Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vízummentesség visszavonásával gyógyítaná sebeit az EU

Nagy Gábor

2017.02.27. 13:49

Hétfõn új mechanizmust fogadott el az uniós országok belügyminisztereinek tanácsa, amelynek segítségével az Európai Bizottság és az uniós tagállamok is a mostaninál sokkal gyorsabban állíthatják vissza a vízumkötelezettséget az unión kívülrõl érkezõkkel szemben.
BRÜSSZEL, 13:49

Hétfőn új mechanizmust fogadott el az uniós országok belügyminisztereinek tanácsa, amelynek segítségével az Európai Bizottság és az uniós tagállamok is a mostaninál sokkal gyorsabban állíthatják vissza a vízumkötelezettséget az unión kívülről érkezőkkel szemben.

A miniszterek tanácsa hétfői tájékoztatása szerint az új szabályoknak köszönhetően fel lehet függeszteni az ún. harmadik országokkal – tehát az EU-n kívüli államokkal – kötött vízummentességi megállapodásokat. Így, az adott ország polgárainak újra vízumot kell igényelniük a bejutáshoz, ha

  • az adott ország polgárainak újra vízumot kell igényelniük a beutazáshoz,
  • ha honfitársaik nagy számban illegálisan tartózkodnak az EU területén, vagy nagy számban tagadják meg tőlük a belépést annak területére,
  • továbbá akkor, ha a nem megalapozott menedékkérelmek száma jelentős mértékben emelkedik az adott ország állampolgárainak vonatkozásában, vagy ha a küldő országok részéről a visszafogadási hajlandóság csökken.

Visszaállhat a vízumkötelezettség abban az esetben is, ha az EU-n kívüli országok állampolgáraihoz köthetően veszélyeztetetté válik egy uniós tagország belső biztonsága.

A vízummentesség felfüggesztésének mechanizmusát a tagállamok és az Európai Bizottság egyaránt elindíthatják, igaz, a döntésnek „releváns és objektív adatokon” kell nyugodnia. A bizottságnak egy hónapja van arra, hogy döntsön a vízummentesség kilenc hónapra szóló felfüggesztéséről, miután az egyik tagállam, vagy a tagállamok többsége arról értesítést küldött számára, vagy saját adatai azt indokolják.

A felfüggesztés után a brüsszeli bizottságnak az érintett országgal közösen kell megoldást találnia a kiváltó okok kezelésére.

Ugyancsak a bizottság dolga, hogy a szóban forgó országgal kapcsolatos helyzetet figyelemmel kövesse, és évente legalább egyszer jelezze az uniós parlamentnek és a tagországok kormányait képviselő tanácsnak, hogy a vízummentességi feltételek – például az emberi jogi helyzet tekintetében – teljesülnek-e.

Ha a vízummentesség felfüggesztését kiváltó helyzet nem változik, a bizottság további 18 hónapos hosszabbításra tehet javaslatot.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére