Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Végleg leteszi a fegyvert az egyik legdurvább szeparatista szervezet

Bokor Gábor

2018.05.02. 21:05

A baszk ETA csaknem ezer ember haláláért felelõs.
BILBAO, 21:05

A baszk ETA csaknem ezer ember haláláért felelős.

A Baszk Haza és Szabadság, azaz az ETA szerdán levélben döntött úgy, hogy teljesen feloszlik és befejezi tevékenységét.

Az ETA korszaka véget ért, de Baszkföld konfliktusa Spanyolországgal és Franciaországgal nem, mert az nem az ETA-val kezdődött, és nem szűnik meg az ETA útjának lezárultával. Baszkföld most egy új lehetőség előtt áll, hogy végleg lezárja a konfliktus időszakát, és építse a közös jövőt"

– írta a szervezet, mely felidézi, hogy az évek során a számos erőfeszítés ellenére sem voltak képesek megoldásra jutni, sem az ETA, sem a kormány, sem a baszk rendőrök. Ez egy közös felelősség, és az ETA vállalja a ráeső részt.

A szervezet a közleményében bocsánatot kért a több mint ötven évig tartó "károkért", melyekben a független, szocialista baszk állam megteremtéséért küzdöttek véres merényletekkel. 

A hírek szerint az ETA várhatóan videoüzenet is közzétesz majd feloszlatásáról, nagy valószínűséggel a BBC-n keresztül. Az ETA 2011-ben jelentette be, hogy felhagy a fegyveres harccal, majd tavaly egy, a megmaradt és elrejtett fegyverarzenáljának lelőhelyeit tartalmazó listát juttatott el a francia hatóságoknak. Az ETA 858 ember haláláért tehető felelőssé. A terrorcsoport utolsó halálos áldozata egy francia rendőr volt 2010-ben.

Az ETA tagjai nem számíthatnak büntetlenségre, fizetniük kell bűneikért. A hatóságok továbbra is üldözni fogják a terroristákat, hogy elfogják és a spanyol igazságszolgáltatás elé állítsák őket. Semmit sem értek el azzal, hogy abbahagyták a gyilkolást, és semmit sem érnek el azzal, hogy tesznek egy nyilatkozatot, amit ők feloszlatásnak neveznek"

– mondta Juan Ignacio Zoido spanyol belügyminiszter.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére