Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vihar a biliben: kérdések az AstraZeneca vakcinája körül

Hökkön Melinda

2021.03.18. 14:45

Több európai országban is ideiglenesen betiltották a brit–svéd oltóanyagot, miután Németország európai szintű lavinát indított el bejelentésével, miszerint felfüggeszti a használatát.

 

A médiának köszönhetően elterjedt a köztudatban, hogy az oltás negatív következménye vérrög kialakulása lehet, ezért Németország betiltotta a használatát, majd a dominóhatásnak köszönhetően Olaszország, Spanyolország és Franciaország is követte a példáját. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán Genfben kiadott közleményében azonban megerősítette, hogy az AstraZeneca-vakcina hatásának előnyei nagyobbak, mint a hátrányai, és nem látja értelmét az oltóanyag további betiltásának, valamint felhívja a figyelmet arra, hogy a Johnson & Johnson oltásának használatát ajánlja azokban az országokban, ahol a koronavírus egyéb mutációi is kialakultak.

A Pfizer-vakcina kifejlesztésében részt vevő magyar kutató biológus,

Karikó Katalin szerint az oltóanyag nem okoz vérrögképződést,

ugyanis ez az egészségügyi probléma az oltóanyag beadásától függetlenül is létrejött volna az érintett személyeknél.

A szakemberek jelenlegi véleménye szerint nem okoz vérrögképződést az AstraZeneca vakcinája. Különböző hírek jelentek meg, például, hogy 27 idős ember meghalt egy héttel azután, hogy megkapta a vakcinát. Azt nem mondták, hogy 30 ezer idős embert vakcináltak, és a 30 ezerből halt meg ennyi. Azt sem mondták, hogy a 30 ezer idős ember közül, aki nem kapta meg a vakcinát, többen haltak meg egy hét alatt, mint 27-en

– nyilatkozta a biológus a Hír TV-nek.

Az oltóanyag néhány napos ideiglenes betiltása nagy kiesést generált a vakcinázás ütemezésében.

Elég volt az olaszok és az európaiak bőrére menő kereskedelmi háborúból, Brüsszelben valakit ezért felelősségre kell vonni, ha egy oltóanyag működik, mindegy milyen nemzetiségű, szerezzük be és használjuk”

– nyilatkozta Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője.

Nem az olaszok az egyetlenek, akiknek elegük lett az oltóanyagok politikai okokból való megkülönböztetéséből.

A lengyel kormány szerint az EU-tagállamokban tevékenykedő sajtóorgánumok a felelősek azért, hogy az AstraZeneca védőoltásainak alkalmazását felfüggesztették – írja a liner.hu.

Az országok többségében ideiglenesen felfüggesztették a vakcinációt, mert elterjedtek a média által generált álhírek a szövődmények kapcsán. Meg vagyok győződve róla, hogy hamarosan mindenhol újból olthatnak az AstraZeneca vakcinájával”

– jelentette ki Michał Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal kabinetfőnöke.

Dworczyk álláspontja, hogy egy jól szervezett álhírkampányról van szó, amelyet konkurens biotechnológiai vállalatok pénzelnek.

Amíg a legtöbb ország számára világossá vált, hogy az AstraZeneca körüli bizonytalanságok okozója a kollektív európai média, addig

Ukrajna állítása szerint Oroszország áll az oltóanyaggal szembeni bizonytalanság hátterében.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Az EU véglegesítette az orosz finomított kőolajtermékek vasárnaptól érvényes árplafonját

Véglegesen jóváhagyta az Európai Unió Tanácsa szombaton az Oroszországból származó vagy onnan exportált finomított kőolajtermékek árplafonjáról szóló megállapodást, amely február 5-én, vasárnap lép érvénybe.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére