Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Világkormányt hozna létre az ENSZ főtitkára

888.hu

2020.07.02. 18:30

Az ENSZ Alapokmányának 75. születésnapján elhangzottak szerint a koronavírus utáni világrend felett ideális esetben egy egységes világkormány őrködne.

Továbbra is a nemzetállamok meggyengítésén ügyködik a globális elit, legújabban António Guterres ENSZ-főtitkár tört lándzsát egy, az egész glóbuszra kiterjedő világkormány ötlete mellett.

A portugál politikus az ENSZ Alapokmányának 75. születésnapja apropóján tartott sajtókonferencián elmondta, az Alapokmány elfogadásának 75. évfordulóját világszintű felfordulás közepette kell megélnünk.

A főtitkár szerint a világ ma nemcsak a koronavírus okozta válsággal és a klímaváltozás káros hatásaival kényszerül szembenézni, de természetesen a rasszizmus és a folyton növekvő társadalmi egyenlőtlenség is rabigába hajtja a Föld lakosait.

A problémákra a hathatós megoldást a multilateralizmus újraértelmezése jelentené

– állította António Guterres.

A főtitkár szerint a világ ugyanis nemcsak a koronavírussal, hanem az „álhírpestissel” is szembe kényszerül nézni. Ennek kapcsán Guterres az ENSZ „Verified” („Megerősített”) nevű kezdeményezésére hívta fel a figyelmet, amely az internetezők bevonásával figyelmeztetne a dezinformációra. A programba „információs önkéntesként” lehet jelentkezni, akiknek feladata az ENSZ által hivatalosan megerősített információk terjesztése lenne az internetes felületeken. (Biztosan nem lennének politikailag elfogultak ezek az „önkéntesek”.)

A főtitkár a multilaterális nemzetközi szerződések rendszerét azért is venné revízió alá, mert álláspontja szerint a koronavírus tanulságai között nem szerepelhet olyan forgatókönyv, amely a válságot előidéző, mégis összeomlott rendszerek újraépítését célozza.

Guterres értelmezése szerint a válságot követően felállítandó világrend ideális esetben karakteresebben képviselni a világkormányzás kialakítására irányuló törekvést – legalábbis meghatározott (de a főtitkár által nem definiált) szakpolitikai területeken. Ez a projekt azonban a politikus szerint sem áll jól: a főtitkár rámutatott, hogy a világ vezető nagyhatalmainak kapcsolata jelenleg nem engedi meg azt, hogy a világkormányzás bármilyen formában is létrejöjjön.

Ennek kapcsán Guterres saját szervezetének érdemeit sorolta a járványügyi védekezés során, sugallva, hogy az ENSZ a maga részét kivette a védekezésből: 250 millió darab védőeszköz szállítása 130 ország számára; az oktatás megszervezése 155 millió gyermek részvételével; 2 millió egészségügyi és szociális alkalmazott kiképzése.

Mindez azonban nem teszi az ENSZ-t az állami kormányok kihívójává – legalábbis ez derült ki abból, amit a jelen formájában működő nemzetközi szervezet alkalmatlanságáról elmondott. A főtitkár a hangsúlyt a nemzetközi szerződések rendszerének megerősítésére helyezné, ideális világkormány tehát a multilateralizmus kontextusában állna fel.

Megosztott felelősségi rendszer, megosztott szuverenitás, megosztott stratégiák

– ez lenne a guterresi (bár inkább sorosi) világkormány működési logikája, erre kell, hogy rávilágítson a koronavírus okozta világjárvány a főtitkár szerint.

Várom, hogy a szeptemberi találkozónkon mindezt megvitathassam a világ vezetőivel; teljes mértékben elérkezettnek látom az időt arra, hogy összegyűljünk, és újragondoljuk annak a világnak a működését, amelyen közösen osztozunk

– zárta beszédét António Guterres.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Drogdílert fogtak az érdi rendőrök

Drogdílert fogtak az érdi rendőrök

Elfogtak egy újabb drogdílert az érdi rendőrök – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu honlapon.

„Karácsonyék alkalmatlanok a Tarlós-korszak építkezésének folytatására”

A XXI. Század Intézet kutatója nem tartja alkalmasnak a fővárosi vezetést a Tarlós-korszakban történt építkezések folytatására.

Így fogták el a milánói dómban túszt ejtő egyiptomit | VIDEÓ

Így fogták el a milánói dómban túszt ejtő egyiptomit | VIDEÓ

Egy egyiptomi migráns kést szorított a milánói dóm egyik biztonsági őrének nyakához.

Egy kérdéssel intézte el a BLM-aktivistát a rendőr

Egy kérdéssel intézte el a BLM-aktivistát a rendőr

Van az a helyzet, amikor a fagyi visszanyal, és ez történt most a portlandi BLM-tüntetőkkel is. Az egyik intézkedő férfi rendőr a saját ideológiájukat fordította ellenük, amikor egy nő motozásánál megkérdőjelezték, hogy ő férfiként megmotozhatja-e.

20,5 millió fölött van a fertőzöttek száma a világon

A világon 20 553 702 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 748 416, a gyógyultaké pedig 12 770 518 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli összesítése szerint.

Visegrádi hallgatói szövetség alakul

Visegrádi hallgatói szövetség alakul

Hivatalosan is megalakul 2020 végéig a Visegrádi Négyek Plusz Hallgatói Szövetség, a szervezet bírósági bejegyzése már folyamatban van – olvasható a Magyar Nemzet csütörtöki számában.

Szíria nyugati részén támadhat fel az Iszlám Állam

Szíria nyugati részén támadhat fel az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyes elemei azon munkálkodnak, hogy újjáépítsék szervezetüket Szíria nyugati részén, amelyre az Egyesült Államoknak nincs rálátása és erői sincsenek jelen – figyelmeztetett az amerikai hadsereg Középső Parancsnokságának (Centcom) főparancsnoka.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére