Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Világkormányt hozna létre az ENSZ főtitkára

888.hu

2020.07.02. 18:30

Az ENSZ Alapokmányának 75. születésnapján elhangzottak szerint a koronavírus utáni világrend felett ideális esetben egy egységes világkormány őrködne.

Továbbra is a nemzetállamok meggyengítésén ügyködik a globális elit, legújabban António Guterres ENSZ-főtitkár tört lándzsát egy, az egész glóbuszra kiterjedő világkormány ötlete mellett.

A portugál politikus az ENSZ Alapokmányának 75. születésnapja apropóján tartott sajtókonferencián elmondta, az Alapokmány elfogadásának 75. évfordulóját világszintű felfordulás közepette kell megélnünk.

A főtitkár szerint a világ ma nemcsak a koronavírus okozta válsággal és a klímaváltozás káros hatásaival kényszerül szembenézni, de természetesen a rasszizmus és a folyton növekvő társadalmi egyenlőtlenség is rabigába hajtja a Föld lakosait.

A problémákra a hathatós megoldást a multilateralizmus újraértelmezése jelentené

– állította António Guterres.

A főtitkár szerint a világ ugyanis nemcsak a koronavírussal, hanem az „álhírpestissel” is szembe kényszerül nézni. Ennek kapcsán Guterres az ENSZ „Verified” („Megerősített”) nevű kezdeményezésére hívta fel a figyelmet, amely az internetezők bevonásával figyelmeztetne a dezinformációra. A programba „információs önkéntesként” lehet jelentkezni, akiknek feladata az ENSZ által hivatalosan megerősített információk terjesztése lenne az internetes felületeken. (Biztosan nem lennének politikailag elfogultak ezek az „önkéntesek”.)

A főtitkár a multilaterális nemzetközi szerződések rendszerét azért is venné revízió alá, mert álláspontja szerint a koronavírus tanulságai között nem szerepelhet olyan forgatókönyv, amely a válságot előidéző, mégis összeomlott rendszerek újraépítését célozza.

Guterres értelmezése szerint a válságot követően felállítandó világrend ideális esetben karakteresebben képviselni a világkormányzás kialakítására irányuló törekvést – legalábbis meghatározott (de a főtitkár által nem definiált) szakpolitikai területeken. Ez a projekt azonban a politikus szerint sem áll jól: a főtitkár rámutatott, hogy a világ vezető nagyhatalmainak kapcsolata jelenleg nem engedi meg azt, hogy a világkormányzás bármilyen formában is létrejöjjön.

Ennek kapcsán Guterres saját szervezetének érdemeit sorolta a járványügyi védekezés során, sugallva, hogy az ENSZ a maga részét kivette a védekezésből: 250 millió darab védőeszköz szállítása 130 ország számára; az oktatás megszervezése 155 millió gyermek részvételével; 2 millió egészségügyi és szociális alkalmazott kiképzése.

Mindez azonban nem teszi az ENSZ-t az állami kormányok kihívójává – legalábbis ez derült ki abból, amit a jelen formájában működő nemzetközi szervezet alkalmatlanságáról elmondott. A főtitkár a hangsúlyt a nemzetközi szerződések rendszerének megerősítésére helyezné, ideális világkormány tehát a multilateralizmus kontextusában állna fel.

Megosztott felelősségi rendszer, megosztott szuverenitás, megosztott stratégiák

– ez lenne a guterresi (bár inkább sorosi) világkormány működési logikája, erre kell, hogy rávilágítson a koronavírus okozta világjárvány a főtitkár szerint.

Várom, hogy a szeptemberi találkozónkon mindezt megvitathassam a világ vezetőivel; teljes mértékben elérkezettnek látom az időt arra, hogy összegyűljünk, és újragondoljuk annak a világnak a működését, amelyen közösen osztozunk

– zárta beszédét António Guterres.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Ezektől a szervezetektől várja Trump megbuktatását Soros György

Ezektől a szervezetektől várja Trump megbuktatását Soros György

Nem bízza a véletlenre Soros György a november 3-án esedékes amerikai elnökválasztás kimenetelét. Az amerikai tőzsdespekuláns az idei ciklusban több mint a tripláját költötte Trump megbuktatására, mint 2016-ban. A V4NA nemzetközi hírügynökség megmutatja, hogy hová vándoroltak Soros Trump-ellenes támogatásai.

Gyurcsányné szerint a magyar munkások tanulatlanok

Gyurcsányné szerint a magyar munkások tanulatlanok

Több százezer magyar embert sértegetett Dobrev Klára az ATV műsorában.

Kijev bekérette a magyar nagykövetet, Szijjártó kemény választ adott

Kijev bekérette a magyar nagykövetet, Szijjártó kemény választ adott

„Ha Ukrajna komolyan gondolja, hogy az Európai Unióval szorosabb együttműködésre törekszik és az európai integráció útjára kíván lépni, akkor az ilyen bekéretéseket végre el kellene felejteniük” – közölte a magyar diplomácia első embere.

Íme, a mai nap legfontosabb hírei!

Íme, a mai nap legfontosabb hírei!

Este 7:59, azaz napvégi hírösszefoglaló a 888-on.

Ne facebookozz, tüntess!

Ne facebookozz, tüntess!

Pozsonyi Ádám írása a 888.hu-n.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére