Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Végre újraindulhat a marosvásárhelyi katolikus gimnázium

Forisek Ádám

2018.08.10. 14:35

Valentin Popa román oktatási miniszter aláírta a marosvásárhelyi római katolikus iskola ideiglenes mûködési engedélyét. A jogi keretek ezzel biztosították az iskola mûködésére, de számos adminisztratív feladatot még el kell végezni szeptember 10-én.

Valentin Popa román oktatási miniszter aláírta a marosvásárhelyi római katolikus iskola ideiglenes működési engedélyét. A jogi keretek ezzel biztosították az iskola működésére, de számos adminisztratív feladatot még el kell végezni szeptember 10-én.

A marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügyéről több ízben beszámoltunk mi is a 888-on. Az ügy 2016. novemberében kezdődött, amikor is a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) azzal vádolta meg az intézményt, hogy 2014-ben törvénytelenül lett létrehozva, mivel az iskola nem kapta meg az elindulásához szükséges tanügyi minisztériumi jóváhagyást.

Ezzel a lépéssel gyakorlatilag lehetetlen helyzetbe hozta a román vezetés a magyar családokat, a gimnázium több száz diákja lett kényszerűségből szétszórva 15 másik intézményben.

Az ügy természetesen óriási diplomáciai konfliktushoz vezetett Magyarország és Románia között. A magyar kormány elítélte a román hatóságok lépését, és be is kérették még tavaly szeptemberben Románia magyarországi nagykövetét. Szijjártó Péter leszögezte, hogy a magyar külpolitika kötelessége, hogy megvédje a magyar embereket, akárhol is élnek.

A magyar diplomácia közbenjárásának hála a helyzet rendezése felgyorsult, Orbán Viktor miniszterelnök telefonon egyeztetett Liviu Dragnea román kormánypárti elnökkel, aki arról biztosította a magyar miniszterelnököt, hogy Románia megoldja az iskola ügyét.

Az első fontos lépés még idén februárban történt, amikor a román szenátus megszavazta az iskola újraalapítását, csütörtökön, augusztus 9-én a román oktatási minisztérium kibocsátotta a tanintézet ideiglenes működési engedélyét.

Le kell szögezni persze, hogy még számos technikai kérdést meg kell oldani, mielőtt újraindulhat az iskola. Többek között ki kell nevezni az új igazgatót, rendezni kell a pedagógusok áthelyezését, banki folyószámlát kell nyitni, új adószámot kell igényelni, stb. Ha azonban ezek az akadályok elhárulnak, szeptemberben újra megkezdődhet a tanítás.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére