Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vucic: a koszovóiak hazudnak, megtévesztenek és fenyegetnek

Pörge Béla

2018.09.07. 17:08

Nem találkozott egymással Brüsszelben a koszovói és a szerb elnök, egymástól függetlenül mindkettõ lemondta a találkozót.
BRÜSSZEL, 17:08

Nem találkozott egymással Brüsszelben a koszovói és a szerb elnök, egymástól függetlenül mindkettő lemondta a találkozót.

A várakozásokkal ellentétben végül nem találkozott egymással Aleksandar Vucic szerb és Hashim Thaci koszovói elnök pénteken Brüsszelben, miután előbbi lemondta a tárgyalást, mondván, hogy annak jelenleg nincsenek meg a minimális feltételei – írja az MTI.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője külön-külön kétoldalú megbeszélést folytatott a szerb és a koszovói elnökkel. A találkozók után közölte, hogy továbbra is nézetkülönbségek vannak a felek között, de bízik abban, hogy a következő hónapokban sikerül jogilag kötelező érvényű megállapodásra jutni a két ország kapcsolatainak normalizálásáról.

Közleményében Mogherini emellett arról tájékoztatott, hogy a következő brüsszeli találkozót még szeptemberben megtartják.

Marko Djuric, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője elmondta, Vucic a koszovóiak hazugságaira, megtévesztéseire és fenyegetésére válaszul döntött a találkozó lemondása mellett. Hozzátette, egyelőre nem tudni, hogy mikor folytatódhat a párbeszéd.

Belgrád fenn akarja tartani a békét, de nem fogadja el az államfő fenyegetésére és koszovói látogatásának megtiltására irányuló kísérleteket"

– mondta Djuric.

Egyes diplomáciai források szerint Vucic döntésétől függetlenül az utolsó pillanatokban Thaci is lemondta a találkozót, Mogherini pedig felváltva tárgyalt velük, így próbálva életben tartani az egyeztetést.

Hashim Thaci az ülés után kijelentette: nehéz a békéhez vezető út, de ez elengedhetetlen a Nyugat-Balkán békéje szempontjából, országa pedig eltökélt a végleges megoldás megteremtése mellett, amely lehetővé teszi a csatlakozást az Európai Unióhoz, a NATO-hoz és az ENSZ-hez.

Az EU hetedik éve közvetít Belgrád és Pristina között, korábban pedig az uniós csatlakozás egyik előfeltételeként szabták meg a viszony normalizálását, amelyről a felek ugyan 2013-ban megegyeztek, de sok előrelépés azóta sem történt.

Aleksandar Vucic szombaton Koszovóba akar látogatni, ám csütörtökön Kadri Veseli koszovói házelnök közölte: noha Pristina engedélyezte a szerb elnök látogatását, az engedély bármikor visszavonható, ha a helyzet instabillá válna. Vucic péntek este jelenti be, hogy másnap elutazik-e Koszovóba.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére