Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vesztegzárat rendeltek el Észak-Olaszországban

888.hu

2020.02.24. 08:11

Vesztegzár alá került települések, leállított közlekedés, bezárt iskolák, lemondott futballmérkőzések – Észak-Olaszországban drasztikus intézkedéseket jelentettek be a hétvégén, miután megemelkedett a fertőzöttek száma és két halálos áldozatot is követelt a Kínából eredő új koronavírus. A Budapest Airport bejelentette: felkészült az észak-olaszországi járatok szűrésére.

Az észak-olaszországi Lombardia tartományban kilencvenre emelkedett tegnap a Kínából eredő új koronavírus fertőzöttjeinek száma. Szombat éjjel még 54 fertőzöttről tudtak Lombardiában. Olasz illetékesek szerint a fertőzöttek több mint fele nincsen rossz állapotban, húsz százalékukat viszont intenzív osztályon kezelik. Országosan 130 fölé emelkedett a koronavírusos esetek száma: a fertőzés másik gócpontjában, Veneto tartományban a korábbi 17-ről már 24-re nőtt a betegek száma, Emilia-Romagnában kilenc, Piemontéban hat, Lazióban két fertőzöttet tartanak számon. Eddig két személy veszítette életét, egy idős férfi Venetóban és egy szintén idős nő Lombardiában.

Giuseppe Conte miniszterelnök tegnapra virradó éjjel rendkívüli, törvényerejű intézkedéseket jelentett be, amelyekkel két hétre vesztegzár alá helyezték a járvány olaszországi gócpontjainak tartott két térséget. Az intézkedés Lombardiában a Milánó-közeli Lodi város térségében lévő 11 önkormányzat lakosait érinti, közel 47 ezer embert.

Az északkeleti Veneto tartományban 3500 embert helyeztek karantén alá Vo’ Euga­neo területén, amely Padova körzetében van. Az olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik a vesztegzár alá helyezett önkormányzatokból kivezető utakat, az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további személyeket tudnak karanténba helyezni.

Az érintett térségekben felfüggesztették a termelési tevékenységet, zárva vannak a vállalatok, gyárak, hivatalok, oktatási intézmények, üzletek, templomok. Nem közlekednek a vonatok és leállították a helyi tömegközlekedést is.

A lakosokat arra kérték, ne csoportosuljanak, ha tehetik, maradjanak otthon. Az érintett önkormányzatokba úgynevezett steril folyosókon keresztül érkeznek az élelmiszerek és a gyógyszerek. Az utcákat rendőrök és katonák ellenőrzik. A kormányfő együttműködésre és türelemre szólította fel a vesztegzár alá helyezetteket. Aki megszegi az előírásokat, több mint 200 eurós pénzbírságot és három hónapig terjedő börtönt kockáztat.

Lombardia egész területén mától zárva tartanak az oktatási intézmények legalább egy héten át. Bezárják a múzeumokat, színházakat, mozikat. Március elsejéig bezárták az oktatási intézményeket Veneto tartományban is, s megszakítják a velencei karnevált, amely eredetileg keddig tartott volna. A járvány miatt három vasárnapi mérkőzés maradt el az olasz labdarúgó-bajnokságban.

Olaszország január 31-én elsőként függesztette fel a Kínával közvetlen légi járatokat és országos vészhelyzetet rendelt el. Ennek ellenére jelenleg Olaszországban a legmagasabb a fertőzöttek száma Európában. Lombardiában a fertőzés elsőként egy 38 éves olasz férfin jelentkezett, aki egy Kínából visszatért kínai kollégájával találkozott. Az olasz férfi tucatnyi más személyt fertőzött meg. A kínai férfiról azonban kiderült, hogy nem fertőzött, Kínában élő családjában viszont vannak fertőzöttek.

– Az észak-olaszországi utazást tervezőknek a koronavírus-járvány miatt azt javasoljuk, hogy a látogatásról csak alapos megfontolás és mérlegelés után döntsenek – közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára tegnap.

– A Budapest Air­port felkészült az észak-olaszországi járatok szűrésére – közölte a repülőtér kommunikációs és kormányzati kapcsolatok igazgatója tegnap az MTI-vel. Valentínyi Katalin közölte: a Budapest Air­port megkezdte az észak-olaszországi tartományokból érkező utasok testhőmérséklet-mérését a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tegnap bejelentette: tizenegy magyar középiskolás diák, valamint kísérőjük és az autóbusz két vezetője kerül a Szent László Kórházba kéthetes elkülönítésre, miután vasárnap este hazatérnek Észak-Olaszországból.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére