Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Véget ért a katonai puccs Zimbabwéban

Tóth Dalma

2017.12.18. 19:14

A zimbabwei hadsereg hétfõn bejelentette a 37 évig hatalmon lévõ Robert Mugabe korábbi államfõt elmozdító katonai puccshoz kötõdõ mûveletek végét.

A zimbabwei hadsereg hétfőn bejelentette a 37 évig hatalmon lévő Robert Mugabe korábbi államfőt elmozdító katonai puccshoz kötődő műveletek végét.

Phillip Valerio Sibanda újonnan kinevezett vezérkari főnök sajtókonferencián közölte, hogy a rendőrség mostantól átveszi a rendfenntartási feladatokat. Mint mondta, a hadsereg beavatkozása – amelynek kódneve Hagyaték Helyreállítása Hadművelet – véget ért. Hozzátette: néhány bűnözőt sikerült felelősségre vonniuk, míg mások külföldre szöktek. Sürgette a zimbabwei lakosokat, hogy maradjanak éberek, és jelentsenek minden gyanús dolgot, mivel az elmozdított elnök feleségéhez, Grace Mugabéhoz köthető G40-frakció tagjai a nyugalom és béke megzavarására törekszenek az országban – írja az MTI.

A hararei kormány a nap folyamán közölte, hogy lemondásának bejelentésére készül Constantino Chiwenga zimbabwei vezérkari főnök, előrevetítve a tábornok alelnöki kinevezését.

Az új elnök, Emmerson Mnangagwa ígéretet tett, hogy a napokban betölti a szóban forgó tisztséget. Bár Chiwenga eddig nem nyilatkozott politikai ambícióiról, széles körben úgy tartják, hogy ő a legesélyesebb a posztra, viszont az alkotmányos követelmények értelmében ehhez fel kell adnia katonai tisztségét.

Chiwenga helyét a vezérkari főnöki poszton Phillip Sibanda vette át.

A hararei vezetés egyben bejelentette Augustine Chihuri rendőrfőnök nyugdíjazását is. A rendkívül népszerűtlen rendőrségi vezetőt, aki Mugabe lojális hívének számít, december 15-én szabadságra küldték. Jogvédők azzal vádolják Chihurit, hogy a Mugabe elmozdítását megelőző másfél évben ádáz kampányt folytatott az ellenzéki hangok elfojtására, illetve kíméletlenül fellépett a tüntető aktivistákkal szemben.

A november 24-én beiktatott Mnangagwa egyben vezérőrnaggyá léptetett elő több magas rangú katonai tisztségviselőt. A hadsereg politikai befolyása erősödésének jeleként Mnangagwa a múlt héten három tábornokot is felvett a kormányzó Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió – Hazafias Front (ZANU-PF) végrehajtó testületébe, a Politikai Bizottságba.

Mugabe 37 évig irányította Zimbabwét, de elszámította magát azzal, hogy menesztette Mnangagwa alelnököt. A hadsereg november 15-re virradóra államcsínyt hajtott végre, és az államfőt családjával együtt házi őrizetbe helyezte. Rövidesen a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió - Hazafias Front (ZANU-PF) is kihátrált mögüle, és a párt vezetése megfosztotta elnöki tisztségétől, majd kezdeményezte az elmozdítását célzó alkotmányos eljárás (impeachment) megindítását. Robert Mugabe az impeachment parlamenti vitája alatt végül bejelentette lemondását.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére