP-választási programjában kiállt a migránskvóták és a nyílt társadalom eszméje mellett, a nacionalizmust pedig szélsőséges eszmének nevezte.

Érdekesség, hogy Manfred Weber pár hete Budapesten még azt nyilatkozta – miután tárgyalt a Fidesszel –, hogy konstruktív, eredményes megbeszélés zajlott a felek között. Ezt követően a ZDF esti műsorában (melyben most is elszakadt nála a cérna) már a Fidesz kizárásáról beszélt.

Mint ismert, a Fideszt végül nem zárták ki az EPP-ből március 20-án, a magyar kormánypárt önként, az EPP képviselőinek egyetértésével függesztette fel néppárti tagságát. A Fidesz és az EPP bevándorláspárti része közötti vita március elején mérgesedett el, Manfred Weber eleinte szélkakasként viselkedett, ám egy ideje teljes baloldali fordulatot vett, és a bevándorláspárti erők felé tesz szóbeli gesztusokat. Ilyen gesztus volt a péntek esti kijelentése is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére