Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Világkormányt hozna létre az ENSZ főtitkára

888.hu

2020.07.02. 18:30

Az ENSZ Alapokmányának 75. születésnapján elhangzottak szerint a koronavírus utáni világrend felett ideális esetben egy egységes világkormány őrködne.

Továbbra is a nemzetállamok meggyengítésén ügyködik a globális elit, legújabban António Guterres ENSZ-főtitkár tört lándzsát egy, az egész glóbuszra kiterjedő világkormány ötlete mellett.

A portugál politikus az ENSZ Alapokmányának 75. születésnapja apropóján tartott sajtókonferencián elmondta, az Alapokmány elfogadásának 75. évfordulóját világszintű felfordulás közepette kell megélnünk.

A főtitkár szerint a világ ma nemcsak a koronavírus okozta válsággal és a klímaváltozás káros hatásaival kényszerül szembenézni, de természetesen a rasszizmus és a folyton növekvő társadalmi egyenlőtlenség is rabigába hajtja a Föld lakosait.

A problémákra a hathatós megoldást a multilateralizmus újraértelmezése jelentené

– állította António Guterres.

A főtitkár szerint a világ ugyanis nemcsak a koronavírussal, hanem az „álhírpestissel” is szembe kényszerül nézni. Ennek kapcsán Guterres az ENSZ „Verified” („Megerősített”) nevű kezdeményezésére hívta fel a figyelmet, amely az internetezők bevonásával figyelmeztetne a dezinformációra. A programba „információs önkéntesként” lehet jelentkezni, akiknek feladata az ENSZ által hivatalosan megerősített információk terjesztése lenne az internetes felületeken. (Biztosan nem lennének politikailag elfogultak ezek az „önkéntesek”.)

A főtitkár a multilaterális nemzetközi szerződések rendszerét azért is venné revízió alá, mert álláspontja szerint a koronavírus tanulságai között nem szerepelhet olyan forgatókönyv, amely a válságot előidéző, mégis összeomlott rendszerek újraépítését célozza.

Guterres értelmezése szerint a válságot követően felállítandó világrend ideális esetben karakteresebben képviselni a világkormányzás kialakítására irányuló törekvést – legalábbis meghatározott (de a főtitkár által nem definiált) szakpolitikai területeken. Ez a projekt azonban a politikus szerint sem áll jól: a főtitkár rámutatott, hogy a világ vezető nagyhatalmainak kapcsolata jelenleg nem engedi meg azt, hogy a világkormányzás bármilyen formában is létrejöjjön.

Ennek kapcsán Guterres saját szervezetének érdemeit sorolta a járványügyi védekezés során, sugallva, hogy az ENSZ a maga részét kivette a védekezésből: 250 millió darab védőeszköz szállítása 130 ország számára; az oktatás megszervezése 155 millió gyermek részvételével; 2 millió egészségügyi és szociális alkalmazott kiképzése.

Mindez azonban nem teszi az ENSZ-t az állami kormányok kihívójává – legalábbis ez derült ki abból, amit a jelen formájában működő nemzetközi szervezet alkalmatlanságáról elmondott. A főtitkár a hangsúlyt a nemzetközi szerződések rendszerének megerősítésére helyezné, ideális világkormány tehát a multilateralizmus kontextusában állna fel.

Megosztott felelősségi rendszer, megosztott szuverenitás, megosztott stratégiák

– ez lenne a guterresi (bár inkább sorosi) világkormány működési logikája, erre kell, hogy rávilágítson a koronavírus okozta világjárvány a főtitkár szerint.

Várom, hogy a szeptemberi találkozónkon mindezt megvitathassam a világ vezetőivel; teljes mértékben elérkezettnek látom az időt arra, hogy összegyűljünk, és újragondoljuk annak a világnak a működését, amelyen közösen osztozunk

– zárta beszédét António Guterres.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére