Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Venezuela nem akar olajat adni az EU-nak

888.hu

2022.08.22. 13:20

Működnek a szankciók.

 

Egyre mélyebb a gödör, amelyet a brüsszeli elit ásott magának.

Mint ismert, augusztus 31. és szeptember 2. között karbantartás miatt leállítja a földgázszállítást a Gazprom az Északi Áramlat-1 vezetéken.

Megint!

A Reuters szerint a karbantartás befejezése után napi 33 millió köbméteres szállítási kapacitással indul újra. Jelenleg egyébként csak a teljes, napi 167 millió köbméteres kapacitás 20 százalékának megfelelő gázmennyiséget szállított a vezetéken keresztül az orosz cég. A hírügynökség emlékeztetett, a lezárás további fennakadásokat okoz Európa gázellátásában.

Közben ne feledkezzünk meg arról sem, hogy június elején az Európai Unió Tanácsa elfogadta a hatodik, a gazdasági társaságokat és egyéneket büntető intézkedések alá helyező, olajembargót is magában foglaló szankciós csomagot Oroszországgal és Fehéroroszországgal szemben. Ennek értelmében január 1-től megtiltják a nyersolaj és egyes kőolajtermékek behozatalát Oroszországból az EU-ba, de átmeneti kivételt biztosít a csővezetéken érkező kőolaj esetében azoknak az uniós tagállamoknak, amelyek földrajzi helyzetük miatt nem rendelkeznek más lehetőségekkel.

 

Persze gázra és olajra azért szükség lehet még Európában, ezért a brüsszeliek összevissza kapkodva keresik azokat az országokat, amelyekkel üzletelni lehetne. Itt már semmi nem számít.

 

 

De azt a kérdést még senki nem tette fel, hogy

a potenciális beszállító partnerek vajon akarnak-e az Európai Uniónak szállítani olajat?

Az orosz olaj esetében a két eredetileg alternatívaként javasolt forrás Irán és Venezuela volt.

A nyugatra irányuló iráni olaj- és gázexport növelése nagymértékben függ az előzetes nukleáris megállapodástól, de amint azt a Goldman Sachs nemrégiben felvetette, egy ilyen megállapodás nem valószínű, hogy egyhamar létrejön, mivel a javaslatokra vonatkozó határidőket nem tartották be. Ráadásul az izraeli kormány felszólította a delegációkat, hogy hagyják ott a tárgyalóasztalt.

 

(Photo by KHAMENEI.IR / AFP)

 

Venezuela 2 év amerikai szankciós időszak után újraindította az Európába irányuló szállítmányokat egy olyan megállapodás keretében, amely lehetővé teszi, hogy az olajat adósságelengedés fejében eladják.

Az ország kormánya azonban most

felfüggesztette ezeket a szállítmányokat, mondván, hogy már nem érdekli az olajért adósságot fizető üzlet, és ehelyett finomított üzemanyagokat kér olasz és spanyol termelőktől a nyersolajért cserébe.

 

Ez lábonlövésnek tűnhet, de Venezuela saját finomítói a beruházások és a javítások hiánya miatt nehéz helyzetben vannak. A finomított üzemanyagok segítenék őket abban, hogy energetikai és ipari szempontból talpra álljanak.

Az EU azt állítja, hogy jelenleg nem tervezi az olajért cserébe történő olaj-adósság megállapodás korlátozásainak feloldását,

ami azt jelenti, hogy Európa most egy újabb energiaforrást veszített el.

 

A Venezuelával szembeni szankciók és a csökkenő beruházások megfojtották a venezuelai olajipart, amelynek teljes termelése idén júliusban 38%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Ursula von der Leyen: az EU újabb szankciós csomagot javasolt Oroszországgal szemben

Ursula von der Leyen: az EU újabb szankciós csomagot javasolt Oroszországgal szemben

Mivel háborújával Oroszország továbbra is halált és pusztítást okoz Ukrajnában, az Európai Bizottság egy újabb szankciós csomaggal fokozni kívánja a nyomást Moszkvára – jelentette be Ursula von der Leyen, az uniós bizottság elnöke szerdán.

Egy gyászhír margójára: 2006. október 23-án nem Nagy László testét, a lelkét törték össze

Egy gyászhír margójára: 2006. október 23-án nem Nagy László testét, a lelkét törték össze

Meghalt Nagy László, a 2006-os gyurcsányi rendőrterror egyik áldozata. Alig ötven évesen, bár élete nem tegnap, Miklós napján, sokkal inkább 2006 őszén ért véget, miután a sajnálatos októberi rendőrroham alkalmával kilőtték az egyik szemét. Két másik áldozat segítségével idézzük fel egy tizenhat évvel ezelőtt végleg kisiklott élet utolsó stációit.

A hajdani Fregattban a borravalónak és a szocializmusnak is harangoztak

A hajdani Fregattban a borravalónak és a szocializmusnak is harangoztak

Voltak, vannak és minden bizonnyal még lesznek Budapesten pazar kivitelű, magas színvonalú vendéglátóipari üzemegységek. Olyanok, ahol finom az étel, jó az ital, pazar az enteriőr és a társaságra sem lehet panasz. Csak egy nehezen szavakba önthető valamit, az otthonos és bensőséges, törzsvendégek formálta hangulatot nem lehet újratervezni. Vagy ha mégis, hát az már nem lesz az igazi. Megpróbáljuk a régi szép idők néhány ikonikus helyét bemutatni, számba venni, szigorúan szubjektív szempontok szerint.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére